ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


äänitallenteet kuvagalleriat media-arkisto tapahtumaraportit sateenkaaren värinen suomi uutiset

Kulttuuria kaikille - myös queer-kulttuuria

vaeltaja2006 • 01.07.2012 11:58 TAPAHTUMARAPORTIT
Pride-viikolla esitellään monenlaista queer-kulttuuria. Forum boxisa on taidenäyttely Art is so gay ja Ateneumissa ja Sinebrykoffin taidemuseossa opastetaan queer-taiteen ääreeen. Valtion taidemuseon alaisuudessa toimii Kulttuuria kaikille -palvelu, joka yrittää keksiä keinoja, miten kulttuurin asiakkaiksi saataisiin yhä uusia ihmisryhmiä. Kulttuuria kaikille -palvelu on saanut erillisrahoitusta Opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Yhtenä painopisteenä juuri nyt on queer-kulttuuri.

Torstaina Kulttuuria kaikille -palvelu järjesti Helsinki Priden puitteissa työseminaarin, jossa pohdittiin, millaista taidetta ja kulttuuria queer-ihmiset kaipaavat. Tapahtumalle oli annettu nimeksi "Kulttuurin toivomuslähde". Tilaisuudessa keskusteltiin omista kulttuuritoiveista, kulttuuriin liittyvistä ideoista ja sellaisista kulttuurin muodoista, joita haluaisi nähdä enemmän.

On paljon käytännön asioita, jotka helpottavat kulttuuripalveluiden ääreen pääsemistä, kuten esteettömyys ja hyvät merkinnät. Ja ihmisillä on paljon kulttuuritoiveita, mutta ne nopeasti vanhenevat, ja kun juuri sellaista tarjolla, ei tulekaan lähdettyä liikkeelle. Yksi syy tällaiseen "väsymykseen" saattaa olla kultturin ja taiteen "kiltteys". Halutaan olla liian myötäkarvaan muulle yhteiskunnalle. Vasta sitten, kun tulee jotain aivan erilaista ja poikkeuksellista, lähdetään liikkeelle.

Viime vuosina on alkanut uudenlainen ex-tempore -tempauksien ja -tapahtumien aikakausi. On ollut vesisotaa rannalla, tanssiaisia, yöpyöräilyä, puistopiknikkejä, kaljakelluntaa ja ravintolapäivät ja siivous/kirpputoripäivät. Helsinki Pridessä on useita spontaaneja tapahtumia, kuten keskiviikon homotekno-tapahtuma Kalasataman konttialueella. Tällaiset tempaukset ja tapahtumat madaltavat kulttuurin rajaa. Kulttuuria on muukin kuin suurten teattereiden, konserttisalien tai taidemuseoiden tarjoama kulttuuri. Homot harrrastivat muinoin "puistokulttuuria". Asioita on nähtävä ja arvioitava "uusin silmin".


Kulttuuriseminaari pidettiin Kiasman luentosalissa. Mukana oli avustajakoira Ninnu, mutta se oli siellä vain vapaa-ajallaan, ilman valjaita - ei työtehtävissä.

Tilaisuuden vetäjä oli Rita Paqvalen. Aluksi kuvataiteilija Katriina Koskinen puhui taiteilijan näkökulmasta. Kesto 7 min
Kim Amberla muisteli, millaiset kulttuurikokemukset ovat jääneet lähtemättömästi mieleen. Nuorempana hän toivoi että olisipa sitä ja sitä. Nyt on, mutta enää ei kiinnostakaan. Aika menee hyvin nopeasti ohi, ja uudenlaiset ajatukset tulevat tilalle. Kesto 13 min 45 sek
Kim Amberla ryhtyi myös hahmottelemaan, millaista kulttuuri voisi olla joskus tulevaisuudessa. Hän kaipaili heimoyhteisöä - siis olisimme yksi heimo, joka yhteisyyttä tuntien yhdessä kokee kulttuuria ja taidetta. Eikä pidä tyytyä totunnaiseen ja kilttiin, vaan jotain uutta ja rohkeammin erilaista. Tarvitaan huikeita ideoita.

Katso myös nämä
 
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy