Kuivaverianalyysi ja syntimittari

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • Juhani Viherlahti

Suomen Bioanalyytikkoliitto ry ottaa kantaa kuivaverianalyysiin, todeten ettei se perustu lääketieteellisesti tutkittuun tietoon.

Tammikuussa Kirkko & kaupunki -lehti kertoi uutisessaan Suomeen lanseeratusta verianalyysistä, jonka luvataan mittaavan veren puhtautta, erilaisia puutoksia ja ilmaisevan myöskin henkilön syntisyyden. Homot kuuluvat syntianalyysissä erittäin syntisten joukkoon määreillä "riettaus" ja "haureus".

Lääketieteen asiantuntijat ovat torjuneet Amerikasta tuotetun menetelmän humpuukkina. Menetelmän kehittäjä on haastettu Yhdysvalloissa oikeuteen puoskaroinnista. Hänen toimiaan pidetään niin vakavina, että hän voi saada vankeutta jopa 15 vuotta.

Ranneliike.net tiedusteli kantaa kuivaverianalyysiin Suomen Bioanalyytikkoliitto ry:ltä. Heidän kannanottonsa on seuraavassa:

"Suomen Bioanalyytikkoliitto ry on laboratoriohoitajien/bioanalyytikoiden sekä alaa opiskelevien opiskelijoiden ammatillinen etujärjestö.
Ammattikorkeakoulusta valmistuva bioanalyytikko (aikaisemmin laboratoriohoitaja) on oikeutettu toimimaan laillistettuna terveydenhuollon ammattihenkilönä kliinisessä laboratoriotyössä. Toimintaa valvoo lääninhallitus ja Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira.
Bioanalyytikot ottavat näytteitä, ohjaavat asiakkaita ja henkilökuntaa laboratoriotutkimuksiin liittyvissä kysymyksissä, tekevät laboratoriotutkimuksia, huolehtivat tutkimusten luotettavuudesta ja laadunvarmistuksesta, osallistuvat tutkimusten ja toiminnan kehittämiseen ja opiskelijoiden ohjaukseen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Suomen Bioanalyytikkoliitto ry yhtyy julkisuudessa esiin nostettuihin asiantuntijoiden kommentteihin, joiden mukaan kuivaverianalyyseistä tehtävät johtopäätökset henkilön terveydentilasta eivät perustu mihinkään lääketieteellisesti tutkittuun tietoon."

Pipsa Allén
puheenjohtaja
Suomen Bioanalyytikkoliitto ry

Ranneliike.netin uutinen: Näkyykö homouden synti syntimittarilla?

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!