ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko keskustelufoorumi tuki- ja neuvontapalvelu homoFAQ seksuaalisuus ja sukupuoli perheet kaappi linkit kaikki artikkelit

KOMMENTTI: Kokoomusnuorten puheenjohtaja ei ymmärrä adoption tarkoitusta

Sami Mollgren • 15.09.2013 13:22 • 10 kommenttia. NÄKÖKULMAT • KOTIMAA
Kokoomusnuorten tuore puheenjohtaja Susanna Koski on kertonut STT:n välittämän jutun mukaan näkevänsä ongelmallisena, jos adoptio samaa sukupuolta oleville pareille tulee mahdolliseksi.

Hän perustelee kantaansa sillä, että adoptio-oikeuden laajentaminen voisi johtaa siihen, että jotkut adoptiolapsia luovuttavat maat voisivat suhtautua kriittisesti adoptioyhteistyöhön Suomen kanssa. Se taas hänen mukaansa voisi johtaa siihen, että heteroparien adoptiomahdollisuudet voisivat heikentyä. Hän kertoo niin tapahtuneen Ruotsissa.

Koskella on kuitenkin outo näkökulma siihen, mitä varten koko adoptiojärjestely ylipäänsä on olemassa.

Adoption tarkoitus

Adoptiojärjestelyn ensisijainen tarkoitus ei ole taata sen paremmin homoparille kuin heteroparillekaan oikeutta saada itselleen lasta adoption kautta. Sen sijaan adoption ensisijainen tarkoitus on taata lapsen parasta.

Ei ole perusteita kategorisesti rajata samaa sukupuolta olevia pareja ulkoisen adoption ulkopuolelle. Joissain tapauksissa kategorinen adoptiokielto voi jopa estää lapsen edun toteutumisen.

Jokainen adoptioprosessi on yksilöllinen ja lapsen paras selvitetään aina huolellisesti. Mitään pelkoa ei pitäisi olla siitä, että ulkoisen adoption mahdollistuminen samaa sukupuolta oleville pareille synnytäisi adoption ohituskaistaa homopareille.

Samaa sukupuolta olevien vanhempien vanhemmoimassa perheessä kasvaminen ei myöskään ole osoittautunut lapsen kehityksen ja onnen kannalta ongelmalliseksi asiaksi.

Avioliittoinstituutio

Samassa yhteydessä Koski kertoo katsovansa, että avioliitto instituutiona kuuluu kirkolle. Hänen mielestään pitäisi avioliiton asemesta puhua sukupuolineutraalista parisuhdelaista, mikäli samaa sukupuolta oleville pareille annetaan avioliitto-oikeus.

Avioliitto maallisena instituutiona ei kuitenkaan sisällä uskonnollisia ulottuvuuksia, eikä sen tausta ole ylipäänsäkään uskonnollinen. Avioliittoon vihkiminen uskonnollisin menoin on kaiken lisäksi varsin myöhäistä perua. Toki uskonnot, kristinusko muiden muassa, ovat antaneet mausteensa avioliiton solmimisen käytäntöihin ja avioliiton ihanteisiin.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Koski on täysin oikeassa. Kaikille heteropareillekaan ei tällä hetkellä riitä adoptiolapsia, joten adoption salliminen homopareille heikentäisi heteroparien tilannetta. Itse olen oikeastaan sitä mieltä, että kategorista kieltoa ei välttämättä tarvitsisi olla, mutta sen, että parin kumpikin osapuoli on samaa sukupuolta, pitäisi olla adoptiomahdollisuutta selkeästi heikentävä peruste siinä missä esim. heteroparin alkoholismi tai rikollinen taustakin.
  Ei_avioliittoja_homoille (ei rekisteröitynyt) • 15.09.2013 14:06
EAH: Näet ilmeisesti adoptiolapset hyödykkeinä, joihin tietynlaisilla pareilla on erikoinen oikeus?
  smo • 15.09.2013 14:12
Kokoomuksen Opiskelijaliitto Tuhatkunta kurmoottaa puheenjohtajansa suulla Susanna Koskea ja Kokoomusnuoria toteamalla, että sivistys, välittäminen ja vastuu loistavat vain poissaolollaan.

Kokoomusopiskelijoiden puheenjohtaja Akseli Hakala toteaa MTV3:n uutisen ( www.mtv3.fi ) mukaan, että Adoptio lähtee lapsen edusta. Hän sanoo, että rajaamalla kategorisesti homoparit pois rajoitetaan mahdollisten adoptiovanhempien määrää. Hakala kysyy vielä, että miten tämä voi olla lapsen edun mukaista.
  smo • 15.09.2013 14:18
"EAH: Näet ilmeisesti adoptiolapset hyödykkeinä, joihin tietynlaisilla pareilla on erikoinen oikeus?"

En. Kumosin vain sen homotahojen usein väittämän asian, että homojen adoptio-oikeus ei mitenkään vaikuttaisi heteroparien asemaan. Toisaalta samalla kumosin myös sen usein kuullun perustelun, että jotkut lapset jäisivät ilman vanhempia, jos adoptiota ei sallittaisi homoille. Se ei pidä paikkaansa, sillä nytkin adoptiolapsen haluavia heteroita on paljon enemmän kuin adoptiolapsia.
  Ei_avioliittoja_homoille (ei rekisteröitynyt) • 15.09.2013 14:19
Adoptiota tarvitsevia lapsia on ihan oikeasti paljon enemmän kuin sellaisia vanhempia, jotka voisivat/haluaisivat ryhtyä adoptiovanhemmiksi. Se, että kunnollisia huoltajia ja turvallista perhettä tarvitsevat lapset eivät löydä tietä hyvään kotiin, on ongelma.

Kokonaan toinen kysymys on, että on erilaisia adoptiolapsia toivovia pariskuntia, ja että heidän mahdollinen asema voisi mahdollisesti hieman muuttua lainsäädännön muuttuessa. Adoptioprosessi ei kuitenkaan ole näitä aikuisia varten, vaan lapsia varten. Sen näkökulman pitäisi olla päällimmäisenä.

Yleisesti ottaen kategoriset rajat vaativat hyvät perustelut. Tässä asiassa rajalle ei sellaista ole.
  smo • 15.09.2013 14:28
"Yleisesti ottaen kategoriset rajat vaativat hyvät perustelut. Tässä asiassa rajalle ei sellaista ole."

Miksi puhut jatkuvasti vain tuosta "kategorisesta rajasta"? Itse olen ehdottanut, että kategorisen kiellon voisi poistaa, mutta parin osapuolten sama sukupuoli tulisi nähdä miinuksena. Mutta ei vain tunnu kelpaavan sinulle. Puhuisit kategorisen kiellon poistamisen sijaan siitä, että homoparit tulisivat olla adoptiotilanteessa täsmälleen samalla viivalla kuin heteroparienkin - ts. siitä, että parin osapuolten sukupuolella ei olisi mitään merkitystä adoptiotilanteen kannalta. Sitähän sinä todellisuudessa ajat, etkä vain jotain kategorisen kiellon poistamista.
  Ei_avioliittoja_homoille (ei rekisteröitynyt) • 15.09.2013 14:40
Lainsäädännöllä tehdään kategoriset rajat tai ollaan tekemättä. Miinusten ja plussien ynnäily liittyy jokaisen adoptioprosessin yksilöllisyyteen ja lapsen parhaan huolelliseen selvittämiseen. Minusta olisi varsin outoa, että tällaisen lisäksi olisi vielä jotain sukupuoleen liittyviä erikoispykäliä. Sukupuoli ei tiettävästi lähtökohtaisesti vaikuta siihen, millaisen elämän pystyy tarjoamaan lapselle.
  smo • 15.09.2013 15:13
Nykyinenkin tosiasiallinen homo- ja lesboparien syrjintä adoptiossa johtuu sekin avioliittolaista, joka suosii aviopareja. Aviopareja suositaan siksi, koska he pysyvät todennäköisemmin yhdessä, ei sukupuolten perusteella. Koska adoptioprosessissa ei voida kestävin perustein syrjiä vanhempien sukupuolten perusteella on tietoisesti turvauduttu sabotaasiin omimalla avioliitto heteroparien etuoikeudeksi. Aika alhaista peliä, mutta sen loppuminen on vain ajan kysymys.
  Homopallero • 15.09.2013 15:35
koskella on näemmä hyvin äärioikeistolaisia mielipiteitä myös näistä asioista

eilisessä uutisvuodossa puhuttiin raikkaista 30 luvun saksan ilmapiiristä jota kokkarinuoret havittelee joka aiheuttaa raajojen jäykystimistä(tervo nostaa käden natsitervehdykseen)
  puppeliassi • 15.09.2013 15:36
Olisihan se todella ikävää, jos adoptiolapset loppuisivat kesken ja orpokodit/lastenkodit jäisivät tyhjilleen, koska kärsivät lapset ovat saaneet rakastavat vanhemmat.
  adoptio (ei rekisteröitynyt) • 17.09.2013 17:50
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy