ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Kirkolliskokous päättää, aloittaako se keskustelun homoparien vihkimisestä

Sami Mollgren • 02.11.2015 12:15 • 4 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA

Turun tuomiokirkko
Kirkolliskokous päättää tiistaina, aloittaako se keskustelun samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä avioliittoon. Kirkolliskokoukselle on tehty asiasta kuudentoista henkilön allekirjoittama edustaja-aloite, jonka tavoitteena on, että kirkolliskokous ryhtyy toimiin käynnistääkseen seuraavalle kirkolliskokouskaudelle ulottuvan asiaa koskevan prosessin.

Kirkolliskokoukselle tehdyssä aloitteessa viitataan eduskunnan jo hyväksymään avioliittolain uudistukseen, jonka myötä samaa sukupuolta olevat parit voivat solmia avioliiton maaliskuusta 2017 lukien.

- Lakiuudistus vaikuttaa myös kirkon asemaan instituutiona, jolla on vihkimisoikeus. Jotta kirkko voisi tehdä omaa kutsumustaan vastaavia ratkaisuja, avioliittolain muuttumiseen on syytä varautua pohtimalla kirkon roolia uudessa tilanteessa. Uudistuksen juridisia seurauksia kirkolle ei myöskään vielä täysin tunneta.

Aloitteen tekstissä todetaan, että toistaiseksi käydyssä keskustelussa on luonnosteltu kolme käytännöllistä linjaratkaisua: kirkko vihkii nykykäytännön mukaisesti ainoastaan eri sukupuolta olevia ihmisiä, kirkko luopuu vihkioikeudestaan ja ainoastaan siunaa avioliittonsa solmineita sekä kirkko vihkii avioliittoon eduskunnan päätöksen mukaisesti sekä samaa että eri sukupuolta olevia ihmisiä.

- Avioliittolain muuttaminen on paitsi käytännöllinen myös teologinen kysymys. Aiemman keskustelun pohjalta tiedetään, että kysymykset parisuhteista ja perhemuodoista jakavat ihmisten mielipiteitä. Avioliittolain muuttamisen vaikutusten arvioiminen ei ole mahdollista ilman tutkimusta avioliiton ja perheen historiasta ja teologiasta. Tulevina vuosina tarvitaan avointa ja eri osapuolia kunnioittavaa keskustelua. Kirkolliskokous voi vaikuttaa merkittävästi tällaisen keskustelun edellytysten luomiseen.

Aloitteessa todetaan sen tavoitteeksi neljä asiaa: arvioida uuden avioliittolainsäädännön seurauksia kirkolle, tukea avointa ja kaikkia osapuolia kunnioittavaa keskustelua avioliitosta ja perheestä, osoittaa, että kirkko arvostaa samaa sukupuolta olevissa parisuhteissa eläviä ihmisiä ja heidän lapsiaan sekä edistää luterilaisen avioliitto- ja perhekäsityksen sekä sen historian tutkimusta.

Päätöksen on saatava kolmen neljäsosan enemmistö toteutuakseen, kertoo MTV.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Myönteistä päätöstä ei oikein Raamatulla voisi perustella, tosin ei se tosiaankaan olisi ensimmäinen Raamatun vastainen asia kirkossa. Eroamisiin tulee varmaankin piikki oli päätös kumpi tahansa.

Kommenttia muokattu: 02.11.2015 klo 13:02
  Is • 02.11.2015 13:02
Käsiteltävänä olevassa aloitteessa esitetään sen selvittämistä, miten kirkko kohtaa avioliittolain muutoksen, jonka nojalla myös naisparit ja miesparit voivat solmia avioliiton. Selvittelytyön aloittamisesta voidaan päättää yksinkertaisessa järjestyksessä. Tämä päätös tehdään tässä kirkollskokouksessa.

Sen sijaan päätös aloittaa sateenkaariparien vihkiminen vaatii kolmen neljänneksen enemmistön.

Maikkarin artikkeli on kovin asiantuntematon eikä paljoa parane myöhemmillä korjauksilla.
  Jorma Hentilä (ei rekisteröitynyt) • 02.11.2015 14:45
Kun tietyn ajan "keksintö", kristinuskomus"muoti" omi, varasti avioliitot itselleen, on se myös joutuva varastamansa avioliiton palauttamaankin.

Parisuhteita, elämänkumppanuuksiahan on solmittu ja virallistettu joka puolella maailmaamme, myös naisparien tai miesparien kesken, luonnollisesti ja paljon pidempään, kuin mitä keksitty kristinuskomus-hölynpöly on ollut.

Toisaaalta sitten kirkkokin alkoi vihkiä avioliittoja Suomessa vasta 1700-luvulta, vaikka jo 1100-luvulla tänne Lähi-idästä, roomalaisten patriarkaatti-orjavaltion asentein muokatusti tuppautuikin.

kristillisillä piireillä on avioliitot ja perheet kimurantteja asioista muutenkin, kun siellä raamatussahan on monenlaista, sen jumalankin siunaamaa avioliittoa, kuten abraham sisarpuolensa kanssa, salomonin 700 vaimoa ja 300 jalkavaimoa yms. ja se marian ja joosefin aviopari, missä sitten kuintenkin jesse syntyy siinä marialle, jonkin ulkopuolisen jumalaisen miehen siittämänä syrjähyppynä, eli joosef ei ole jessen biologinen isä - eikä tuossa siten ole ns. ydinperhe.

Sitten vielä kaiken kukkuraksi raamatussa luetellaan jessen suku daavidista asti jopa kahdella, keskenään erilaisella sukuluettelolla, joosefin kautta jesseen (vaikkei jooses siis le jessen biologinen isä)., eli:
luuk. 3:23-31 jessen polveutuminen esitetään aivan toisin kuin matteus 1:6-16 (esim. daavid -> jesse 43 vs. 29 sukupolvea ja vain kolme samaa nimeä, nekin aivan eri järjestyksessä, mikä viittaisi siihen, että ainakin toinen luetteloista on täysin hihasta revitty eikä edes ole yritetty tehdä sukututkimusta).

Tosin, faktahan raamattu-uskomuksessakin on se, ettei profeetta jesse sanallakaan missään tuominnut seksuaalivähemmistöjä, eikä kieltänyt heitäkään avioitumasta.

Samahan on myös koraanissa, joss profeetta muhammedkaan ei sanallakaan tuomitse seksuaalivähemmistöjä, eikä hänkään kiellä heitä avioitumasta, eikä muhammedin tiedetä koraanin lisäksikään koskaan langettaneen yhtään tuomiotakaan seksuaalivähemmistöjen ihmisille.

Kaiken kukkuraksi sekä katoliselta kirkolta että ortodoksikirkoltahan on löytynyt ja olemassa 1. vuosisadalta ainakin miesparin liiton siunauskaavat,

kirkkohan on poikennut sinällään monessa asiassa raamatun tarinoista, sillä esim. elkutekstien mukaan kaikki enkelit ovat miespuolisia, eli niistä puhutaan maskuliinisillä ilmauksilla teksteissä. Silti kuitenkin naispuoliset enkelit ovat ilmestyneet kirkkotaiteeseen hyvinkin viljalti.

Ja merkittävimpänä asiana meille kaikille toki se, että hölynpöly-uskomus yrittää yhä määräillä maailman, yhteiskuntien ja ihmisten asioista. Suomessa olisi jo viimein korkea aika erottaa uskomukset täysin valtiosta ja laittaa uskomukset laeissa sinne, minne ne ehdottomasti kuuluvatkin, eli aatteellisen yhdistystoiminnan piiriin, missä säädettäisiin myös niihin liittymisestä ja niistä eroamisista samoin kuin muidenkin aatteellsiten yhdistysten osalta, ikärajoineen ja oikeuksineen.

Kommenttia muokattu: 03.11.2015 klo 20:46
  human • 03.11.2015 20:42
Hyväpalkkaiset kirkolliskokousedustajat, joista kymmenen tienaa yli 120 000 vuodessa, kokoustivat ( evl.fi ) ja hyväksyivät 22-sivuisen mietinnön tai jotain ( kappeli2.evl.fi ). En lukenut eikä kiinnosta lainkaan, mutta lisäsin linkit sanahelinästä nauttiville.
  Havainnoija • 06.11.2015 03:18
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy