ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Kirkko kunnioitti varhaista tasa-arvon toteuttajaa

jnsto • 06.01.2017 22:05 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA

Seppeleen Hanna Parviaisen muistomerkille laski aluekappalainen Osmo Väätäinen.
Jyväskylän evl-seurakunta kunnioitti loppiaisena 6.1.2017 viime vuosisadan alkupuolen teollisuusjohtajaa ja myöhemmin tasa-arvoikoniksi noussutta kauppaneuvos Hanna Parviaista (1874-1938). Säynätsalon saarella vietettiin Parviaisen rakennuttaman kirkon 90-vuotisjuhlaa. Seppeleen Hanna Parviaisen muistomerkille laski aluekappalainen Osmo Väätäinen. Suuren yleisön joukossa olivat mm kansanedustaja Susanna Huovinen ja Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto.

Hanna Parviaisen elämäntoveri oli Suomen ensimmäinen naisarkkitehti Wivi Lönn. Suomen eliittiin kuuluvana Hanna saattoi elää kuten tahtoi. Hän oli ensimmäinen kauppaneuvoksen arvon saanut nainen. Hannan jouduttua luopumaan Säynätsalon teollisuuslaitoksista 1936 hän ja Lönn asettautuivat Helsingissä NNKY:n taloon Pohjoiselle Rautatienkadulle. Parviainen oli rahoittanut taloa sillä ehdolla, että hänelle ja Lönnille tulee sinne huoneisto.

Kirkkojuhlassa kuultiin mm Ilmari Hannikaisen teoksia. Hannikainen oli pariskunnan läheinen ystävä ja sävelsi Parviaisen toimeksiannosta saaren tarpeisiin sekä hengellistä että muuta taidemusiikkia. Hän myös suunnitteli kirkon ensimmäisten urkujen soinnutuksen ja kellojen sävelmät.

Lönnin entisen Jyväskylän-kodin pihalla ovat sekä Hannan että Wivin patsaat. Ne - sekä myös Hannan patsaan Säynätsalossa - rahoitti jyväskyläläinen kulttuurimesenaatti Kauko Sorjonen.

Hannan johtaman Parviaisen Tehtaat Oy:n rahankäyttö sosiaalipalveluihin ja Säynätsalon yhdyskuntarakentamiseen oli keskeinen syy siihen, että yhtiö joutui pankeille 1936.


Katso myös nämä
 

 

Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy