Kiertokävely johdatti vanhoille tapahtumapaikoille

  • Teema
  • Historia
  • vaeltaja2006

N. 50 ihmistä lähti mukaan, kun tutkija Kati Mustola esitteli Helsingin keskustan paikkoja, joissa homot ovat viihtyneet menneinä vuosikymeninä. Liikkelle lähdetiin Kiasmalta. Siinä vieressä oli "saalistavan kissa kuja", joka 1970-luvun alkupuolelle saakka oli suosittu ulkokohtauspaikka. Lähiravintoloista oli lyhyt matka.

Homojen suosimia ravintoloita oli sodan jälkeen enemmän kuin moni arvaakaan. Ennen Vanhan Kellaria suosittu oli uuden ylioppilastalon 3. kerroksessa sijainnut kulttuuriravintola Hansa, jossa viihtyi nuori kulttuuriväki, mm. runoilija Saarikoski. Kun Vanha avattiin, homot päättivät yksissä tuumin vallata sen. Sisäänkäynti oli huomaamaton eikä ollut ikkunoita ulospäin. Silloinkin siis vallattiin tiloja.

Vanhan kirkon puisto oli ensimmäisen homo/lesbomielenosoituksen paikka. Vanhojen kuvien avulla löytyy edelleen kaksihaarainen puu, jonka vierellä neljäkymmentä homoa ja lesboa oli kyltteineen. Mielenosoituksen syy oli seurakunnan päätös erottaa nuoriso-ohjaaja Seppo Kivistö. Hän oli antanut lehtihaastattelun nimettömänä, mutta lehden päätoimittaja juorusi Kivistön henkilöllisyyden kirkkoherralle. Myöhemmin uusi homoliike piti mielenosoituksia myös eduskunnan portailla tai viereisessä puistossa.

Tom of Finlandin öisiin retkiin perehdyttiin Tähtitorninmäellä. Siellä liikkui sodan aikana saksalaisia sotilaita ja sodan päätyttyä venäläisiä valvontakomission mukana olleita sotilaita. Puistossa oli paljon pensaita ja puiston reunalla puinen mukavuuslaitos. Roomalaiskatolisen kirkon kohdalla pysähdyttiin sen verran, että muisteltiin Tom of Finlandin eli Touko Laaksosen muusikkopuolta. Hän lauloi kirkon kuorossa, vaikkei ollutkaan katolinen. Tarvittiin miesääniä ja hän asui lähellä Tehtaankadulla.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Cygneuksen galleria Kaivopuistossa

Viimeinen kohde antoi välähdyksen yksityishenkilöstä, Fredrik Cygnaeuksesta (1807-1881). Tietoa hänen vilkkaasta yksityiselämästään löytyi Magnus Hirschfeldin, saksalaisen homoliikkeen keskeisen henkilön kirjasta. Jääkäriliikkeen perustajiin kuulunut varatuomari Fritz Wetterhoff kävi Berliinissä ja hän kertoi Hirschfeldille Helsingin homoelämästä. Siitä tekstistä on tunnistettu professori ja taiteen kerääjä Fredrik Cygneus. Hänen kotibileensä olivat ikimuistettavia. Nykyään hänen kotitalonsa Kaivopuistossa on taidemuseona (Cygneuksen galleria). Seuraavassa Kati Mustola kertoo Cygneuksesta, Wetterhofista ja Hirschfeldistä. Koko kävelyretki saadaan ääninä ja kuvina ranneliikkeeseen joulun aikaan.

Audio

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!