ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Kieltoyritys tekemässä Stafettkarnevalenista sateenkaarenvärisen - tuhat lippua tulossa

jnsto • 20.05.2015 23:36 • 5 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Tammisaarelainen kieltoyritys näyttää tekevän ruotsinkielisestä Stafettkarnevalen - koululaisjuhlasta sateenkaariväritteisen. Ruotsinkielinen koululaisjärjestö Finlands Svenska Skolungdomsförbund ilmoitti hankkivansa tuhat A5-kokoista sateenkaarilippua tapahtumaan.

Laajan huomion ja keskustelun siivittämänä tammisaarelainen yläaste perui keskiviikkona kielteisen kantansa sateenkaarilippujen läsnäoloon koulun joukkueessa ruotsinkielisten koulujen juhlassa Helsingissä. Rehtori Petri Nyberg sanoi koulussa saavutetun yksimielisyys lipun sopivuudesta.

Tammisaaressa annettu kielto sai aikaan tuen ilmaisuja, mutta esimerkiksi Kaunaisissa opetustoimen johdon kanta lippuihin vaikutti aluksi epäselvältä.

Kun sanomalehti Hufvudstadsbladet kyseli eri koulujen tilanteesta oli kauniaislaisen Hagelstamska skolanin oppilaskunnan puheenjohtaja Christoffer Heinonen kertonut, etteivät oppilaat saa lausua asiasta, vaan kyselyt on osoitettava koulutoimenjohtaja Heidi Backmanille. Tämä kiisti HBL:lle kieltäneensä, mutta sanoi ymmärtäneensä, että keskustelujen jälkeen keskustelujen jälkeen lippuja ei tule olemaan.

Myöhemmin illalla koulutoimenjohtaja ja opetuspäällikkö Bjarne Mollgren ilmoittivat kirjallisesti HBL:lle, että sen enempää Kauniaisten kaupunki kuin Hagelstamska skolan eivät rajoita oppilaiden ilmaisuvapautta.

Tammisaaren ruotsinkielisen yläasteen EHS:n oppilaskunnan puheenjohtaja Lukas Lundin sanoi Ylelle olleen hyvä, että aiheesta syntyi keskustelua ja totesi rehtorin ja joidenkin opettajien joutuneen aiheettoman mudanheiton kohteeksi. Lippukiellon kerrottiin alun perin johtuneen siitä, että muutamat opettajat eivät lippuja hyväksyneet. Puheenjohtaja sanoi oppilaskunnan olevan tyytyväinen ja korosti, ettei heidän tarkoituksenaan ollut mustamaalata koulua.

Helsinkiin Stafettkarnevalen -tapahtumaan 23-24.5 lähtevä joukkue harjoitteli Tammisaaren keskustassa keskiviikkona. Heillä ei vielä ollut sateenkaarilippuja, mutta yhdistys Regnbågsankan oli lupautunut auttamaan niiden hankkimisessa.

Joukkueen johtaja Olivia Casagrande sanoi tuntuvan hyvältä, että koulun johto kuunteli oppilaita ja suostui muuttamaan kantaansa. - Tämä tuntuu jo voitolta, hän sanoi, mutta tähdensi tammisaarelaisten pyrkivän myös voittamaan joukkuekilpailun.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Tässä on nyt esimerkki siitä, mitä tuollainen kielto aiheuttaa. Asia tulee julki isolla ryminällä ja kääntyy lopulta kiellon peruuttamiseen.

Tapahtuma olisi saattanut jäädä varsin pienen piirin tiedoksi. Nyt se sai mahtavan julkisen mainoksen tuon kiellon seurauksena.

Tietenkin tämä antoi nuorille mainion tilaisuuden protestoida auktoriteetteja vastaan ja oppia yhteiskunnallista vaikuttamista, vaikkei tarvetta varsinaisesti olisikaan ollut sateenkaariaiheiden kannattamiseen.
  JuhaniV • 21.05.2015 13:31
Olennainen pointti koko keskustelussa on ollut se, että Ekenäsin koulu oli väittänyt sateenkaarilippujen liittyvän politiikan tekoon ja propagandaan.
Siis MITÄ? Kaikki yhteinen tekeminen on jollain tavalla poliittista! Oppilaiden on todella hyvä oppia yhteiskunnallista vaikuttamista. Propagandaksi sateenkaarilippua on vaikea sanoa. Kysehän on yhdenvertaisuudesta, joka on JO tunnustettu arvo Suomen lainsäädännössä (vaikka ei vielä olekaan täysin toteutunut).

Koulun oppilaat olivat pukeutuneet sotilaiksi. Myös sen voi kokea poliittiseksi teoksi ja propagandaksi - mitä suurimmalla syyllä. On tyypillistä, että omia arvoja ei useinkaan koeta propagoiviksi silloin kuin ne ovat yleisesti hyväksyttyjä, mutta "uudet" ja/tai omasta eroavat arvot koetaan.
  martin • 22.05.2015 21:57
Yle FEM 26.5.2013 klo 20:30

Stafettkarnevalen 2015 (Viestijuoksukarnevaali)

De finlandssvenska skolornas 55:e Stafettkarneval på Olympiastadion i Helsingfors.
Programvärdar: Anna-Karin Siegfrids och Jonathan "Jontti" Granbacka
  JuhaniV • 24.05.2015 21:21
Pikakelasin puolentoistatunnin ohjelman läpi. Sateenkaariliput olivat mukana EHS:n ryhmässä. Videolla näkyy muutaman kerran suurikokoinen sateenkaarilippu ja sitten EHS:n ryhmän pienoisliput. Muiden koulujen joukkueilla oli värikkäitä huiskuja ja karnevaaliasusteita.

Ohjelma löytyy Svenska YLE:n sivuilta.
svenska.yle.fi

Mängder av regnbågsflaggor på stafettkarnevalslördagen
svenska.yle.fi

Tuon läpikelauksen aikana mieleeni tuli miete, että oliko ajatus sateenkaariliputuksesta sittenkään paikallaan juuri tässä tapahtumassa. Se oli jotenkin irrallinen tai päälleliimattu asia itse tapahtuman varsinaiseen teemaan verrattuna.

Kaikilla näytti olleen hauskaa. Sää oli aurinkoinen pääosan tapahtumasta. Lopussa tuli vettä, mutta se ei näyttänyt menoa haittaavan. Ihmettelen muuten sitä, kuinka noin suuria ihmismääriä saadaan yleensäkin hallittua.

Yksi erityinen piirre tässä tapahtumassa oli se, että kaljatiski puuttui. Sehän kuuluu poikkeuksetta nykyurheiluun aivan oleellisena osana. :-)

Kommenttia muokattu: 27.05.2015 klo 20:59
  JuhaniV • 27.05.2015 20:29
Itse en ymmärrä ollenkaan sateenkaarilipun käyttöä. Perusteluiden mukaan lipun värisävyistä (Punainen - elämä, Oranssi - parantava voima, Keltainen - aurinko,Vihreä - luonto, Sininen - harmonia, Violetti - yhteishenki) -ei mikään kuvaa seksuaalisuutta. En ole kokenut sateenkaarilippua ikinä "omakseni" tai sen mitenkään symboloivan seksuaalista suuntautumista, homoseksuaalisuutta. Oikeastaan asia on niin että sateenkaarilippu on homofobian paineessa laadittu symboli, ja sen joutaisi siksi hylätä. Tilalle tulisi laatia selkeästi homoseksuaalisuutta julistava symboli.
  Homo vm80 (ei rekisteröitynyt) • 02.11.2015 21:28
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy