Keisarin erikoinen pikkuveli

  • Teema
  • Historia
  • vaeltaja2006
  • 1

Otto von Habsburg kuoli heinäkuun 4. päivänä 2011 98-vuotiaana. Hän oli Itävalta-Unkarin viimeisen keisarin, Karl I:n poika. Karl I oli keisarina vain kaksi vuotta, 1916-1918. Oli ensimmäinen maailmansota ja sen päättyessä keisarin virka lopetettiin. Otto von Habsburgista ei tullut uutta keisaria.

Edellinen keisari Franz I oli virassaan lähes koko elinikänsä. Hänet kruunattiin 18-vuotiaana 1848 ja hän kuoli kesken ensimmäistä maailmansotaa 1916. Kruununperillinen Franz Ferdinand joutui attentaattiin Sarajevossa 1914, ja siitä alkoi ensimmäinen maailmansota. Seuraava keisari Karl I ei ollut Franz I:n poika vaan serkku.

Mutta paljon mielenkiintoisempi oli keisari Franz I:n nuorimman veljen elämä. Hän oli Itävallan arkkiherttua Ludwig Viktor Joseph Anton. Hän syntyi 1842. Keisariperheeseen odoteltiin tyttöä, koska poikia oli jo kolme. Mutta syntyikin poika "Luzuwuzi". Aikuistuttuaan hän kävi läpi sotilaskoulutuksen ja hänestä tuli tykistön kenraali.

Ludwig Viktorille etsittiin sopivaa puolisoa. Vanhempi veli oli Meksikon kuninkaana ja sieltä tarjottiin vaimoehdokasta. Siinä naimakaupassa olisivat Meksiko ja Brasilia muodostuneet valtioliitoksi.

Ludvig Viktor ei halunnut naimisiin, vaan hän puuhaili taidekokoelmiensa parissa. Hän myös rakennutti palatseja. Kuuluisa on mm. Klessheimin linna, jossa Ludvig Viktor järjesti miesvoittoisia juhlia. Naisia oli vain niukasti paikalla.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Ludvig Viktor syyllistyi monenlaisiin vallattomuuksiin. Homojen kesken oli kahakointi Wienin keskuskylpylässä (nyk. Kaiserbründl), ja keisari määräsi rangaistuksena nuorimman veljensä Salzburgiin. Ludvig Viktor oli sitä paitsi pukeutunut naisten vaatteisiin ja antanut jopa valokuvata itsensä. Hänen homoseksuaalinen orientaationsa oli julkinen salaisuus, vaikka hänellä olikin pitkäaikainen suhde tanssijatar Claudia Couquihin.

Salzburgissa Viktor Ludvig keskittyi linnojen rakentamiseen ja taidesäätiöiden tukemiseen. Ludvig Viktor kuoli vuonna 1919 76-vuotiaana.

1 kommenttia

Otto - requiem aeternam dona, Domine!
Olin kuuntelemassa Oton pitämää esitelmää nykypolitiikasta Ritarihuoneella jokunen vuosi sitten. Hänen analyysinsä oli todella terävää, tiedon määrä valtaisaa.