ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko keskustelufoorumi tuki- ja neuvontapalvelu homoFAQ seksuaalisuus ja sukupuoli perheet kaappi linkit kaikki artikkelit

Kehitysyhteistyön linjaus: Hautala painottaa ihmisoikeuksia, mutta miten?

jnsto • 28.12.2011 06:30 NÄKÖKULMAT
Suomen kehitysyhteistyön suuntaviivat määritellään joka neljäs vuosi. Ministeri Heidi Hautala esittelee suunnitelman hallitukselle tammikuun lopussa. Hautala sanoo (haastattelu HBL:ssä 24.12., s 8)), että painopisteiksi tulevat ihmisoikeudet, kansalaisyhteiskunta ja ekologinen kestävyys.

Suuri osa Suomen kehitysyhteistyövaroista kanavoidaan suomalaisten järjestöjen kautta. Hautalan painottama ihmisoikeuslinjaus luo asiayhteyden kirkon piirissä käytyyn lähetysjärjestökeskusteluun. UM on mm helluntaiseurakuntien FIDA-järjestön kehitysyhteistyön suurin rahoittaja. Fidan pääsivulla lähetystyö ja kehitysyhteistyö ovat otsikkoina rinta-rinnan ja seurakuntien lähetystorien tuotto kanavoituu molempiin. Helluntaiseurakuntien HLBT-näkemykset ovat äärikristillisiä ja maailmanlaajuisesti helluntaiseurakuntien kehitysmaatoiminta on nähty (kauniisti sanottuna) tasa-arvokehitystä ja ihmisoikeuksia huonosti edistävänä, pikemminkin päinvastoin.

Valtiovallan ja FIDA:n rahoitusyhteistyö alkoi vuonna 2003.

HBL:n haastattelussa ihmisoikeuskysymys on esillä yleisesti. - Tässä ei ole kyse täyskäännöksestä, vaan painotuksista, korosti Hautala. Hän vältti myös arvostelemasta edeltäjäänsä Paavo Väyrystä. Väyrynen korosti ekologista kestävyyttä ja suojeli kansalaisjärjestöjä.

Hautala sanoi käsityksenään, että kestäviä tuloksia ei saavuteta kehitysyhteistyössä, ellei ole vapaata kansalaisyhteiskuntaa. Yhteistyö Nicaraguan kanssa lopetetaan. Ministeri pitää vanhentuneena vastakkainasettelua ihmisoikeusvaatimusten ja kehitysavun välillä. - Kyse on vaikeasta rajalinjasta, joka ei enää toimi.

HBL kertoo, että Suomen kehitysyhteistyön suomalaisten yhteistyöjärjestöjen piirissä ja ministeriössäkin on tahoja, jotka kyseenalaistavat Suomen linjausten "jatkuvat muutokset".

Yritysmaailmassa Hautalan linjaus luopua korkotukiluotoista aiheuttanee keskustelua. Valtio on tukenut yrityksien lainoja, jotka on otettu suomalaisen teknologian viemiseksi kehitysmaihin. Ongelmia on ollut mm Instrumentariumin toiminnassa Costa Ricassa. OECD on vaatinut Suomelta jo pitkään kehitysyhteistyön ja korkotukien kytkyn lopettamista.

Haastattelun HBL:ssä oli toimittanut Sanna Karlsson.Katso myös nämä
 

 

Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy