ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Katolinen kirkko torjui suunnitelmat "toivottaa homoseksuaalit tervetulleeksi"

Sami Mollgren • 19.10.2014 12:30 • päivitetty: 19.10.2014 19:41 • 6 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA

Vatikaani on katolisen kirkon keskus. Kirkkoon kuuluu 1,2 miljardia ihmistä eri puolilla maailmaa.
Katolinen kirkko ei toivotakaan seksuaalivähemmistöihin kuuluvia kirkon piiriin, sillä kirkon vanhoilliset piispat eivät hyväksyneet kannanottoa, jolla katolinen kirkko olisi ilmaissut aiempaa myötämielisemmän suhtautumisen homoihin ja uuden avioliiton solmineisiin eronneisiin.

Vatikaanissa on ollut kaksi viikkoa käynnissä kokous, jossa 200 katolisen kirkon piispaa eri puolilta maailmaa ovat pohtineet suhtautumistaan perheeseen.

Vielä maanantaina julkaistussa esityksessä sanamuodot homoseksuaaleista olivat myötämielisempiä kuin koskaan aiemmin. Siinä puhuttiin homoseksuaalisen suuntautumisen hyväksymisestä ja arvostamisesta, ja homoseksuaalit olisi toivotettu tervetulleiksi kirkkoon. Konservatiivien vastustuksen myötä "homoseksuaalien toivottaminen tervetulleeksi"poistettiin, ja vain yleisin sanamuodoin kehoitettiin välttämään homoseksuaalien syrjintää.

Vesitettykään esitys ei saanut taakseen piispojen kahden kolmanneksen enemmistöä, ja homoseksuaalien asemaa käsitettelevä kohta poistettiin uutistoimisto AP:n mukaan äänin 118-62, joten kirkon nykyinen opetus homoseksuaalisuudesta jää yhä voimaan.

Katolisen kirkon opetuksen mukaan "homoseksuaaliset teot ovat sisäiseltä olemukseltaan väärin suuntautuneita", eikä niitä voida katolisen kirkon opetuksen mukaan hyväksyä missään tapauksessa. Opetuksen mukaan homoseksuaalit on kutsuttu siveyteen, heidät tulee kohdata kunnioittaen, myötätuntoisesti ja tahdikkaasti, ja heidän suhteensa on vältettävä kaikkea epäoikeudenmukaista syrjintää.

Päätöksen on katsottu olevan konservatiivisten piispojen voitto liberaaleista ja myös isku paavi Franciscukselle, joka on toivonut kirkon lieventävän kantaansa "synnintekijöitä" kohtaan. Myös seksuaalivähemmistöjen aseman parantamisen puolesta toimivat ryhmät ovat ilmaisseet pettymyksensä kirkolliskokouksen ratkaisuun.

Samalla piispat käsittelivät myös eronneiden ja uudelleen avioituneiden mahdollisuutta ehtoolliseen. Heidänkin osaltaan uudistus torjuttiin.

Katoliseen kirkkoon kuuluu 1,2 miljardia ihmistä. Viime vuosina hyväksyntä homoseksuaalisuutta ja homoseksuaaleja on etenkin länsimaissa merkittävästi tiedon lisääntymisen myötä kasvanut, ja modernit kirkkoon kuuluvat ovat olleet törmäyskurssilla konservatiivien ja kirkon virallisen opetuksen kanssa. Liberaalimmin suhtautuvien mielestä katolisen kirkon pitäisi lieventää kielteistä kantaansa homoseksuaalisia suhteita ja homopareja kohtaan. Esimerkiksi USA:ssa valtaosa nuorista katolisista hyväksyy homoseksuaalisuuden ja kannattaa homoparien oikeutta avioliittoon. Toisaalta monissa maissa, joissa katolisella kirkolla on merkittävää valtaa, ovat äänekkäimmät homoavioliittojen vastustajat juuri katoliseen kirkkoon sitoutuneita.

Lisäys 19.10.2014 klo 19.41:

Loppupuheenvuorossaan sunnuntaina paavi Franciscus puolusti uudistuksia. Hän sanoi, ettei "Jumala pelkää uusia asioita. Siksi hän jatkuvasti hämmästyttää meitä, avaamalla sydämiämme ja johdattamalla meitä odottamattomilla tavoilla". Hän sanoi, ettei kirkon pidä aikailla yrittäessään sitoa avoimia haavoja ja sytyttää toivo toivonsa menettäneissä. Paavi myös antoi ymmärtää, että homoseksuaalisuutta koskeva keskustelu jatkuu piispojen kokouksessa syksyllä 2015.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Guardianin jutun mukaan Lombardin avustaja on sanonut asiaan palattaneen pian uudelleen.
www.theguardian.com
  jnsto • 19.10.2014 14:05
Suomen tunnetuin katolista painosta kristinuskosta tunnustava henkilö lienee perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini. Soini on ilmaissut vastustavansa samaa sukupuolta olevien parien oikeutta solmia avioliitto, unohtaen järjenkäytön - antautuen ennakkoluulojensa ja uskomustensa valtaan.

Soini oli myös keväällä 2013 mukana Pariisissa väkivaltaiseksi yltyneessä mielenosoituksessa homoavioliittoja vastaan ( ranneliike.net ).

Soinin sitoutuminen Vatikaanin kirkkoon on Soinin mahdollisen hallitustyöskentelyn kannalta ongelmallinen asia, koska oikeaoppisesti hänen pitäisi asettaa Vatikaanin valta etusijalle maallisia asioitakin koskettavissa ratkaisuissaan. Soinin katolilaisuuden ja virallisen aseman suhteesta on Suomessa keskusteltu hyvin vähän, jos lainkaan.
  smo • 19.10.2014 14:06
katolisuuteen suuntautunut (mies)piispakunta haluaa vain rypeä hölynpölyssään - eiväthän he edes usko perheeseen, kun heillä, satu-jumalansa lapsina ei ole edes Äiti-jumalaa. Kaiken kukkuraksi he vieläpä ovat halunneet kieltä satu-jumalansa viimeisimmältä pojaltakin avioliiton.

Tosin heidän satu-jumala-miehensä oli kuulemma aluksi yksinäinen ja halusi luoda kaverikseen toisen miehen ...

Afrikassa sitten taas eräs, kait katolis-uskovainen (tai helluntailainen, islamisti tms, "samasta puusta veistetty") julisti että homorakkaus olisi luonnotonta, kun sitä ei (hänen tietääkseen) esiinny lehmillä.

Häneltä kysyttiin sitten luonnollisesti, onko hän muka nähnyt uskovaisen lehmän jossain?

Kommenttia muokattu: 19.10.2014 klo 15:48
  human • 19.10.2014 15:46
Olipa kerran kaksi kaupunkia kauan sitten joissa myös kansalla oli homoutta johon kaupungin väki suhtautui suopeasti. Nimeltään Sodom ja Gom orra! Joiden rainiot sijaitseva Kuolleen meren pohjassa! Ja miksi näin? Siitä kerrotaan Raamatussa Lootin taåauksessa. (1Mos 19-1-29 luvussa tarkempi selostus tapahtumista!) Myöhemmin Paavali julisti "miehet jotka makaavat miesten kanssa eivät peri Jumalan valtakuntaa vaan ovat kuolemanan asianneet") Ihmettelen miksi kirkot eivät julista tätä Raamatullista totuutta. Vaan sovittelvat?
Voitaneen sanoa että kaikkeuden korkeinman hallisijan mielipiteen huomioon ottamattomuus pitäisi huolestuttaa myöskin niitä jotka suhtautuvat välinpitämättömästi!
Lopuksi pieni kommentti alla olevasta "asiat riitelevät, eivät ihmiset"
Kuitekin ihmiset ovat niitä jotka korottavat äänensä? Sotivatkin? Eikö näin?

Tämän päivän maailma näyttäsi olevan SUUREMPI Sodoma ja Komorra
kuin esimerkissä mainitut?
  Raamattu kunniaan? (ei rekisteröitynyt) • 12.11.2014 21:59
Minusta on oireellista, että homoseksuaalisuutta niin kovin kammoavat/vastustavat Raamattuun vetoavat nostavat Sodoman ja Gomorran näin vahvasti esiin. Kun tuota ensimmäistä Mooseksen kirjaa lukee, niin käy aika selvästi ilmi, että paha asia ei ollut mitkään homohommat, vaan paha asia oli se, että paikalliset miehet halusivat raiskata vieraat, eivätkä halunneet ensinkään olla vieraanvaraisia.

Sodoman tapahtumista kerrotaan 1. Mooseksen kirjassa (1. Moos. 19:5-8) seuraavaa: "Ennen kuin he olivat asettuneet levolle, kokoontuivat talon eteen Sodoman asukkaat, kaupungin kaikki miehet, niin nuoret kuin vanhatkin. He huusivat Lootia ja sanoivat hänelle: "Missä ovat ne miehet, jotka tulivat tänä iltana luoksesi? Tuo heidät tänne, me haluamme maata heidät!" Loot meni ulos heidän luokseen, mutta sulki oven perässään. Hän sanoi: "Hyvät miehet, älkää sentään tehkö niin pahaa tekoa." - johon tarinan kertominen jostain syystä usein päätetään, mutta se jatkuu vielä monen jakeen verran: "Minulla on kaksi tytärtä, jotka ovat vielä neitsyitä. Minä tuon heidät teille, saatte tehdä heille mitä haluatte. Mutta näihin miehiin älkää koskeko, sillä he ovat hakeneet suojaa minun kattoni alta." He sanoivat: "Pois tieltä! Tuo yksi on tullut muukalaisena tänne asumaan, ja hän pyrkii jo määräilemään meitä. Nyt sinun käy vielä pahemmin kuin noiden miesten!" Ja he kävivät Lootin kimppuun ja ryhtyivät murtamaan ovea."

Yhdyntä siis nähtiin vallan välineenä ja keinona alistaa toinen ihminen. Toisen samanarvoisen miehen alistuminen tai alistaminen naisen asemaan oli sopimatonta, normien vastaista. Kuvattu tapaus edustaa seksuaalista väkivaltaa raadollisimmillaan. Ei tuossa mistään homoseksuaalisuudesta ole kyse.

Ajatuksia herättävää on myös se, että Loot olisi antanut tyttärensä raiskattavaksi - ja silti Loot katsottiin pelastamisen arvoiseksi.
  smo • 13.11.2014 08:07
Punklegenda ja runoilija Patti Smith sai kutsun esiintyä Vatikaanin joulukonsertissa. Kutsu tuli samaan aikaan, kun Smithin Napolin Basilica of San Giovannin konserttia yritetään estää "jumalanpilkkana".

Patti Smithin debyyttialbumi "Horses" (1975) tunnetusti alkaa lyriikoilla "Jesus died for somebody's sins but not mine". Myöhemmin Smith haastoi konsertissa jumalan ja tipahti lavalta vahingoittaen niskansa.
Patti Smith on kertonut että hänellä on ristiriitaiset tunteen uskontoa kohtaan, hän irtautui Jehovan todistajista olessaan 13-vuotias. Somessa laulajan fanit ihmettelevät Smithin päätöstä esiintymisestä Katolisen kirkon tilaisuudessa, ei niinkään artistin uskonnollisuutta tai pikemminkin henkisyyttä.

Patti Smith tunnetaan myös valokuvaaja Robert Mapplethorphen ystävänä ja alkuaikojen muusana. Smith kertoo taiteilijaparin yhteisistä vuosista kirjassaan Just Kids (2010). Patti Smith on julkaissut albumeita, runo- ja valokuvakirjoja.
  SaintJudy • 15.11.2014 16:13
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy