Katolinen kirkko torjui suunnitelmat "toivottaa homoseksuaalit tervetulleeksi"

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • Sami Mollgren
  • 6
Vatikaani on katolisen kirkon keskus. Kirkkoon kuuluu 1,2 miljardia ihmistä eri puolilla maailmaa.

Katolinen kirkko ei toivotakaan seksuaalivähemmistöihin kuuluvia kirkon piiriin, sillä kirkon vanhoilliset piispat eivät hyväksyneet kannanottoa, jolla katolinen kirkko olisi ilmaissut aiempaa myötämielisemmän suhtautumisen homoihin ja uuden avioliiton solmineisiin eronneisiin.

Vatikaanissa on ollut kaksi viikkoa käynnissä kokous, jossa 200 katolisen kirkon piispaa eri puolilta maailmaa ovat pohtineet suhtautumistaan perheeseen.

Vielä maanantaina julkaistussa esityksessä sanamuodot homoseksuaaleista olivat myötämielisempiä kuin koskaan aiemmin. Siinä puhuttiin homoseksuaalisen suuntautumisen hyväksymisestä ja arvostamisesta, ja homoseksuaalit olisi toivotettu tervetulleiksi kirkkoon. Konservatiivien vastustuksen myötä "homoseksuaalien toivottaminen tervetulleeksi"poistettiin, ja vain yleisin sanamuodoin kehoitettiin välttämään homoseksuaalien syrjintää.

Vesitettykään esitys ei saanut taakseen piispojen kahden kolmanneksen enemmistöä, ja homoseksuaalien asemaa käsitettelevä kohta poistettiin uutistoimisto AP:n mukaan äänin 118-62, joten kirkon nykyinen opetus homoseksuaalisuudesta jää yhä voimaan.

Katolisen kirkon opetuksen mukaan "homoseksuaaliset teot ovat sisäiseltä olemukseltaan väärin suuntautuneita", eikä niitä voida katolisen kirkon opetuksen mukaan hyväksyä missään tapauksessa. Opetuksen mukaan homoseksuaalit on kutsuttu siveyteen, heidät tulee kohdata kunnioittaen, myötätuntoisesti ja tahdikkaasti, ja heidän suhteensa on vältettävä kaikkea epäoikeudenmukaista syrjintää.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Päätöksen on katsottu olevan konservatiivisten piispojen voitto liberaaleista ja myös isku paavi Franciscukselle, joka on toivonut kirkon lieventävän kantaansa "synnintekijöitä" kohtaan. Myös seksuaalivähemmistöjen aseman parantamisen puolesta toimivat ryhmät ovat ilmaisseet pettymyksensä kirkolliskokouksen ratkaisuun.

Samalla piispat käsittelivät myös eronneiden ja uudelleen avioituneiden mahdollisuutta ehtoolliseen. Heidänkin osaltaan uudistus torjuttiin.

Katoliseen kirkkoon kuuluu 1,2 miljardia ihmistä. Viime vuosina hyväksyntä homoseksuaalisuutta ja homoseksuaaleja on etenkin länsimaissa merkittävästi tiedon lisääntymisen myötä kasvanut, ja modernit kirkkoon kuuluvat ovat olleet törmäyskurssilla konservatiivien ja kirkon virallisen opetuksen kanssa. Liberaalimmin suhtautuvien mielestä katolisen kirkon pitäisi lieventää kielteistä kantaansa homoseksuaalisia suhteita ja homopareja kohtaan. Esimerkiksi USA:ssa valtaosa nuorista katolisista hyväksyy homoseksuaalisuuden ja kannattaa homoparien oikeutta avioliittoon. Toisaalta monissa maissa, joissa katolisella kirkolla on merkittävää valtaa, ovat äänekkäimmät homoavioliittojen vastustajat juuri katoliseen kirkkoon sitoutuneita.

Lisäys 19.10.2014 klo 19.41:

Loppupuheenvuorossaan sunnuntaina paavi Franciscus puolusti uudistuksia. Hän sanoi, ettei "Jumala pelkää uusia asioita. Siksi hän jatkuvasti hämmästyttää meitä, avaamalla sydämiämme ja johdattamalla meitä odottamattomilla tavoilla". Hän sanoi, ettei kirkon pidä aikailla yrittäessään sitoa avoimia haavoja ja sytyttää toivo toivonsa menettäneissä. Paavi myös antoi ymmärtää, että homoseksuaalisuutta koskeva keskustelu jatkuu piispojen kokouksessa syksyllä 2015.

PinkNews: Catholic Church scraps plans to ´welcome homosexuals´
PinkNews: Pope: The Church should not fear change, God is not afraid of new things
Yle: Katolinen kirkko ei toivota homoseksuaaleja tervetulleeksi kirkkoon - tappio paaville

6 kommenttia

Suomen tunnetuin katolista painosta kristinuskosta tunnustava henkilö lienee perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini. Soini on ilmaissut vastustavansa samaa sukupuolta olevien parien oikeutta solmia avioliitto, unohtaen järjenkäytön - antautuen ennakkoluulojensa ja uskomustensa valtaan.

Soini oli myös keväällä 2013 mukana Pariisissa väkivaltaiseksi yltyneessä mielenosoituksessa homoavioliittoja vastaan ( http://ranneliike.net/teema/timo-soini-marssi-pariisissa-homoliittoja-vastaan?aid=9866 ).

Soinin sitoutuminen Vatikaanin kirkkoon on Soinin mahdollisen hallitustyöskentelyn kannalta ongelmallinen asia, koska oikeaoppisesti hänen pitäisi asettaa Vatikaanin valta etusijalle maallisia asioitakin koskettavissa ratkaisuissaan. Soinin katolilaisuuden ja virallisen aseman suhteesta on Suomessa keskusteltu hyvin vähän, jos lainkaan.