ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Katolinen kirkko pui perheen ja kirkon suhdetta - papin kaapistatulo piispainkokouksen alla hermostutti Vatikaanin

Sami Mollgren • 06.10.2015 08:34 • 2 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA
Katolisen kirkon kolmeviikkoisessa piispainkokouksessa - synodissa - pohditaan kirkon opin ja muutoksessa olevan perhekäsityksen suhdetta. Aiheena ovat myös samaa sukupuolta olevien parisuhteet ja homoparien vanhemmoimat perheet.

Tarkoitus ei ole muuttaa kirkon oppia, vaan löytää keinoja soveltaa sitä nykypäivään. Vastaavanlainen perheasioita käsittelevä synodi järjestettiin 35 vuotta sitten. Aihepiirissä kohtaavat vanhoillisuus ja uudistusmielisyys.

Synodi on yksi tärkeimmistä paavin neuvoa-antavista elimistä. Sillä ei ole suoranaista valtaa muuttaa asioita, mutta sen suositukset jalkautuvat katolisten pappien seurakuntatyöhön paavi Franciscuksen apostolisen kehotuskirjeen kautta. Käytännössä paavilla on katolisessa kirkossa ylin valta ja "viimeinen sana".

Monet katoliset maat ovat sallineet samaa sukupuolta olevien avioliitot, mutta kirkko pitää opetuksessaan homoseksuaalisia tekoja syntinä, ja rajaa avioliiton vain naisen ja miehen väliseksi.

Ylen haastattelema katolisten homojen oikeuksien puolesta kampanjoivan Nuova Proposta -järjestön puheenjohtaja Andrea Rubera sanoo, että viime vuonna järjestetyssä valmistelevassa synodissa homoseksuaalisuuteen liittyvistä asioista puhuttiin aiempaa avoimemmin, ja nykyinen paavi on puhunut aiheesta avoimemmin. Homoteema oli valmistelevan kokouksen yksi keskustelluimmista asioista.

Rubera sanoo Ylelle, että kirkko on neuvoton perhemallien muutosten edessä, eikä seurakunnissa tiedetä, kuinka suhtautua homoihin tai samaa sukupuolta olevien parien lapsiin. Hänen mukaansa papit tarvitsevat opastusta. Myös muut muutokset perhemalleissa ovat Ruberan mukaan haaste kirkolle.

Nykyinen tilanne ja avoimempi keskusteluilmapiiri ovat lisänneet vanhoillisten ja uudistusmielisten välistä kampanjointia. Vanhoilliset haluaisivat paavin puolustavan perinteisiä perhearvoja ja suhtautumaan tiukemmin homopareihin, kun taas uudistusmieliset haluaisivat kirkon avaavan ovensa homoille.

Pappi avasi näyttävästi kaappinsa ovet

Lauantaina puolalainen katolinen pappi Krzysztof Charamsa kertoi Corriere Della Sera -lehdessä julkisesti homoseksuaalisuudestaan, ja vaati kirkkoa avaamaan silmänsä homoille uskovaisille. Kaapistatuloa juuri synodin alla pidetään harkittuna, ja juuri ajoituksen arvellaan suututtaneen Vatikaanin, joka pitää Charamsan toimintaa vastuuttomana.

Katolisen kirkon opin puhtaudesta vastaavassa uskonopin kongregaatiossa virkamiehenä toiminut Charamsa sai heti lähtöpassin virastaan. Charamsan asemasta pappina päättää hyöhemmin hänen hiippakuntansa piispa.

43-vuotias Charamsa piti Roomassa lehdistötilaisuuden yhdessä espanjalaisen miehensä kanssa, ja kritisoi kirkon asenteita homoja kohtaan esimerkiksi julkaisemalla kymmenkohtaisen manifestin katolisen kirkon homokielteisyyden vastustamiseksi. Hän myös väitti suurimman osan katolisen kirkon papeista olevan homoja.

Samalla kun kirkko keskustelee homoseksuaalisuuden ja kirkon opin suhteesta, ovat 31 maasta olevat hlbti-vähemmistöihin kuuluvat perustaneet kansainvälisen sateenkaarivähemmistöihin kuuluvien katolisten verkoston Global Network of Rainbow Catholics (GNRC). Verkosto julkaisi avoimen kirjeen piispainkokouksen evästykseksi, muistuttaakseen hlbti-vähemmistöjen olemassaolosta myös kirkon piirissä.

Roomassa toimiva Ylen kirjeenvaihtaja Petri Burtsov arvioi, että synodilta voi odottaa kiivasta aihepiiriin liittyvää keskustelua, mutta ei muutoksia esimerkiksi homopareihin, avioeroon tai ehkäisyyn liittyviin kantoihin. Esimerkiksi Paavi Franciscus on antanut ymmärtää, etteivät samaa sukupuolta olevat suhteet ole saamassa kirkon hyväksyntää jatkossakaan. Sen sijaan hän haluaa kirkon olevan "avoin, myötätuntoinen ja armollinen kaikille".


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Tuo asenne " Ei minulla ole mitään homoseksuaaleja ihmisiä vastaan, vain heidän taipumustaan vastaan." on todella raivostuttava. Seksuaalisuus on todella kiinteä ja syvällinen osa ihmisyyttä, eikä sen erottaminen ihmisestä ole mahdollista. Jos joku väittää hyväksyvänsä homoseksuaalit ihmisenä, muttei näiden seksuaalista suuntautumista, hän yksiselitteisesti hyväksyy vain oman mielikuvansa ihmisestä, eikä oikeaa ihmistä. Hyvän vertailukohdan saa toteamalla: " hyväksyn tummaihoiset ihmisenä, mutten heidän ihonväriään" . Tämäkin toteamus on itsessään jo aivan järjetön: eihän ihminen ole enää oma itsensä, jos hänen ihonvärinsä muuttuu.
  Profeetta (ei rekisteröitynyt) • 08.10.2015 18:10
Paavi Fransiscus noudattaa tässä suoraan nykyisen katolisen katekismuksen linjaa. Mitään opillista muutosta on tuskin tulossa.
  martin • 18.10.2015 00:53
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy