Kansalaisaloitteen paperisia kannatusilmoituksia kerätty lähes 3 000

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 7
Kansalaisaloitteen kannatusilmoituksia kerättiin 19.3.2013 Helsingin Narinkkatorilla

Kansalaisaloitteelle tasa-arvoisesta avioliittolaista kerättyjen kannatusilmoitusten määrä illalla 4. huhtikuuta on 146 276.

Näistä 143 334 on kerätty sähköisesti kansalaisaloite.fi -verkkopalvelun kautta. Paperisia ilmoituksia on kerätty Tahdon2013-kampanjan taustavoimien mukaan 2 942 ensimmäisen kahden viikon aikana.

Kansalaisaloitteelle ruvettiin keräämään kannatusilmoituksia tasa-arvon päivänä 19. maaliskuuta 2013. Lain vaatima 50 000 ilmoituksen rajapyykki ylitettiin samana päivänä kello 14.30 ja tuplamäärä täyttyi samana iltana kello 22.25.

Paperisia kannatusilmoituksia kerättiin monissa paikoissa nimienkeruun aloituspäivänä. Sen lisäksi paperisia kannatusilmoituksia voi jättää esimerkiksi moniin kirjastoihin tai lähettää postitse Tahdon2013-kampanjan taustalla olevalle Tasa-arvoinen Suomi ry:lle.

Määräaikaan, eli syyskuun puoliväliin mennessä toivotaan saatavan kokoon 250 000 kannatusilmoitusta, sillä merkittävästi vaadittua suuremmalla allekirjoittajamäärällä katsotaan olevan painoarvoa aloitteen päätyessä eduskunnan käsiteltäväksi.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Toistaiseksi eduskunnassa on ollut epätietoisuutta siitä, miten kansalaisaloitteita käytännössä käsiteltäisiin, sillä kansalaisaloitteita koskeva lainsäädäntö ei asiaa täsmällisesti määrittele. Eduskunnan puhemiesneuvosto on pyytänyt eduskuntaryhmien kantoja ennen kuin kansalaisaloitteiden käsittelystä laaditaan ohjeistus.

Perussuomalaiset katsovat kansalaisaloitteen olevan uusi osallistuvan demokratian muoto, joka omalta osaltaan edistää kansanvaltaa. Perussuomalaiset toivovat kansalaisaloitteille yhtenäistä kohtelua, eikä heidän mielestään käsittelyprosessiksi riitä aloitteen lähettäminen valiokuntaan lähetekeskustelun jälkeen, sillä silloin kansalaisaloite voisi jäädä vaille käsittelyä valiokunnan äänestyksen jälkeen tai muuten jäädä käsittelemättä.

Perussuomalaisten lisäksi vihreät ja vasemmistoliitto ehdottavat, että valiokunnan pitäisi aina laatia mietintö aloitteesta, jolloin aloite myös tulisi valiokuntakäsittelyn jälkeen koko eduskunnan käsiteltäväksi. SDP:n mielestä valiokunnan pitää käsitellä aloite kohtuullisessa ajassa, viimeistään vaalikauden päättymiseen mennessä. Kristillisdemokraatit asettaisivat aloitteet tärkeysjärjestyksessä samalle viivalle kuin yksittäisten kansanedustajien aloitteet, RKP puolestaan vähintään sadan edustajan aloitteisiin.

tahdon2013.fi
kansalaisaloite.fi / kansalaisaloite tasa-arvoisesta avioliittolaista

7 kommenttia

Huvittavaa, kristillisteokraatit haluavat mitätöidä sellaisetkin kansalaisaloitteet, joiden kannattajamäärä ylittää puolueen vaaleissa saaman mandaatin...
  • 2 / 7
  • ERKKI - VAASA
  • 5.4.2013, 1.20
Nyt on jo kaksikin kristillisdemokraateille “vaarallista“ kansalaisaloitetta nähnyt päivänvalon ja sen kautta tuon nuivan asennoitumisen tähän kansalaisaktivismin muotoon kyllä ymmärtää.
Kristillisdemokraateillehan oli jo alun perin hallitukseen lähtemisen ehtona se ettei hallitusohjelmaan tule tasa-arvoista avioliittolakia koskevaa lakiesitystä.
Toinen kristillisdemokraateille “paikallisesti” arka asia on turkis-tarhauksen kieltämistä koskeva kansalaisaloite. Täällä Pohjanmaalla kun sattuu nimenomaan juuri täkäläisellä “raamattuvyöhykkeellä” oleman turkistarhaus merkittävä elinkeino.
Täkäläinen, juuri “raamattuvyöhykkeeltä” pääosan äänistään kerännyt, lakivaliokunnassa tasa-arvoista avioliittolakia vastaan äänestänyt kansanedustaja Peter Östman edustaa kristillis-demokraatteja. Kun “asetelma” on tämä niin eipä’ ihme että kyseisen puolueen piirissä ei koko käsite kansalaisaloite juuri myötätuntoa saa.
“Tarkoitus pyhittää keinot” sanoivat jo vanhat roomalaiset!