ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
homohistorian merkkipäiviä linkit kaikki artikkelit

Kamppailua tasa-arvosta käytiin kiivaasti jo 100 vuotta sitten

vaeltaja2006 • 19.02.2013 18:24 • 4 kommenttia. HLBTI-HISTORIAA

Kuva youtube-videosta
Kamppailu tasa-arvosta on edennyt monien etappien kautta. Nyt kamppaillaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tasa-arvosta. Tasan 100 vuotta sitten surrfagetit käyttivät kovia menetelmiä, kun vaadittiin naisille äänioikeutta ja tasa-arvoa.

Emmeline Pankhurst (1854-1928) oli brittiläinen suffragetti eli ”räväkkä” feministi, joka ajoi intohimoisesti naisten äänioikeutta 1900-luvun alkupuolella. Menetelmät olivat ajoittain rajujakin. Helmikuun 19. päivänä 1913 räjähti pommi Englannin valtiovarainministerin maatalossa Pinfold Manorissa. Rakennus oli silloin vielä keskeneräinen ja räjähdys sattui aamulla ennen kuin työmiehet olivat saapuneet paikalle. 55-vuotias Emmeline Pankhurst otti vastuun räjäytyksestä. Pankhurst oli perustanut 10 vuotta aikaisemmin naisliikkeen ”National Women's Social und Political Union”. Pankhurst joutui vankilaan, jossa oli jo ennestään 200 naisaktivistia pidätettynä.

Silloin oltiin radikaaleja, kun ajettiin naisille äänioikeutta. Julkisesti rikottiin tabuja. Poltettiin tupakkaa julkisesti (vain miehille sallittua), häirittiin julkisia tilaisuuksia, oltiin nälkälakossa ja tehtiin pommeja. Oltiin kahleissa parlamenttitalon aidassa ja osoitettiin mieltä Buckinghamin palatsin edessä. Mielenosoituksissa oli mukana jopa 100 000 naista. 1913 yksi suffragetti syöksyi kuninkaan hevosen eteen ratsastuskilpailuissa. Suffragetti kuoli vammoihinsa. Amerikassa suffragetit toimivat samoilla menetelmillä.

Suffragettiliike oli ensimmäinen suuri joukkoliike. Toiminta hiipui 1914 maailmansodan alettua. Silloin kaikki tarvittiin sotahuollon palvelukseen. Saksassa naiset saivat äänioikeuden 1919, USAssa 1920 ja Englannissa sodan jälkeen saivat äänestää ne naiset, jotka olivat yli 30-vuotiaita, maksoivat itse veronsa ja ansaitsivat yli vähimmäispalkan. Vasta vuonna 1928 luovuttiin näistä rajoituksista naisten äänioikeudessa. Samana vuonna Emmeline Pankhurst kuoli.

Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
joo meidän sateenkaarevien pitääkin ruveta tekemään kaikenlaista epäsovinnaista esim pommi iskuja, huumeidenkäyttöä yms ;)
  puppeliassi • 19.02.2013 18:41
Ajat ja menetelmät muuttuvat.
  vaeltaja2006 • 19.02.2013 18:49
100v sitten ei ollut Internetiä eikä paljon muitakaan nopeita, massoille sopivia välineitä yhteydenpitoon. Myös "kovassa" maineessa ollut britti-lehdistö oli tuolloin aivan erilainen. Vaikka asia olisi ollut tärkeä tai jopa skandaalinomainen, niin lehdistö oli muutaman magnaatin hyppysissä. Riittävän korkealta taholta tullut hyvä veli -pyyntö ("eihän teidän lehdissä sitten kirjoiteta aiheesta X") riitti siihen, että 99% kansasta saattoi olla tietämätön jostain asiasta/ilmiöstä.

Suomessakin on vielä näitä "maan tapoja", joiden takia tietyistä "epäsopivista" ilmiöistä ei media paljon huutele. Klassisena esimerkkinä urheilun homofobia ja siihen liittyvät jutut. Jos toimituspäällikköä aihe ei kiinnosta, niin juttua ei tule (vaikka nettijutussa ei ainakaan kalliit palstamillit kulu). Silloin ei ole sisäistetty logiikkaa, että toimittajat tekevät töitä lukijoilleen, eivät itselleen.
  Ossi Halme • 19.02.2013 19:55
Tuolloin naiset ponnistelivat todella kovilla, ihmisoikeuksiensa eteen. Tässä on kuva silloisesta nälkälakossa olleesta naisesta, jota pakkoruokitaan upload.wikimedia.org

Naisasialiike toimi myös Suomessakin jo tuolloin 1800/1900-lukujen taitteessa; 1884 perustettiin Suomen Naisyhdistys ja 1892 Unioni Naisasialiitto. Minna Canth oli yksi keskeisistä toimijoista, joka kirjoitti naisten yhteiskuntaoloista, epäkohdista ja toi niitä esiin mm. naisten koulutusaseman puutteiden osalta. Canth kritisoi myös vallitsevaa siveyskäsitystä, joka suhtautui hyväksyvästi miehen vapaanpaan seksuaalikäyttäytymiseen, syyllistäen puolestaan naista "siveettömyydestä".
- eipä sitä vielä nykyäänkään miehiä niin huoritella, kuin naisia, samasta käyttäytymisestä.
-- samansuuntaista keskusteluahan käytiin sitten myöhemmin ja edelleenkin seksuaalivähemmistöjenkin osalta heterouden harrastajiin nähden.

Suomessa ensimmäinen nainen, Rosina Heikels pääsi lääkäriksi 1878 - silloin kovan taiston jälkeen, erityisesti pappisväen vastustaessa asiaa ja naisten kouluttautumisoikeutta muutenkin monille aloille. Hänen aloittaessaan opinnot 1871 Suomessa ei naisilla ollut oikeutta opiskella yliopistoissa, mutta sai oikeuden osallistua opiskeluun, muttei olla virallisesti kirjoilla yliopistossa. Rosina oli valmistuessaan lisensiaatiksi samalla myös Pohjoismaiden ensimmäinen naispuolinen lääkäri, eikä koko Euroopassakaan ollut sitä ennen kovin montaa naispuolista lääkäriä. Hän ei koskaan avioitunut.
Hänestä tässä: fi.wikipedia.org
Tässä myös kerrontaa suomalaisista ensimmäisistä naislääkäreistä www.museo.helsinki.fi

Suomessahan, toisena maana maailmassa, saatiin 1906 yleinen äänioikeus, samalla kertaa myös naisille, sekä myös naisille oikeus olla vaaleissa ehdokkaana. Yleinen äänioikeus oli ollut myös työväenliikkeen keskeisenä tavoitteena tuolloin. Naiset keräsivät Suomessa 25 000 nimen vetoomuksen yleisen äänioikeuden puolesta. Lopullisen hyväksynnän parempaan päin uudistukselle antoi silloinen Venäjän keisari (uudistus koski vain Suomea, ei Venäjää).

Sitten Suomessa ensimmäisissä eduskuntavaaleissa 15.–16.3.1907 valittiin 19 maailman ensimmäistä naiskansanedustajaa. Eli olimme tuolloin Britanniaa edellä ihmisten tasa-arvossa, myös naisten tasaveroisissa oikeuksissa.

1929 avioliittolakiuudistus oli myös merkittävä askel naisten oikeuksissa, koska tuolloin lakkautettiin aiempi aviomiehen edusmiesasema vaimoonsa nähden ja puolisot julistettiin oikeudellisesti tasavertaisiksi. 1922 saatiin myös uskonnonvapauslaki ja saattoi siten erota kirkosta, mikä siihen asti oli liki mahdotonta. 1980-luvulla avioerojen käsittelystä poistettiin ns. "eroon syyllisen" selvittelyt.

Keskustelu sukupuolten tasa-arvosta ja toimet sen parantamiseksi nousivat sitten esille näkyvämmin jälleen viime sotien ajan jälkeen, 1960-luvulla, jolloin tuotiin esille realistinen näkemys siitä, että ainoa ero naisen ja miehen välillä on vain se, että vain nainen synnyttää - työelämässä, perhe-elämässä, yhteiskunnassa muutenkin ollaan yhdenvertaisia.

...

Nyttemmin olemme sitten jäänee Britanniastakin jälkeen ihmisoikeuksien petraamisessa, eli avioliitto-oikeus kaikille aikuisille pareille laahaa Suomessa muita jäljessä.

Tasa-arvoa itselleen taistelleet ja samalla yhteiskuntaamme paremmaksi kovalla työllä tehneet Suomen naiset olkoot esikuvana siitä, että oikeuksien eteen pitää kovasti ja sinnikkäästi taistella, jotta ne myös saadaan.

Kommenttia muokattu: 20.02.2013 klo 11:32
  human • 20.02.2013 03:22
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy