ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko trendit kirjat lehdet sähköinen glbt-kirjasto elokuvat ja sarjafilmit tv-kalenteri televisio radio levyesittelyt artistiesittelyt listat ooppera linkit kaikki artikkelit

Kaksi unkarilaista elokuvaa homoista: toinen totta, toinen todellisuuden vääristelyä

vaeltaja2006 • 18.02.2014 08:40 • 1 kommentti. VIIHDE JA KULTTUURI • EU
Unkarissa on tehty kaksi elokuvaa homoista. Toinen on katsojamenestys, mutta vääristelee todellisuutta. Toinen on totuudenmukaisempi ja voitti Berliinin elokuvajuhlilla.

Erittäin paljon luettu Unkaria käsittelevä blogi ”Hungarian Spectrum” nosti tänä aamuna esiin nämä elokuvat. Blogin kirjoittaja, Unkarista Amerikkaan vuoden 1956 kansannousun aikaan kaksikymppisenä siirtynyt Eva S. Balogh on ollut Yalen yliopiston professori, alueenaan eurooppalainen poliittinen historia. Tämän aamun blogissaan hän selvittelee hieman näiden kahden homoelokuvan taustaa.

Marraskuussa 2013 oli ”Coming Out” –elokuvan ensi-ilta. Se kertoo, miten voi päästä eroon homoseksuaalisuudesta, eli miten voi ”parantua”. Yhden arvostelijan mukaan ”se on vahingollisin koskaan tehty unkarilainen elokuva”. Hän oli lukenut kaikki uutissivusto Indexiin lähetetyt lukijakommentit elokuvasta. Ne olivat täynnä vihaa ja juutalaisvastaisuutta. Kommenteissa haukuttiin homot, liberaalit ja juutalaiset.

Hungarian Spectrumin kirjoittajan mukaan elokuva on haitallinen sen vuoksi, että se vääristelee lääketieteellistä tietoa. Unkarissa on vaikea saada asiallista tietoa homoista ja tämä elokuva vie aivan väärään suuntaan. Elokuvassa Erik, avoimesti homo radiopersoonallisuus on aikeissa avioitua miesystävänsä Balázsin kanssa. Hän joutuu kuitenkin auto-onnettomuuteen, ja toipuessaan hän huomaa ”totuuden”: hän on kiinnostunut vastakkaisesta sukupuolesta. Ihastuksen kohde on oma lääkäri Linda.

Mielenkiintoista tietoa on löytynyt elokuvan tekijöistä ja rahoittajista. Tuottaja on Gábor Kálomista, mies, joka tunnetaan oikeistosympatioistaan. Rahaa tuli lähes miljoona euroa säätiöltä, jonka perusti nykyhallitus, eli oikeistopopulistinen Fidesz ja sen apupuolue kristillisdemokraatit. Säätiötä johtaa Andy Vajnai, Rambon ja Terminaattorin tuottaja. Kun hän saapui Unkariin johtamaan nykyisen Fidesz-hallituksen uutta elokuvapolitiikkaa, hän päätti muuttaa koko elokuvatuotannon suuntaa. Ennen unkarilaiselokuvat voittivat paljon palkintoja, mutta katsojia ei ollut. Koko elokuvatuotanto Unkarissa uudistettiin kolmen viime vuoden aikana. Sinä aikana ei tehty uusia elokuvia. Ensimmäinen uutuus oli tämä homoelokuva Coming Out. Se on suunnattu konservatiivisille katsojille, ja tammikuun loppuun mennessä katsojia on ollut jo toista sataa tuhatta.

Konservatiiviset katsoja ilmeisesti haluavat pseudo-tiedettä. Homoseksuaalisuus halutaan nähdä ilmiönä, joka voidaan hoitaa pois. Unkarissa näkyy juuri nyt muuallakin vääristelyn halu. Viime viikkoina on käyty kovaa väittelyä siitä, oliko unkarilaisilla mitään osuutta juutalaisten joukkotuhoon vuonna 1944 eli tasan 70 vuotta sitten. Yli puoli miljoonaa juutalaista kuljetettiin saksalaisiin keskitysleireihin tuhottavaksi. Fidesz-hallitus haluaa puhdistaa unkarilaisten maineen: saksalaiset olivat miehittäneet maan ja määräsivät, mitä tehdään. Eivät unkarilaiset olleet pahoja. Monet historioitsijat ovat nousseet vastarintaan: unkarilaiset itse hoitivat kaikki järjestelyt, joilla juutalaiset kerättiin karjavaunuihin, ja muutenkin Unkarissa oli vahva juutalaisvastaisuus (kuten nytkin).. Historioitsijoiden mukaan oman maineen puhdistaminen on historian vääristelyä.


Toinen unkarilais-saksalainen elokuva homoista on Sturmland/Viharsarok (myrskyjen maa).Se on toisenlainen ja se voitti Berliinin elokuvajuhlilla. Se kertoo kolmen miehen ponnistelusta homoseksuaalisuutensa kanssa epämukavassa ympäristössä. Unkarilainen jalkapallon pelaaja palaa Saksasta ja rakastuu paikalliseen mieheen. Loppuvaiheessa hänet murhataan.


Unkarissa asiallinen tieto homoseksuaalisuudesta vähäistä


Yllättävän vaikeaa on saada tietoa siitä, mitä ”homonäkökulmasta” Unkarissa tapahtuu. Vielä vähemmän asiallista tietoa on heteroille. Ja pahempaa on luvassa. Koulujen opetussuunnitelmat ovat menossa uusiksi. Oppikirjojen tuotanto on aikaisemmin ollut yksityisten käsissä, mutta nyt oppikirjat keskitetään valtion kustannettaviksi ja tarkistettaviksi. Esim. Helsingin Sanomien tytäryhtiö on ollut keskeinen oppikirjojen tuottaja, mutta nyt se osa Sanomista on myyty pois. On aivan selvää, että oppikirjoista katoaa kaikki, mikä viittaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin ja moninaisuuteen. Oppikirjat tulevat välittämään virallista näkemystä: perhearvot ja kristillisyys ovat oikein.

Kulttuurielämä myllätty uusiksi

Oikeistopopulistinen Fidesz-hallinto on pannut koko kulttuurielämän remonttiin. Taidelaitosten johtajat on vaihdettu ”omiin”, ja jopa kouluista on erotettu toisinajattelevia opettajia. Tavoitteena on yhtenäiskulttuuri, jossa ”unkarilaisuus” ja kristilliset arvot näkyvät. Hyvä esimerkki oli Unkarin Kansallisteatterin johtaja, homoksi ”epäilty Robert Alföldi” joka viime vuonna siirtyi syrjään ja tilalle tuli äärikansallinen teatterimies Attila Vidnyánszky.


Kevään vaaleissa ei tule muutosta

Unkarin parlamentin vaalit pidetään huhtikuun 6. päivänä 2014. Kannatusmittausten mukaan Fidesz ja sen apupuolue kristillisdemokraatit johtavat ylivoimaisesti. Paljon on viime aikoina käyty keskustelua siitä, ovatko tulevat vaalit tasapuoliset ja oikeudenmukaiset. Äänioikeus on annettu naapurimaiden puolitoistamiljoonaiselle unkarilaisvähemmistölle, vaikka he eivät muulla tavoin vaikutakaan Unkarin talouteen tai maan muuhun arkeen. Oletus on, että he ovat konservatiiveja ja äänestävät kilvan oikeistopopulistista Fidesziä.
He voivat äänestää kirjeitse. Sen sijaan länsimaihin töitä etsimään siirtyneet nuoret unkarilaiset joutuvat äänestämään suurlähetystöissä eli jopa tuhansien kilometrien päässä nykyiseltä asuma-alueeltaan. Oletus on, että he äänestsäisivät liberaaleja puolueita.

Fideszin vaalipropaganda on kovaa. Puoluetta lähellä oleva lehti Magyar Nemzet käy jatkuvasti hyvin repivää opposition henkilöihin kohdistuvaa parjauskampanjaa. Budapestiin on levitetty talonkorkuisia vaalijulisteita, joissa yhdistyneen opposition johtohahmot leimataan roistoiksi, ja kuka onkaan taustalla: sateenkaariperuukkiin pukeutunut homo tai trans.

Talon korkeuinen hallituspuolueen pystyttämä vaalijuliste. Siinä oppositiojohtajat ovat rikollisia, taustatukena "sateenkaaripelle"

Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Mitenkähän Unkarissa on ajauduttu tällaiseen kehitykseen? Itse tuosta Coming Out -elokuvasta, traileri antoi minulle kuvan, että kysymys olisi komediasta. Mieleeni nousivat Pedro Almodóvarin elokuvista tutut homohahmot. Veikkaanpa, ettei elokuva taida tulla toimimaan ihan siten kuin rahoittajat olivat tarkoittaneet...

Linkki traileriin: www.youtube.com

Kommenttia muokattu: 18.02.2014 klo 15:56
  Harza • 18.02.2014 15:55
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy