ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Joukkoliikennekortin sukupuolimerkinnästä käydään keskustelua nyt Turussa

Sami Mollgren • 18.03.2018 17:08 • 5 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • KOTIMAA
Joukkoliikenteen henkilökohtaisen matkakortin sukupuolimerkintä ja sukupuolioletukset aiheuttavat toisinaan hämmennystä. Äiti kirjoitti Facebookissa perjantaina poikansa näkökulman tapauksesta, jossa Turun seudun joukkoliikenteen Fölin lipuntarkastaja ei uskonut vaaleanpunaiseen asuun pukeutuneen pitkätukkaisen seitsenvuotiaan pojan olevan poika vaan epäili tämän käyttävän jonkun muun matkakorttia.

- Bussiin tuli tarkastaja, joka ei uskonut äitiä, että matkustan omalla kortillani. Kortissa lukee mies, koska olen poika, mutta tarkastaja oli sitä mieltä etten ole poika. Minua alkoi itkettää ja tarkastaja vielä käski minua kertomaan olenko poika, kuvaillaan kirjoituksessa tapausta.

Sama poika on aiemminkin kohdannut vastaavanlaisiin asenteisiin bussimatkoillaan.

Sittemmin Fölin joukkoliikennepalvelujohtaja vastasi äidin Facebookissa julkaisemaan kirjoitukseen ja pahoitteli tapahtunutta. Hän kertoi myös Fölin kehittävän toimintaansa tapauksen pohjalta.

Sukupuolimerkintä vähentää väärinkäytöksen mahdollisuutta - mutta aiheuttaa kiusallisia tilanteita sukupuolistereotypioihin uppoamattomille

Henkilökohtaisten asiakaskorttien sukupuolimerkintää on perusteltu sillä, että siten voidaan vähentää väärinkäytösten mahdollisuutta. Henkilökohtaisten asiakaskorttien sukupuolimerkintöjä kritisoivien näkemysten mukaan parhaimmillaankin näin voidaan rajata korkeintaan puolet ihmisistä - samalla muut kuin sukupuolistereotypioihin uppoavat ovat vaarassa joutua arjessaan kiusallisiin tilanteisiin.

Kirjoituksessa muistutetaan myös Stop! Päätepysäkki syrjinnälle -kampanjasta, jossa Föli, Turun kaupunki ja Ihmisoikeusliitto kampanjoivat helmikuun loppupuolen ajan näkyvästi syrjintää vastaan Turussa.

Kampanjalle tukensa ilmaissut Trasek ry:n turkulainen puheenjohtaja Panda Eriksson on kertonut Turkulainen-julkaisulle, että turkulaispojan kokemus ei ole ainoa lajissaan. Esimerkiksi transsukupuoliselta henkilöltä on saatettu evätä pääsy linja-autoon - ja tällaisten tilanteiden hän toteaa olevan nöyryyttäviä. Hän itse kertoo lopettaneensa tilanteen vuoksi henkilökohtaisen matkakorttinsa käytön. Tampereella matkakortissa ei ole sukupuolimerkintää.

Vastaavaa keskustelua on käyty myös Helsingissä.

Alkuvuodesta 2017 Helsingin seudun julkisen liikenteen lipuntarkastajat eivät uskoneet kauneustubettaja Henry Harjusolan sukupuolta, sillä hän näytti tarkastajien mukaan "rouvashenkilöltä". Harjusola palkittiin kesällä 2017 tapauksen keskusteluun nostamisesta Setan palkinnolla. Pääkaupunkiseudun yleisten kirjastojen kirjastoverkko Helmet puolestaan alkoi huomioida sukupuolista moninaisuutta ottamalla asiakasrekisterissään miehen ja naisen ohella käyttöön sukupuolivaihtoehdon "muu".

Keväällä 2017 Setan puheenjohtaja Viima Lampinen totesi, että "julkista joukkoliikennettä pyörittävän tahon ei tule toimia sukupuolen portinvartijana vaan lähteä toiminnassaan tasa-arvolain vaatimuksesta, joka velvoittaa ennaltaehkäisemään syrjintää sukupuoli-identiteetin ja sukupuolen ilmaisun perusteella".


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Miksi bussikortissa on alun alkaenkaan sukupuolimerkintä? Ei sille siinä ole mitään tarvetta, paitsi ehkä jossain Saudi-Arabiassa, jossa nainen ei saa istua miehen vieressä tai jotain muuta schaibaa.
  ._. • 18.03.2018 19:35
Miksi ihmeessä vanhemmat pakottavat pojan tytön vaatteisiin?

7-vuotias kun tuskin itse on valinnut olla tytön näköinen vaan tässä on selvästi kyse vanhempien harhakuvitelmista mitä tulee sukupuoleen.

Lopettakaa nyt herran tähden tämä vihervasemmistolainen sukupuolisekoilu niin ei tule ongelmia joka paikassa. Vai onko tarkoituskin aiheuttaa itselleen ongelmia, jotta voi uhriutua ja raivoa somessa?
  Järki käteen jo (ei rekisteröitynyt) • 19.03.2018 18:00
"Miksi bussikortissa on alun alkaenkaan sukupuolimerkintä?"

Vastaus lukee jutussa kaksi kertaa...

"Sukupuolimerkintä vähentää väärinkäytöksen mahdollisuutta"

ja

"Henkilökohtaisten asiakaskorttien sukupuolimerkintää on perusteltu sillä, että siten voidaan vähentää väärinkäytösten mahdollisuutta."
  Is • 20.03.2018 03:18
Nimimerkki "Järki käteen jo", miksi oletat vanhempien pakottaneen pojan "tytön vaatteisiin"? Miksi ajattelet, ettei seitsenvuotias itse olisi valinnut mieleisiään vaatteita? Juuri esittämäsi tyyppiset vähäjärkiset sukupuolirooleja pönkittävät ja omaa tilaa vähättelevät käsitykset aiheuttavat ongelmia - ja pitävät yllä dinosauriiden yhteiskuntaa.
  smo • 20.03.2018 08:27
Nyt yle.fi kertoo, että Turku suunnittelee sukupuolineutraalia bussikorttia. Joukkoliikennejohtaja toteaa, että muutoksen myötä lippuja täytyy tarkastaa jatkossa enemmän.
  smo • 21.03.2018 17:30
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy