Joukkoliikennekortin sukupuolimerkinnästä käydään keskustelua nyt Turussa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 5

Joukkoliikenteen henkilökohtaisen matkakortin sukupuolimerkintä ja sukupuolioletukset aiheuttavat toisinaan hämmennystä. Äiti kirjoitti Facebookissa perjantaina poikansa näkökulman tapauksesta, jossa Turun seudun joukkoliikenteen Fölin lipuntarkastaja ei uskonut vaaleanpunaiseen asuun pukeutuneen pitkätukkaisen seitsenvuotiaan pojan olevan poika vaan epäili tämän käyttävän jonkun muun matkakorttia.

- Bussiin tuli tarkastaja, joka ei uskonut äitiä, että matkustan omalla kortillani. Kortissa lukee mies, koska olen poika, mutta tarkastaja oli sitä mieltä etten ole poika. Minua alkoi itkettää ja tarkastaja vielä käski minua kertomaan olenko poika, kuvaillaan kirjoituksessa tapausta.

Sama poika on aiemminkin kohdannut vastaavanlaisiin asenteisiin bussimatkoillaan.

Sittemmin Fölin joukkoliikennepalvelujohtaja vastasi äidin Facebookissa julkaisemaan kirjoitukseen ja pahoitteli tapahtunutta. Hän kertoi myös Fölin kehittävän toimintaansa tapauksen pohjalta.

Sukupuolimerkintä vähentää väärinkäytöksen mahdollisuutta - mutta aiheuttaa kiusallisia tilanteita sukupuolistereotypioihin uppoamattomille

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Henkilökohtaisten asiakaskorttien sukupuolimerkintää on perusteltu sillä, että siten voidaan vähentää väärinkäytösten mahdollisuutta. Henkilökohtaisten asiakaskorttien sukupuolimerkintöjä kritisoivien näkemysten mukaan parhaimmillaankin näin voidaan rajata korkeintaan puolet ihmisistä - samalla muut kuin sukupuolistereotypioihin uppoavat ovat vaarassa joutua arjessaan kiusallisiin tilanteisiin.

Kirjoituksessa muistutetaan myös Stop! Päätepysäkki syrjinnälle -kampanjasta, jossa Föli, Turun kaupunki ja Ihmisoikeusliitto kampanjoivat helmikuun loppupuolen ajan näkyvästi syrjintää vastaan Turussa.

Kampanjalle tukensa ilmaissut Trasek ry:n turkulainen puheenjohtaja Panda Eriksson on kertonut Turkulainen-julkaisulle, että turkulaispojan kokemus ei ole ainoa lajissaan. Esimerkiksi transsukupuoliselta henkilöltä on saatettu evätä pääsy linja-autoon - ja tällaisten tilanteiden hän toteaa olevan nöyryyttäviä. Hän itse kertoo lopettaneensa tilanteen vuoksi henkilökohtaisen matkakorttinsa käytön. Tampereella matkakortissa ei ole sukupuolimerkintää.

Vastaavaa keskustelua on käyty myös Helsingissä.

Alkuvuodesta 2017 Helsingin seudun julkisen liikenteen lipuntarkastajat eivät uskoneet kauneustubettaja Henry Harjusolan sukupuolta, sillä hän näytti tarkastajien mukaan "rouvashenkilöltä". Harjusola palkittiin kesällä 2017 tapauksen keskusteluun nostamisesta Setan palkinnolla. Pääkaupunkiseudun yleisten kirjastojen kirjastoverkko Helmet puolestaan alkoi huomioida sukupuolista moninaisuutta ottamalla asiakasrekisterissään miehen ja naisen ohella käyttöön sukupuolivaihtoehdon "muu".

Keväällä 2017 Setan puheenjohtaja Viima Lampinen totesi, että "julkista joukkoliikennettä pyörittävän tahon ei tule toimia sukupuolen portinvartijana vaan lähteä toiminnassaan tasa-arvolain vaatimuksesta, joka velvoittaa ennaltaehkäisemään syrjintää sukupuoli-identiteetin ja sukupuolen ilmaisun perusteella".

Turkulainen: Transihmiset eivät uskalla käyttää Fölin matkakorttia – Panda Eriksson toivoo Turkuun sukupuolineutraaleja matkakortteja
Helsingissä lipuntarkastajat eivät uskoneet tunnetun kauneustubettajan sukupuolta

5 kommenttia

Miksi bussikortissa on alun alkaenkaan sukupuolimerkintä? Ei sille siinä ole mitään tarvetta, paitsi ehkä jossain Saudi-Arabiassa, jossa nainen ei saa istua miehen vieressä tai jotain muuta schaibaa.
  • 2 / 5
  • Järki käteen jo
  • 19.3.2018, 18.00
Miksi ihmeessä vanhemmat pakottavat pojan tytön vaatteisiin?

7-vuotias kun tuskin itse on valinnut olla tytön näköinen vaan tässä on selvästi kyse vanhempien harhakuvitelmista mitä tulee sukupuoleen.

Lopettakaa nyt herran tähden tämä vihervasemmistolainen sukupuolisekoilu niin ei tule ongelmia joka paikassa. Vai onko tarkoituskin aiheuttaa itselleen ongelmia, jotta voi uhriutua ja raivoa somessa?