ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
ilmiöitä homoseksuaalisuuden ympärillä vino aivopuolisko internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto pride ja vapautusliike pride-kalenteri tuki- ja neuvontapalvelu homoFAQ seksuaalisuus ja sukupuoli perheet kaappi linkit kaikki artikkelit

Jorma Hentilä täyttää Runebergin päivänä 80 vuotta

vaeltaja2006 • 03.02.2017 06:24 • 6 kommenttia. IHMISIÄ JA ILMIÖITÄ
Setan entinen puheenjohtaja ja SKDL:n entinen puoluesihteeri Jorma Hentilä täyttää 80 vuotta Runebergin päivänä, 5. helmikuuta 2017. Moni pitää Hentilää merkittävimpänä Setan puheenjohtajana.

Hentilän puheenjohtajuuskausi Setassa alkoi vuonna 1983. Sinä kesänä Jan Hammarlund lauloi Espan lavalla Vapautuspäivien juhlassa laulunsa Villestä. Seuraavina vuosina Seta muuttui kansalaisten tuntemaksi kansalaisoikeusliikkeeksi, mutta pilkkaajiakin riitti. Jorma Hentilä oli samaan aikaan vasemmistopuolue SKDL:n puoluesihteeri, mutta se ei juuri haitannut – ei SKDL:ää eikä Setaa. Joskus yritettiin nostaa skandaalijuttuja, mutta ne eivät pitkään eläneet. Esim. Ilta-Sanomat otsikoi: ”Pallit pois setalaisislta”, kun joku Setan tansseissa yritti iskeä jakkaralla Hentilää.

Hentilän puheenjohtajuuden aikaan osui ns. aids-kriisi. Jälkikäteen hän on sanonut, että se oli jonkinlanen vedenjakaja, joka erotti homojen vanhemman ja uudemman sukupolven.

Tämän aamun Helsingin Sanomissa Hentilä kertoo poliiittisesta toiminnnastaan. Hän on kotoisin Oulusta vasemmistolaisesta perheestä. Isä oli metallimies, äiti myyjä. Lyseoaikana Hentilä oli hyvä urheilija, pikajuoksijana lähellä huippua. Teini-iän homorakkaudesta oli siihen aikaan 50-luvulla vaiettava.

Kun venäläiset panssarit vyöryivät Prahaan elokuussa 1968, SKDL kannanotossaan tuomitsi neuvostoliittolaisten toimet Prahassa. Hentilä oli mukana kirjoittamassa kannanottoa. Pian sen jälkeen syntyi pikapamfletti. Neuvostoliiton suurlähetystössä arvattiin, että tekstien taustalla oli Jorma Hentilä, ja häntä ei sen takia ikinä kutsuttu Tehtaankadun lähetystön kemuihin. Muuta politiikan kermaa siellä nähtiin runsaasti. Hentilä on joskus paljastanut, että hänellekin on tarjottu ns. kotiryssää, eli henkilöä yhteydenpitoa varten.

Hentilän puoliso oli pitkään kulttuuritoimittaja Max Rand. Hän kuoli syöpään vuonna 1992 vain 50-vuotiaana. Max Randkin oli paljon tekemisissä Setan kanssa, vaikka hän työnsä vuoksi joutui olemaan varovainen. Max toimi Yleisradiossa virassa, jossa hän joutui isännöimään vierailevia itäblokin tv- ja radiopomoja. Max kirjoitti Seta-lehteen ja Helsingin Sanomiin laajoja artikkeleita, joissa sivuttiin homoseksuaalisuutta.

Jorma Hentilä oli pitkään politiikan ainoa julkihomo. Hän kuitenkin oli pääasiassa taustalla, keskustellen, kirjoittaen ja pohtien. Reservinupseerina Hentilä erikoistui maanpuolustuspolitiikkaan ja kuului maanpuolustuskomiteoihin. Hän tunsi hyvin tärkeimmät kenraalit. Kun Setan radio-ohjelmassa puhuttiin homoista varusmiehinä, Hentilä kertomansa mukaan mainitsi asiasta myös kenraaleille. Yksi kenraaleista sanoi: "Pojat ovat käyneet kyselemässä" ja tarkoitti radio-ohjelman tekijöitä. 1980-luvulla suhtautuminen homon ase- tai sivjilipalvelukseen oli jo varsin asiallista. Sai palvella varusmiehenä, mutta ei ollut pakko, jos se tuntui vaikealta. Monissa muissa maissa homot olivat asevoimien näkökulmasta ”epäilyttäviä”.

Nyky-Suomessa seksuaalivähemmistöjen asema on jo aika hyvä. Hentilä on aina puhunut siitä, että on joitakin ”arkoja ammatteja”. Opettajan virka on yksi niistä. 1980-luvulla opettajien ammattijärjestön johto ei millään tahtonut ymmärtää, että homo-opettaja voi joutua asiattomasti kohdelluksi esim. lasten vanhempien taholta. Ammattijärjestölle oli epäselvää, pitäisikö homo-opettajaa puolustaa. Nyt se asia lienee jo kunnossa. Tällä hetkellä ongelmia on enää transsukupuolisten ihmisten kohtelussa.

Lehtihaastattelussa tänä aamuna Hentilä muistuttaa, että äärioikeisto muodostaa uhkan. Itä-Helsingissä homoparit eivät uskalla kulkea käsi kädessä väkivallan uhan vuoksi.

Hentilä on ollut aktiivinen myös kirkossa, sateenkaarikristittynä, kirkkoneuvoston jäsenenä ja kirkkovaltuuston jäsenenä. Hän on aktiivisesti ollut myös kristillisen piirin eli Malkuksen toiminnassa.

Syntymäpäivähaastattelu Hesarissa
www.hs.fi

Vuonna 1983. kun Hentilä aloitti Seta-puheenjohtajuuden, pidettiin eduskuntavaalit. Vaaleissa nousi ensi kertaa yhtenä vaaliteemana esiin homot. Seta-lehti 2-1983 kertoi vaalitaistelussa esiin tulleista näkemyksistä. Teksti tarkentuu klikkaamalla. Uusi eduskunta aloitti ja Kalevi Sorsa kokosi neljännen hallituksensa.

Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Kiitokset syntymäpäiväjutusta. Sen verran täsmennystä, että sain kyllä kutsuja Tehtaankadun vastaanotoille, mutta pian Prahan jälkeen tulo lakkasi muutamaksi vuodeksi, kunnes puoluesihteeri oli jo yksin protokollan perusteella kutsuttava.
  Jorma Hentilä (ei rekisteröitynyt) • 06.02.2017 02:43
onnittelut ja kiitos elämäntyöstä! Arvostan.
  xXx (ei rekisteröitynyt) • 06.02.2017 10:42
Myöhästyneet onnittelut minultakin.
Jos vuosisadan homo -pankinto olisi olemassa, voittajaa ei tarvisisi etäältä etsiä! Ja elämäntyö jatkukoon vielä monia monia vuosia.
  Public eye • 06.02.2017 16:06
"Nyky-Suomessa seksuaalivähemmistöjen asema on jo aika hyvä." Olen eri mieltä. On paljon parannettavaa kaikilta osin. Yhteiskunnalta pitäisi minusta irrota enemmän ns.hlbtqi- rahaa. Miksi? Koska kaikki muutkin ryhmät saavat suoria tai epäsuoria rahallisia tukia, joilla kohentavat omaa talouttaan. Tässä tulee esille yhteiskuntamme arvot. Minusta me olemme oikeutettuja myös taloudelliseen satsaukseen. Ongelmana on kappi. Suurin osa joutuu elämään edelleen kaapissa. Suurin osa tutkimuksista mitä on tehty( ja pääosa ulkomailla) kertoo tarpeesta ja huonovointisuudesta, joka on totaalisesti sivuutettu. Valtion rahasta pitäisi tapella enemmän kuin mitä on tehty, mutta se on erittäin hankalaa. Tässä on kova muutosvastarinta. Olkaa sitten eri mieltä, mutta minusta olette väärässä.
  Kolmoisritti • 07.02.2017 19:22
  Kolmoisritti • 08.02.2017 02:22
Parhaimmat onnitteluni Jormalle.

Mittavasti olet tehnyt työtä sateenkaariyhteisön eteen. Monet asiat olisivat kesken taikka toisin ilman sinun panostasi. Siitä kaikesta tunnen suurta kiitollisuutta sinua kohtaan.

Jatkukoon aktiivisuutesi vielä pitkään.
  JuhaniV • 08.02.2017 10:42
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy