ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
ilmiöitä homoseksuaalisuuden ympärillä pride ja vapautusliike pride-kalenteri tuki- ja neuvontapalvelu homoFAQ seksuaalisuus ja sukupuoli perheet kaappi linkit kaikki artikkelit

Jeppis Pride esillä Ylen ruotsinkielisissä ohjelmissa

Lassijuhani • 29.08.2013 11:01 UUTISET: PRIDE • KOTIMAA
Yleisradiossa on käsitelty ensi kesänä Pietarsaaressa järjestettävää pride-marssia ja sen synnyttämää kohua Pohjanmaalla.

Radiokeskusteluun Slaget efter 12 elokuun 21 päivänä osallistui Kaj Heino (RFSL:n Göteborgin osaston johtaja puhelimitse), Anna Bertills (Ruotsalainen kansanpuolue Vaasassa) ja May Gret Axell (Kritillisdemokraatit Vaasassa).

Keskustelijat olivat liikuttavan yksimielisiä siitä, että sateenkaariväellä on oikeus marssia ja osoittaa mieltään.

Heinon mielestä pride ärsyttää niitä, joiden mielestä homoseksuaaleilla on jotain hävettävää; "että kehtaavatkin marssia". Hän kiitteli kuitenkin kaupunkia siitä, että valtavaa edistystä on tapahtunut viimeisen 10 vuoden aikana; jopa kaupunginjohtaja uskaltaa puolustaa tapahtumaa. Sen sijaan hänen mielestään on sietämätön, että jotkut tahot yrittävät kiristää kaupungin yrittäjiä olemaan osallistumatta prideen sillä uhalla, että muuten tuki vedetään pois. Hän ihmetteli myös sitä, että jotkut ihmiset pitävät oikeutenaan puuttua toisten yksityiselämään.

May Gert Axellia häiritsee vain, että paraatissa esiintyy puoliipukeisia miehiä. Mutta, mutta - mikseivät puolipukeiset naiset häiritse sambakarnevaaleissa?

Ja miksi on niina kauheaa, että lapset näkevät paraatin. heino viiittasi myös Suomen allekirjoittamaan Yhdistyneiden kansakuntien lasten oikeuksia koskevaan sopimukseen. Sen mukaan lapsilla on oikeus muun muassa saada tietoa seksuaalisuudesta.

Myös tasa-arvoista avioliitoa sivuttiin. heino totesi, että sateenkaarilasten asema on Suomessa huonompi kuin heteroperheiden.

Kaksi pohjanmaalaista lehteä (Pohjalainen ja Ilkka) oli kieltäytynyt julkaisemaan sateenkaarikansaa käsittelevää sunnuntailiitettä sillä verukkeella, että se saattaisi provosoida jotakuta.

TV5:n Obs-ohjelmaan elokuun 22 päivänä osallistuivat Stig Kankkonen (Kristet ansvar, toimittaja), Lisen Sundqvist ((Jeppis Priden järjestäjä) ja Oscar Ohlis (paikallinen homo).
Yleinen argumentti Priden järjestämistä vastaan on ollut, ettei sitä tarvita Pietarsaaressa, että se on suurkaupunkien juttu, että marssijat tulevat "jostain muualta" (eihän heitä Pietarsaaressa asu..). Ohjelmasaa oli pätkä, jossa Ingebo Lindroos puhalsi sateenkaaripalloja Pietarsaaren torilla ja kysyi asukkaiden mielipiteitä. Yleensä ok; yksi mies vain piti tapahtumaa provokaationa ja väitti järjetäjien tulevan jostain muualta.

Sundqvistin mielestä uskovaiset ja homot asetetaan tarpeettomasti vastakkain. On prideen osallistuvia kristittyjä ja homoja, jotka eivät missään tapauksessa osallistu.

Pohjanamaan väitetystä taantumuksellisuudesta ja jälkeenjääneisyydestä kaikki sanoutuivat irti. Kankkonen mainitsi, että 75 ranskalaisessa kaupungissa Pariisi mukaan lukien osoitettiin mieltä tasa-arvoista avioliittoa vastaan, eikä Pariisia voi väitää jälkeenjääneeksi.

Haasattelupätkässä eräs uskovainen pedersöreläinen väitti homoseksuaalisuutta luonnottomaksi, mikä tietysti kuohutti tunteita. Myös pohjalaislehtien torjuva asenne yllä mainittuun sunnuntailiitteeseen synnytti keskustelua.

Ohjelman vetäjänä oli Freddi Wahlström.


Katso myös nämä
 

 

Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy