Itävallassa heteropari haluaisi rekisteröityyn parisuhteeseen, ihmisoikeustuomioistuin käsittelee tapauksen

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
Itävaltalainen kylämaisema

Itävaltalainen Linzistä kotoisin oleva heteropari haluaisi rekisteröityyn parisuhteeseen, mutta osavaltio ja oikeusistuimet eivät sitä salli heteroparille. Viimeksi perustuslakituomioistuin hylkäsi heidän valituksensa. Perustuslakituomioistuimen mukaan heterot eivät ole historiallisesti syrjitty ryhmä, ja sen vuoksi viranomaiset voivat estää heiltä rekisteröidyn parisuhteen, kun on tarjolla avioliitto.

Heteropari on perustellut haluaan rekisteröityn parisuhteeseen niin, että se sopii heidän tilanteeseensa paremmin. He eivät halua solmia perinteistä siviiliavioliittoa. Rekisteröidyssä parisuhteessa eroamisaika on lyhyempi, elatusmaksut ovat pienemmät ja suhteen vaatimuksena on vain huolenpito, mutta ei uskollisuus, kuten itävaltalaisessa avioliitossa. Heidän mielestään on syrjintää, etteivät he voi solmia rekisteröityä parisuhdetta.

Nyt Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on päättänyt ottaa heidän valituksensa käsittelyyn. Itävallan hallitus joutuu perustelemaan lainsäädäntöään kesäkuun 25. päivään mennessä.

Vuonna 2013 ihmisoikeustuomioistuin käsitteli samantapaisen tapauksen, mutta siinä Kreikka kieltäytyi hyväksymästä homopareille rekisteröityä parisuhdetta. Se oli tarkoitettu vain heteropareille. Ihmisoikeustuomioistuimessa homoparien tekemä valitus voitti.

Itävaltalainen ihmisoikeusjärjestö Rechtskomitee Lambda on löytänyt Itävallan ongelmaan helpon ratkaisun: hyväksytään Itävallassakin avioliittolain muutos, joka sallii homo- ja lesbopareille avioliiton. Sen jälkeen voidaan luopua rekisteröidystä parisuhteesta, joka avautuessaan heteroille heikentäisi avioliiton merkitystä ja arvokkuutta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu


Suomessa vastaavanlaista tilannetta ei luultavasti voi syntyä, koska avioliittolain muutosten tullessa voimaan 2017 todennäköisesti uusia rekisteröityjä parisuhteita ei enää voida solmia. Kaikkia vanhoja rekisteröityjä parisuhteita ei kuitenkaan automaattisesti muuteta avioliitoiksi, jos asianomaiset eivät sitä halua. Uusi hallitus joutuu näitä asioita tarkentamaan.

Lehtikuvassa heteropari, joka haluaa rekisteröityyn parisuhteeseen

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!