ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Itävallassa heteropari haluaisi rekisteröityyn parisuhteeseen, ihmisoikeustuomioistuin käsittelee tapauksen

vaeltaja2006 • 27.03.2015 17:40 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU

Itävaltalainen kylämaisema
Itävaltalainen Linzistä kotoisin oleva heteropari haluaisi rekisteröityyn parisuhteeseen, mutta osavaltio ja oikeusistuimet eivät sitä salli heteroparille. Viimeksi perustuslakituomioistuin hylkäsi heidän valituksensa. Perustuslakituomioistuimen mukaan heterot eivät ole historiallisesti syrjitty ryhmä, ja sen vuoksi viranomaiset voivat estää heiltä rekisteröidyn parisuhteen, kun on tarjolla avioliitto.

Heteropari on perustellut haluaan rekisteröityn parisuhteeseen niin, että se sopii heidän tilanteeseensa paremmin. He eivät halua solmia perinteistä siviiliavioliittoa. Rekisteröidyssä parisuhteessa eroamisaika on lyhyempi, elatusmaksut ovat pienemmät ja suhteen vaatimuksena on vain huolenpito, mutta ei uskollisuus, kuten itävaltalaisessa avioliitossa. Heidän mielestään on syrjintää, etteivät he voi solmia rekisteröityä parisuhdetta.

Nyt Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on päättänyt ottaa heidän valituksensa käsittelyyn. Itävallan hallitus joutuu perustelemaan lainsäädäntöään kesäkuun 25. päivään mennessä.

Vuonna 2013 ihmisoikeustuomioistuin käsitteli samantapaisen tapauksen, mutta siinä Kreikka kieltäytyi hyväksymästä homopareille rekisteröityä parisuhdetta. Se oli tarkoitettu vain heteropareille. Ihmisoikeustuomioistuimessa homoparien tekemä valitus voitti.

Itävaltalainen ihmisoikeusjärjestö Rechtskomitee Lambda on löytänyt Itävallan ongelmaan helpon ratkaisun: hyväksytään Itävallassakin avioliittolain muutos, joka sallii homo- ja lesbopareille avioliiton. Sen jälkeen voidaan luopua rekisteröidystä parisuhteesta, joka avautuessaan heteroille heikentäisi avioliiton merkitystä ja arvokkuutta.
Suomessa vastaavanlaista tilannetta ei luultavasti voi syntyä, koska avioliittolain muutosten tullessa voimaan 2017 todennäköisesti uusia rekisteröityjä parisuhteita ei enää voida solmia. Kaikkia vanhoja rekisteröityjä parisuhteita ei kuitenkaan automaattisesti muuteta avioliitoiksi, jos asianomaiset eivät sitä halua. Uusi hallitus joutuu näitä asioita tarkentamaan.


Katso myös nämä
 

 

Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy