Itävallan vaaleissa vähemmistöihin varauksellisesti suhtautuvat puolueet voittamassa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 3
Itävallan vuoristomaisemissa ollaan yleisesti vanhoillisempia kuin pääkaupunkiseudulla.

Itävallan parlamenttivaaleissa lokakuun 15. päivänä 2017 mielipidetutkimusten mukaan konservatiivinen Itävallan kansanpuolue ÖVP ja sen nuori huippukandidaatti Sebastian Kurz ovat saamassa yli 30% äänistä. Vain hieman heikommin perässä tulevat oikeistopopulistinen Itävallan vapauspuolue (FPÖ) ja sosialidemokraatit (SPÖ). Puolueiden nimissä ö-kirjain tulee sanasta Österreich.

Viiden prosentin äänikynnyksen tienoilla kamppailevat liberaalit (NEOS) ja vihreät sekä vihreistä eronneen Peter Pilzin ryhmä.

Aivan toisenlainen tulos tuli Wienin ja Giessenin yliopistojen tutkimuksesta, jossa selvitettiin hlbtiq-ihmisten äänestysmieltymyksiä. Tutkimus tehtiin osittain nettikyselynä ja sen edustavuus on jossain määrin kyseenalainen.

Ei-heterojen tutkimuksessa parhaat tulokset tulivat sosialidemokraateille (31,1%) ja vihreille (30,7%). Liberaalinen NEOS ja Pilzin lista menestyivät kohtalaisesti (9,3% ja 9,1%). Naiset kannattavat enemmän vihreitä kuin miehet. Miesten suosikkeja ovat sosialidemokraatit, liberaalit ja Pilzin lista.

Vapauspuolue FPÖ ja kansanpuolue ÖVP saavat hyvin vähän tukijoita hlbtiq-piireissä. Niiden vaaliohjelmissa ei ole ollut mitään, mikä koskisi näitä vähemmistöryhmiä. Sen sijaan sosialidemokraatit, NEOS ja vihreät asettuvat selkeästi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaisuuden kannalle.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kommenteissa on tänään todettu, että vapauspuolueen ja kansanpuolueen mielipiteet mm. maahanmuutosta ovat lähentyneet. Kansanpuolue on perinteisesti ollut "vanhoillinen" oikeistopuolue ja vapauspuolue vastaa tyypillisiä populistipuolueita muissa maissa.

Hlbtiq-kyselyyn osallistui 473 hlbtiq-ryhmiin kuuluvaa. Karkeasti on arvioitu, että Itävallassa on yli 600 000 näihin ryhmiin kuuluvaa äänioikeutettua.

3 kommenttia

Ei hyvältä näytä

Vaalien voittajaksi nousee ilmeisesti erittäin oikeistolainen ÖVP, jonka puheenjohtaja Sebastian Kurz (kurz=lyhyt), josta todennäköisesti tulee liittokansleri, vastustaa mm. tasa-arvoista avioliittolakia ja on estänyt nykyisessä parlamentissa äänestyksen asiasta. Kurzia kutsutaan Itävallan Orbaniksi, sillä hänen puolueensa haluaa rajoittaa mm. kokoontumisvapauksia, mikä iskisi esim. pride-paraateihin ( http://www.hosiwien.at/homosexuelle-initiative-hosi-wien-warnt-vor-schwarz-blau-regenbogenparade-in-gefahr/ ).

Toiseksi eniten ääniä saanee homovihamielinen rasistipuolue FPÖ, toisen maailmansoden natsipuolueen jatkaja, joka haluaa vähentää homojen oikeuksia. FPÖ:n johto allekirjoitti viime vuonna yhteistyösopimuksen Putinin Yhtenäinen Venäjä -puolueen kanssa tavoitteenaan ”nuoren sukupolven vahvistaminen patriotismin hengessä”.

Homomyönteiset sosialidemokraatit (SPÖ) ovat vasta kolmantena ja niiden jälkeen muut pienehköt myös homomyönteiset puolueet. Tiivistettynä: Homovihamieliset puolueet saavat todennäköisesti enemmistön parlamenttipaikoista ja muodostavat Itävaltaa johtavan hallituksen.
https://www.parlament.gv.at/

Yleistä
Itävallan valtiomuoto on liittotasavalta, joka koostuu 9 osavaltiosta. Asukkaita on noin 8,8 miljoonaa, pääkieli saksa, pääkaupunki Wien ( gay/lesbian https://www.wien.info/en/vienna-for/gay-lesbian ), muita Graz, Linz, Salzburg, Innsbruck.

Kommenttia muokattu: 15.10.2017 klo 02:42
Viimeiset vaalihuoneistot sulkivat ovensa kello 18 Suomen aikaa.
Ensimmäiset tulosennusteet:

30,5 % oikeistopuolue ÖVP (paikkoja 57)
26,8 % homovihamielinen rasistipuolue FPÖ (51)
26,2 % sosialidemokraatit SPÖ (49)
4,7 % vihreät Grüne (9)
5,3 % NEOS (9)
4,3 % Liste Pilz (8)
Äänestysprosentti 79.

Tarkoittaa todennäköisesti sitä, että puutteellista syrjintäsuojalakia ei paranneta, tasa-arvoista avioliittolakia ei tule ja syrjintä sekä väkivalta sateenkaarikansalaisia kohtaan lisääntyy. Niin on valitettavasti käynyt muissakin maissa, kun oikeistovoimat ovat päässeet valtaan.