ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Itävallan presidentinvaali: Van der Bellen voitti vapauspuolueen Hoferin selvin numeroin

Sami Mollgren • 05.12.2016 06:58 • 1 kommentti. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA

Alexander Van der Bellen juhli voittoa tukijoineen Wienissä 4. joulukuuta. (kuva: Vladimir Simicek / AFP / Lehtikuva)
Sitoutumaton vihreä Alexander Van der Bellen on voittanut Itävallan sunnuntaisen presidentinvaalin selvin numeroin. Itävallan vapauspuolueen Norbert Hofer on tunnustanut tappionsa.

Ääntenlaskuun liittyvien epäselvyyksien vuoksi keväisten vaalien toinen kierros jouduttiin uusimaan.

Van der Bellen pääsi keväällä toiselle kierrokselle 21,3 prosentin kannatuksella. Oikeistopopulistiseksi kuvattua vapauspuoluetta edustavan Hoferin ääniosuus oli ensimmäisellä kierroksella 35,1 prosenttia.

Toisella kierroksella Van der Bellen voitti Hoferin prosentin osien äänierolla; 50,3 - 49,7. Itävallan korkein oikeus kuitenkin kumosi 1. heinäkuuta 2016 presidentinvaalin tuloksen, jonka vuoksi toinen kierros oli määrä uusia lokakuussa. Lopulta uusintakierros siirtyi joulukuulle.

Uusitulla toisella kierroksella Van der Bellenin voitto oli selvä, prosentein 53,3 - 46,7. Äänestysprosentti oli 74,1.

Itävaltalainen hlbti-järjestö HOSI on tukenut Van der Belleniä. Van der Bellen on ilmaissut tukensa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien yhdenvertaiselle mahdollisuudelle olla osa yhteiskuntaa. Hofer puolestaan torjuu esimerkiksi samaa sukupuolta olevien avioliitot sekä suhtautuu kielteisesti homo- ja lesboparien oikeuden adoptioon.

Liittopresidentti on Itävallassa valtionpäämies, mutta virka on pitkälti seremoniallinen. Liittopresidentti valitaan kuuden vuoden välein suoralla kaksivaiheisella kansanvaalilla ja hän nimittää liittokanslerin sekä toimii asevoimien ylipäällikkönä. Liittopresidentti ei osallistu varsinaiseen poliittiseen päätöksentekoon, mutta presidentillä on rooli arvojohtajana.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Lopullinen tulos 53,79 - 46,21

Nyt kun postiäänet on laskettu myös Tirolissa, sisäministeri tiedotti, että Alexander Van der Bellen sai 53,79 prosenttia äänistä, uusnatsien Norbert Hofer 46,21. Äänestysprosentti oli 74,21 eli melko korkea. Itävallassa on 9 osavaltiota, joista vain kolmessa (Burgenland, Kärnten ja Steiermark) Hofer sai enemmän ääniä kuin Van der Bellen. Selvitysten mukaan Van der Bellenin menestykseen vaikutti mm. nuorten äänestäjien ja maaseudun maltillisen oikeiston tuki.

Liittopresidentin valtaoikeuksista
Itävalta määritellään parlamentaaris-presidenttivaltaiseksi tasavallaksi, koska presidentillä on mm. 10 valtaoikeutta, joita esimerkiksi Suomen presidentillä ei ole. Niihin kuuluvat mm. hallituksen muodostajan valitseminen ja nimittäminen liittokansleriksi (vastaa pääministeriä), parlamentin hajottaminen hallituksen pyynnöstä ja monta muuta oikeutta, joista ehkä joskus myöhemmin. Jos oikein muistan, Van der Bellen ilmoitti, että jos seuraavissa parlamenttivaaleissa Hoferin edustama uusnatsipuolue FPÖ saa eniten ääniä, hän ei kuitenkaan tule valitsemaan sen johtajaa hallituksen muodostajaksi ja liittokansleriksi.
orf.at
Uusnatsipuolue FPÖ:n edustajien, aktiivien ja kannattajien sekoiluista ja oikeusjutuista voi kirjoittaa myöhemmin, jos saan aikaiseksi. Tällä hetkellä mm. Itävallan viestintävirasto hakee oikeudelta FPÖ:n presidenttiehdokkaan Norbert Hoferin ja puolueen puheenjohtajan Heinz-Christian Strachen syyttämissuojan kumoamista, koska heidän katsotaan rikkoneen viestintälakia käyttäessään vaaliluetteloiden henkilötietoja äänestäjille suunnatuissa massapostituksissaan.
------
Van der Bellen on saanut onnitteluja kymmeniltä valtionpäämiehiltä ja muilta poliitikoilta. Vihreiden pj Ville Niinistö kirjoitti onnittelusähkeessään, että ”tämän tuloksen antama toivo on tärkeää tänä vuonna, jona ihmisyys, avoimuus, solidaarisuus, demokratia ja oikeusvaltio ovat olleet testissä. Se antaa uskoa siihen, että Eurooppa kykenee yhdessä ratkomaan edessämme olevia haasteita nojaamalla ihmisyyteen ja yhteistyöhön”.

Kommenttia muokattu: 06.12.2016 klo 21:33
  Havainnoija • 06.12.2016 16:17
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy