ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
hiv harrastukset hyvinvointi linkit kaikki artikkelit

Iso-Britannia lyhentää miesten välisen seksin karenssiajan verenluovutuksessa kolmeen kuukauteen

Sami Mollgren • 24.07.2017 17:34 • 3 kommenttia. UUTISET: TERVEYS JA TUTKIMUS • EU
Miesten välinen seksi johtaa vuoden 2018 alusta lähtien kolmen kuukauden verenluovutuskieltoon Isossa-Britanniassa. Tähän asti karenssi on ollut vuoden mittainen.

Sunnuntaina veren, kudosten ja elinten turvallisuutta käsittelevän neuvoa-antava komitean (SaBTO) antaman suosituksen taustaksi kerrotaan aihepiiriin liittyvistä lääketieteellisistä edistysaskelista ja testien kehittymisestä.

Osassa Isoa-Britanniaa miesten välinen seksi lakkasi olemasta pysyvä este verenluovutukselle vuonna 2011 ja vuonna 2016 vuoden karenssi tuli voimaan koko maassa, kun käytäntö tuli voimaan Pohjois-Irlannissa.

Myös Suomi lopetti elinikäisen verenluovutuskiellon miesten välistä seksiä harrastaneilta vuonna 2014. Homosuhteesta johtuva karenssi on kuitenkin vuoden mittainen, myös pysyvässä parisuhteessa eläville. Pysyvässä heterosuhteessa ja naisten välisessä suhteessa seksuaaliseen kanssakäymiseen liittyvää karenssia ei ole, ja uuden kumppaninkin kohdalla karenssi on vain neljä kuukautta. Karenssin pituudessa homosuhteet rinnastuvat suomalaiskäytännössä sukupuolisuhteeseen prostituoidun kanssa.

Monissa maailman maissa homo- ja bimiehiltä verenluovutus on kielletty tai säännöt ovat miesten välistä seksiä harrastaneille tiukemmat kuin heteroseksiä harrastaneille. Verenluovutusesteen olemassaoloa on perusteltu HI-viruksen tartuntariskin vähentämisellä. Aiempaa miesten väliseen seksiin liittyvää täyskieltoa ja nykyistä pitkää karenssia perustellaan sillä, että HI-viruksen arvioidaan olevan yleisempi homoilla kuin heteroilla. Kiellon taustalla on 1980-luvun alussa alkanut aids-epidemia. Ranska kielsi ensimmäisenä miesten välistä seksiä harrastaneilta verenluovutuksen vuonna 1983. Alkuaikana esimerkiksi taudin leviämisestä ei tiedetty paljon, ja tauti yhdistettiin erityisesti homomiehiin.

Nykyään moni asiantuntija katsoo, että verenluovutuksen yhteydessä on olennaisempaa selvittää seksuaalisen suuntautuneisuuden asemesta mahdollista riskikäyttäytymistä.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
On hölmöä, etteivät homoseksuaalinen ja heteroseksuaalinen, pitkä ja lojaaliksi oletettu parisuhde tässä kohtaa vielä rinnastu Suomessa. Todennäköisesti Fimea alkaa kuitenkin nähdä asian Britannian tavalla muutaman vuoden aikajanalla, kunhan sitä vähän ravistellaan.
  Yesman • 24.07.2017 18:15
Yesman tuossa yllä tiivisti oleellisen. Luovutusveren testeissä kolmen kuukauden takainen ja tuoreempikin tartunta näkyy yhtä hyvin homolla kuin heterollakin. Ja onhan käytössä edelleen kysely, jossa riskikäyttäytymistä muutenkin tiedustellaan.

OT: Yllärinä tartunsa saattaa tulla sille kumitta prostituoidun kanssa Venäjällä tötöilleen puolisolle, joka oireiden ilmetessä kuulee viimein kantavansa HI-virusta.
  Assanvessankassa (ei rekisteröitynyt) • 25.07.2017 09:47
Karenssin tulisi luonnollisesti olla yhtä pitkä kaikille ja pohjautua aikaan, jona mahdollinen tartunta ei näy vielä varmuudella testeissä. Mutta näiden karenssien sijaan SPR:n ja muiden verenottajien tulisi miettiä itse testaamista. En tiedä, tutkivatko he vain vasta-aineita vai myös itse virusten määrää veressä? Tiedän useita homoja, jotka käyvät hiv-testien sijasta säännollisesti luovuttamassa verta saadakseen tietää hiv-statuksensa. Täysin vastuutonta käyttäytymistä, mutta fakta kuitenkin on, että tällaista siis tapahtuu. Jolloin karenssit ja kyselyt ovat täysin turhia! Samoin uskon, että myös syrjähyppyjä tehneet heterot saattavat helposti jättää pois niistä kertomisen kyselyssä, koska kuvittelevat, etteivät mitään tautia ole voineet saada, koska "typykkä oli niin mukava ja asiallinen ja koulujakin käynyt". Keskiössä tulisi siis olla testaamisen saaminen mahdollisimman luotettavaksi ja kattavaksi.
  huolestunut verenimijä (ei rekisteröitynyt) • 29.07.2017 15:09
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy