Iranilainen toimittaja vankilassa koska oli eri mieltä Ahmadinejadin kanssa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Lassi Valve

Iranin silloisen presidentin Mahmoud Ahmadinejadin väitettyä Columbian yliopistossa New Yorkissa yleisön halveksivien huutojen säestyksellä, ettei hänen maassaan ole homoja, iranilainen toimittaja päätti osoittaa presidentin olevan väärässä.

Iranin valtion uutistoimituksen palveluksessa ollut toimittaja Siamak Ghaderi haastatteli joukkoa iranilaishomoja ja julkaisi haastattelut netissä. Mutta tästä hän sai maksaa kalliisti.

Iranissa vuonna 2009 pidettyjen presidentinvaalien jälkimainingeissa Ghaderi ei enää kestänyt maan tiedotusvälineiden sensurointia vaan pani pystyyn oman bloginsa nimeltään ”Meidän Irnamme”, jossa hän raportoi kansalaisten kasvavasta tyytymättömyydestä.

Viranomaiset seurasivat hänen blogiaan ja elokuussa 2010 turvallisuusjoukot pidättivät hänet ja veivät vankilaan. Siellä häntä pidettiin pitkän ajan eristyssellissä ja estettiin ottamasta yhteyttä asianajajaan tai perheeseen. Tammikuussa 2011 teheranilainen tuomioistuin määräsi hänelle neljän vuoden vankeusrangaistuksen, 60 ruoskaniskua ja sakot toimittajana työskentelemisestä ja Iranin homojen haastattelemisesta.

Hänen tuomittiin lukuisten syytösten perusteella, muun muassa ”presidentin loukkaamisesta”, ”hallituksen vastaisen propagandan levittämisestä” ja ”kansallisen turvallisuuden vastaisesta toiminnasta”. Näitä epämääräisiä syytöksiä on viime vuosina käytetty Iranissa poliittisia aktivisteja ja ihmisoikeuksien puolustajia vastaan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Äskettäin toteutettu usean poliittisen vangin vapauttaminen Iranissa synnytti toiveen, että Ghaderi olisi heidän joukossaan, mutta hänen vaimonsa Farzaneh Mirzavand romutti nämä odotukset. Veteraanitoimittaja Isa Saharkhiz, joka oli ollut vangittuna ”Iranin korkeimman johtajan” ajatollah Ali Khamenein ”loukkaamisesta”, kuului vapautettujen joukkoon.

Amnesty Internationalin mukaan Ghaderi on yksi niistä vähintään 14 poliittisesta vangista, joita ruoskittiin vankilassa vuonna 2012.

Toukokuussa Mirzavand kertoi International Campaign for Human Rights in Iran-järjestölle, että hänen miehensä ei ole vangitsemisensa jälkeen saanut lomaa vankilasta.

The Guardian (Englanti)

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!