ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
hiv harrastukset hyvinvointi linkit kaikki artikkelit

Intersukupuolisia lapsia leikellään yhä Suomessa

vaeltaja2006 • 03.10.2011 07:27 • 2 kommenttia. UUTISET: TERVEYS JA TUTKIMUS
Tämä juttu oli Kalevassa vuosi sitten. Marraskuussa järjestetään jälleen Trans-Helsinki-tapahtuma. Kyselemme siellä, onko tilanteeseen tullut muutosta. ( www.trasek.net )

*****

Oulussakin syntyy vuodessa muutama vauva, joiden sukupuoli ei selviä rutiinivilkaisulla. Kyseessä voi olla intersukupuolinen ilhminen. Intersukupuolisten ihmisoikeudet pitää turvata jo vauvana. Nyt heidän oikeutensa eivät toteudu, kun vedotaan lääkitieteeseen ja tartutaan veitseen.

Näin kertoo Kalevassa kirurgian ja lastenkirurgian erikoislääkäri Mika Venhola Oulun yliopistollisesta sairaalasta. Hän kävi luennoimassa leikkausosaston sairaanhoitajien valtakunnallisilla opintopäivillä Oulussa.

Osa intersukupuolisille tyttövauvoille tehdyistä toimenpiteistä vastaa naisten ympärileikkausta, ja se on Suomessa kiellettyä. Pikkulasten sukupuolielimiä ei saisi muokata kosmeettisista syistä. Vanhemmat tai jotkut lääkärit ehkä haluaisivat, että lasta parannellaan sukupuolistandardien mukaiseksi.

Venhola sanoo, että veitseen tartutaan, kun lapsen terveys sitä vaatii. Intersukupuolisuus ei ole sairaus vaan erilaisuus. On pieni joukko lääkäreitä, jotka tarjoavat "parantelua" ja vanhemmat saattavat olla siitä ilahtuneita. Pitäisi kuitenkin odottaa sitä, että lapsi pystyy itse määrittämään sukupuolisen identiteettinsä. Aivot on tärkein sukupuolielin.

On intersukupuolisia aikuisia, jotka ovat säästyneet lapsuuden leikkauksilta. Vain harva heistä haluaa aikuisena leikkauksen. Vertaisryhmä on parempi apu.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Eilen illalla tuli uusintana dokumentti Poika vai tyttö. Se on vielä muutaman viikon Areenassa
areena.yle.fi
  vaeltaja2006 • 03.10.2011 07:38
Sukupuoli ei vilkaisulla selviä. Kysykää lapselta.
  Suvi-Tuuli Allan (ei rekisteröitynyt) • 28.03.2012 07:43
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy