ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt linkit kaikki artikkelit

Internet ja seksuaalivähemmistöt

Internet on mullistanut seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien keskinäistä yhteydenpitoa enemmän kuin mikään koskaan. Nettifoorumien, chattien ja erilaisten nettiyhteisöjen syntyminen on oikeastaan ensimmäisen kerran tuonut seksuaalivähemmistöille mahdollisuuden löytää oman suuntautumisen mukaisen verkoston ilman valtavaa vaivannäköä.

» Homofobiaa nettiyhteisöissä
Vähemmistöistä juuri homot saavat niskaansa eniten törkyviestejä, ja toisaalta homoihin kohdistuvaan herjanheittoon puututaan selvästi vähemmän kuin esimerkiksi ihonväriin tai etnisyyteen liittyvään nimittelyyn.

» Nykypäivän tietotekniikka asettaa ihmisten ennakkoluulot uudelleentarkasteltaviksi
Monia vanhempia ihmisiä varmasti mietityttää uuden teknologian avulla solmitut ystävä- ja kaverisuhteet tai jopa kohtalotovereiden löytäminen. Kukapa edes olisi kymmenen vuotta sitten uskonut, että tällainen kehitys olisi oikeasti kaikkien ulottuvilla?

» Keskustelu: Kiinnostava radio-ohjelma gaymedioista
Ohjelmassa todettiin osan ihmisistä addiktoituvan myös internettiin ja tv:n katsomiseen. Toisille ne ovat kiinnostava ja mieltä avaava ikkuna muuhun maailmaan. Puhuttiin myös internetin ja tv:n estävän sosiaalisten taitojen kehittymistä, jos ihminen lukittuu vain näihin vuorovaikutustapoihin.

» Keskustelu: Homoseksi himottaa heteroitakin verkossa
Moni nettiseksiä runsain mitoin harrastavista miehistä haluaa kumppanikseen toisen miehen, joskin vain webissä. Tutkimuksen kohteena olivat ruotsalaismiehet.

» Keskustelu: Miten tapasit kumppanisi?

Historiaa...

1920-luvulla seksuaalivähemmihin kuuluvien mahdollisuudet tavata toisiaan paranivat. Joissain suurissa kaupungeissa oli homobaarejakin. 1930-luvun lama ja myöhemmin toinen maailmansota kumminkin romutti eurooppalaisen myönteisen ilmapiirin kehittymisen. Naisten kohdalla miesten ylivalta hellitti hieman otettaan. Sodan aikana naisten tasa-arvo kasvoi entisestään.

Sodan jälkeen seksuaalivähemmistöjen olo parani hitaasti kaupungistumisen ja elintason kasvun myötä. Pitkään seksuaalivähemmistöihin kuuluvat tapasivat toisiaan ainoastaan salaisesti. Etenkin homomiesten elämään kuului kruisailu (seuran etsintä) puistoissa ja käymälöissä. Usein "homoutta" oli paineiden purku toisen miehen kanssa, ja muuten oltiinkin sitten "heteroa" vaimon ja muun perheen kanssa. Poliittisesti tiedostavat pitivät keskenään yhteyttä, jos olivat onnistuneet kohtaamaan toisia samoin ajattelevia

Naisilla oli ompeluseuransa ja omat yhteisönsä, joiden piirissä joskus saattoi sattumalta kohdata samoin ajattelevan ihmisen - ja poliittisesti tiedostavilla naisilla oli tietysti naisasialiike.

Meikä Jokahomo sen sijaan oli yhä aika yksin tuntemustensa kanssa.

Muutosta ilmassa...

Tilanne alkoi hiljalleen muuttua Suomessakin 1960-luvulla. Homoista ja homoudesta ruvettiin puhumaan julkisesti. Alkuun sävy oli hyvin kielteinen. 1970-luvulla syntyivät homodiskot. AIDS-kriisi 1980-luvun alkupuolella toi homot esiin ryminällä; aluksi hyvin kielteisesti, mutta sen antama tarttumapinta johti asiallisempaan keskusteluun.

Homous alkoi arkipäiväistyä. 1980-luvulla avattiin Helsingissä homobaari tapaamispaikaksi. Yhä vielä homoyhteisön oloon liittyi kuitenkin vahva ulkoilmakruisailun ja toisaalta alkoholipitoisen illanvieton leima. Monet ystävyyssuhteetkin syntyivät "sängyn kautta". Sanomalehtien kontaktipalstoilla etsittiin "päiväkahviseuraa".

Netti ja World Wide Web saapuu...

Modeemeilla käytettävät "purkit" ja 1990 luvun alussa myös akateemisessa maailmassa jo aiemmin käyttöönotetut sähköpostilistat, uutisryhmät ja muut Internetin palvelut alkoivat tulla kaiken kansan saataville.

Webin tulo räjäytti lopulta pankin, ja sen myötä syntyneet palvelut saivat aikaan yksinkertaisen mahdollisuuden saada tietoa vaikkapa ei-heterosta seksuaalisesta suuntautumisesta ja pitää yhteyttä muihin samanlaisiin ihmisiin - oli sitten mielessä panon etsiminen, kaveruus, halu löytää parisuhde, kiinnostus vaihtaa ajatuksia muiden kanssa jne.

Myös "homoliikkeen" toiminta on muuttunut netin myötä. Aiemmin homoudesta käytiin keskustelua lähinnä akateemisilla foorumeilla - akateemisin painotuksin. Tieto liikkui vain niissä piireissä. Joskus rahvas sai jotain luettavakseen sanomalehtien sivuilta, ja erikseen etsimällä vaikkapa kirjastosta. Ja kirjat olivat lähinnä lääketieteellisiä termejä viliseviä teoksia - joiden pohjalta oman identiteetin rakentaminen oli varmasti omanlaisensa prosessi. Elämässä ei juuri ollut samastumiskohteita.

Nyt netin aikana asioista keskustellaan avoimesti ja keskusteluun voi osallistua tasa-arvoisesti kuka tahansa. Netti ei enää kysele oppiarvoja ja akateemisen terminologian hallintaa. Lisäksi tiedon kulku valtioiden rajojen yli on ihan eri luokkaa kuin entisinä aikoina.

Tämän päivän arkea...

Toisinaan on tuotu esiin se, ettei nettikuvioiden vuorovaikutus vedä vertoja tosielämän sosiaalisille suhteille. Toisaalta moniin netissä syntyneisiin ihmissuhteisiin tulee myöhemmin netin ulkopuolisiakin ulottuvuuksia. Internetissä syntyvissä kontakteissa on myös riskinsä; koskaan ei tiedä, kuka siellä toisessa päässä oikeasti on. Toisaalta, psykopaattiin voi törmätä työyhteisössäkin.

Netti on täynnä erilaisia yhteisöllisiä palveluja. Osa palveluista on kaupallisella pohjalla ja osa aatteellisella. Kaiken kaikkiaan netin tarjoama mahdollisuus tasa-arvoiseen ja avoimeen keskusteluun on helpottanut seksuaalivähemmistöihin kuuluvien elämää monin tavoin, sillä seksuaalivähemmistöön kuuluva saa nyt oman äänensä kuuluville, ja voi liki käsinkosketeltavasti tuntea ettei ole yksin tuntoineen.

ARTIKKELEJA AIHEESTA:

Setan verkkosivuille ilmestyy toistuvasti erikoista sisältöä

Seta.fi -verkkosivustolla etusivun "ajankohtaista"-osiossa on ollut esillä joukko englanninkielisiä tekstejä, joiden sisällöllä ei ole tekemistä hlbti-aihepiirin kanssa. Toistaiseksi asiasta ei ole kerrottu tarkempaa tietoa.
UUTISET: YLEISET  KOTIMAA 10.01.2018 15:30 1 kommentti, viimeisin 11.01.2018
 

Twitter sulki viikonloppuna hlbti-teemaisia hakuja - selittää nyt tapahtunutta

Pikaviestipalvelu Twitterin käyttäjät huomasivat viikonloppuna, että haut esimerkiksi tunnisteilla #bisexual, #gay ja #lesbian olivat lakanneet antamasta tuloksia. Nyt Twitteriltä kerrotaan, että syynä oli sisällön suodatuksen virheellinen toiminta.
UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI  08.11.2017 10:51
 

Facebookin sateenkaarilippu-reaktionappi käytössä kesäkuun ajan

Facebook juhlii pride-kesäkuuta sateenkaarilippu-reaktionapilla. Napin saa käyttöönsä yksinkertaisesti tykkäämällä Facebookissa LGBTQ-sivusta. Facebookissa on myös mahdollista ottaa käyttöön Pride-teemainen koristelu omaan profiilikuvaan.
UUTISET: PRIDE  12.06.2017 22:53
 

Mielipiteen anonyymi ilmaus Twitterissä johti potkuihin Hesburgerilta - henkilöys kaivettiin esiin

Suomalaisen hampurilaisketju Hesburgerin ympärille kehkeytyi kohu, kun se purki työntekijänsä työsuhteen nimettömänä lähetetyn Twitter-viestin perusteella.
UUTISET: YLEISET  KOTIMAA 17.11.2016 08:40 30 kommenttia, viimeisin 21.11.2016
 

Sinuiksi-palvelu avaa vertais-chatin myös varttuneemmille

Sinuiksi-palvelu alkaa palvella chatin muodossa myös sateenkaarisenioreja, kun vertaisryhmä sateenkaarisenioreille käynnistyy tiistaina 18.10., jonka jälkeen verkkovertaisryhmä järjestetään kerran kuukaudessa.
UUTISET: TERVEYS JA TUTKIMUS  KOTIMAA 13.10.2016 08:37 1 kommentti, viimeisin 17.10.2016
 

Tinder alkaa tukea sukupuolen moninaisuutta - ja nostaa ikärajan

Online-deittisovellus Tinder aikoo tuoda palveluun sukupuolen moninaisuutta tukevia toiminnallisuuksia lähiviikkoina. Palvelu myös ilmoitti nostavansa alaikärajan 13 ikävuodesta 18 ikävuoteen.
UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI  09.06.2016 22:45
 

Instagramin sensuroitavien listalla useita hlbti-teemaisia aihetunnisteita

Instagram on blokannut tai sensuroinut hakutuloksia satojen aihetunnisteiden eli hashtagien kohdalla. Sensuurin piiriin on kuulunut esimerksi tunnisteet #lesbian, #gays ja #bi.
 

Facebook uudistaa "oikean nimen" käytäntöjään

Facebook aikoo lieventää "oikean nimen" politiikkaansa. Esimerkiksi taiteilijanimellään palvelua käyttäneitä drag queeneja on bannattu, koska he eivät ole voineet todistaa henkilöllisyyttään kyseisen nimisenä.
UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI  16.12.2015 07:27
 

Aasiassa nuorten homojen keskuudessa hiv-epidemia - YK syyttää treffisovelluksia

YK:n mukaan älypuhelinten treffisovellukset ovat taustalla hiv-tartuntojen voimakkaassa kasvussa nuorten homomiesten keskuudessa alueella. Guardianin uutisesta kirjoittaa Suomessa Iltalehti. Maailman aids-päivää vietetään 1. joulukuuta.
UUTISET: TERVEYS JA TUTKIMUS  30.11.2015 21:30 2 kommenttia, viimeisin 04.12.2015
 

Sinuiksi-chatit tavoittavat kaikkialla Suomessa - tuki- ja neuvontapalvelua laajennetaan

Pirkanmaan Setan valtakunnallisen Sinuiksi -tuki- ja neuvontapalvelun seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvia tukevat Sinuiksi-chatit jatkavat toimintaansa. Vertaistukea ollaan laajentamassa myös puhelinkeskusteluihin.
UUTISET: YLEISET  KOTIMAA 24.09.2015 23:03 1 kommentti, viimeisin 01.10.2015
 

Virtuaali-pride #AndProud käynnistyi

Android-laitteiden käyttäjät ja muutkin voivat liittyä pride-juhlijoiden joukkoon juhlimaan moninaisuutta - riippumatta siitä, pääsevätkö paikalle eri kaupungeissa kesän mittaan järjestettäviin tapahtumiin.
UUTISET: PRIDE  18.06.2015 20:05
 

Irlannin avioliittoäänestys synnytti some-ilmiön #hometovote

Irlannin äänestys homoparien avioliitto-oikeudesta on synnyttänyt sosiaalisen median ilmiön: #hometovote. Ulkomailla asuvat irlantilaiset julkaisevat twitterissä ja muissa some-palveluissa kuvia ja videoita, joissa nämä matkustavat kotiin äänestämään.
UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI  EU 22.05.2015 20:10
 

Miesten välinen parinhaku siirtynyt online-deittisovelluksiin - haaste seksuaaliterveysviestinnälle

Miesten välistä suhdetta etsivät miehet ovat siirtyneet baareista, kruisailusta ja erilaisista seksuaaliaaliseen kanssakäymiseen tarkoitetuista tapahtumista käyttämään online-palveluja. Tämä tuo haasteen myös seksuaaliterveyteen liittyvään viestintään.
UUTISET: TERVEYS JA TUTKIMUS  15.04.2015 08:14 6 kommenttia, viimeisin 12.06.2016
 

Nuoria sateenkaari-ihmisiä tukevat Sinuiksi-chatit käynnistyvät Tukinetissä

Pirkanmaan Setan valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu Sinuiksi ottaa huhtikuun puolivälissä käyttöön uuden tavan tukea seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvia.
UUTISET: TERVEYS JA TUTKIMUS  KOTIMAA 07.04.2015 18:10 2 kommenttia, viimeisin 10.04.2015
 

Pietari: Suutelevan naisparin selfie, Vitali Milonov, ratsia lesbobaariin ja kuulustelut

Poliisi ratsasi pietarilaisen lesboille suunnatun Infinity-niminen yökerhon. Ratsialla oletetaan olevan yhteys tapaukseen, jossa naisparin lentokoneessa tammikuun lopussa ottama kuva suudelmastaan levisi nopeasti netissä. Kuvassa on myös Vitali Milonov.
UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA  ULKOMAAT 28.02.2015 11:14
 

Venäjän verkkopropagandasta saavat osansa myös homot

Ilta-Sanomat kertoo Sobaka.ru -verkkojulkaisun tekemästä haastattelusta, jossa pietarilaisessa propagandakeskuksessa sisällöntuottajana työskennellyt kertoo kokemuksistaan. Hlbti-aihepiiriä käsitellään keskuksen tuottamassa sisällössä kielteiseen sävyyn.
UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA  ULKOMAAT 31.01.2015 11:30 5 kommenttia, viimeisin 02.02.2015
 

Googlen kääntäjäpalvelun hlbti-sanastoa siivotaan

Googlen Kääntäjä-palvelussa on ollut seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyvän sanaston kanssa ongelmia; toisinaan aiheeseen liittyvät sanat ovat kääntyneet halventavina pidettyihin muotoihin. Google kertoo korjanneensa ongelman ja pahoittelee.
UUTISET: YLEISET  31.01.2015 09:50
 

KimmoLiisa ja Tämän Kylän Homopoika

KimmoLiisa tapasi Tämän Kylän Homopoika -blogia pitävän Eino Nurmiston. Eino kirjoittaa ja valokuvaa aktiivisesti kaikenlaisista aiheista, mutta tunnustaa elävänsä myös blogin ehdoilla hetkittäin.
KIMMOLIISA  KOTIMAA 14.11.2014 18:52
 

Instagram poisti homoparin pusukuvan - ja palautti sen kohun jälkeen

Viikonloppuna kuvienjakamispalvelu Instagram poisti miesparin suutelukuvan, mutta syntyneen kohun jälkeen palvelu palautti kuvan ja pahoitteli virhettään.
UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI  02.07.2014 09:43
 

Video: Lähteekö tuntematon saman sukupuolen edustaja treffeille?

Kahdessa YouTube-videossa nähdään ihmisten reaktioita siihen, kun tuntematon samaa sukupuolta edustava henkilö tulee yllättäen juttusille ja pyytää treffeille tai puhelinnumeroa.
SATTUMAT  20.04.2014 11:43 5 kommenttia, viimeisin 21.04.2014
 
Keskustelua, deittailua ja nettiyhteisöjä

» keskustelu.seta.fi (Setan keskustelufoorumi)

» City - deitti, match, chat yms. pariutumistyökaluja
» poika.net - ja lisää...
» quntele - ja vielä lisää...
» qruiser.com (suomeksi)
» iskuri.net
» koodi.net
» guys.fi - ja lisää...
» ix - ja ja lisää...
» Gaydar

» www.gayromeo.com - deittipalvelu
» www.gaydar.nl - deittipalvelu + muuta

» www.gearfun.com - suomalainen fetissisivusto
» www.gearfetish.com - kansainvälinen fetissisivusto

Irc-kanavia

IRC on maailmanlaajuinen keskustelujärjestelmä Internetissä. Keskustelu tapahtuu "kanavilla" erikoisten irc-ohjelmien avulla. Yleisesti käytössä olevia ohjelmia ovat Windowsille mIRC, Unix/Linux-ympäristöille Irssi ja ircII ja Maceille Ircle. Lisää tietoa ircistä saat irc-oppaasta.

» #gay.fi
Yli sadan vakikäyttäjän irkkikanava, jossa keskustelua käydään laidasta laitaan. Vilkkaaseen ajatustenvaihtoon voi osallistua miltei ympäri vuorokauden.

» #fingay
Suomen vanhin homoirkkikanava, jossa keskustelua käydään laidasta laitaan. Välillä vilkkaampaa ja välillä vähän hiljaisempaa...

» #sateenkaari
Melko tuore ja toistaiseksi vielä unelias irkkikanava kaikille seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluville, paikka koko "sateenkaarikansalle".

» #closet
Kanavan porukka koostuu pääasiassa nuoremman sukupolven HLBT- irkkaajista (ikähaarukka n. 14-22-vuotiaat).

» #gay.se
Ruotsalainen irc-kanava homoille

» Irc-galleria - tuttuja ja tuntemattomia irkkaajia eri kanavilta
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy