ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
homohistorian merkkipäiviä linkit kaikki artikkelit

ILGAn kokous Suomessa kesällä 1984

vaeltaja2006 • 10.12.2012 10:00 • 1 kommentti. HLBTI-HISTORIAA
ILGAn kokous oli Helsingissä heinäkuun toisella viikolla vuonna 1984. Silloin järjestön nimi oli IGA. Helsingin Sanomien artikkelissa suomalainen ja hollantilainen lesbo kertovat asenteista. Seinään on kirjoitettu: "Lesbous suonissa".

Siihen aikaan lesbot (ja naiset yleisemminkin) olivat alistetussa asemassa yhteiskunnassa ja myös homojärjestöissä. Esim. Setassa miehet toimivat ja päättivät enemmän kuin naiset, kertoi suomalainen haastateltava. Hän ei halua, että häntä kutsutaan homoseksuaaliksi, koska ei ole sen seksuaalisempi kuin mutkaan ihmiset. Lesbo-sanalla oli kokonaisvaltaisempi kaiku.

Helsingin kokouksessa oli vain yhdeksän naista. Lesboilla oli silloin myös oma kansainvälinen lesbojärjestö. Se ei johtunut riidoista miesten kanssa, vaan erilaisista toimintatavoista. Helsingin kokous kävi läpi homojen ja lesbojen asemaa eri maissa. Iran oli paikka, jossa homoja teloitettiin silloinkin. Esim. Hollanti ei suostunut ottamaan homoja pakolaisina vastaan. Myös Afrikassa oli isoja ongelmia. Mosambikissa homot pantiin uudelleenkasvatusleireille.KORJAUS ALKUPERÄISEEN UUTISEEMME: Uutisessamme kerrottiin, että vuonna 1984 Helsingin kaupungin johto ei suostunut järjestämään vastaanottoa, vaikka sellainen usein oli kansainvälisten konferenssien yhteydessä. Todellisuudessa tämä tapahtui vasta vuonna 1994 jolloin Suomessa järjestettiin ILGA Europen kokous. Silloin ylipormestari Kari Rahkamo kieltäytyi pienestäkin vastaanotosta. Rahkamo alitteli rimaa kansainvälisiin tiedotusvälineisiin päässeissä lausunnoissaan, joissa hän mm. totesi, että homous on hänen mielestään vähän vastenmielistä ja että ihmisoikeuskysymykset eivät kuulu oikeastaan Helsingin kaupungin toimialaan. Siitä hyvästä Rahkamolle myönnettiin Setan kunniarotta vuoden 1995 Vapautuspäivillä Jyväskylässä. Tämä ILGA-kokous päätyi avajaispäivänään vuonna 1994 myös tv:n pääuutislähetykseen, mikä oli aika suuri yllätys monelle.

Ensimmäinen eli IGAn kokous oli pieni, mutta ILGAn kokous kymmenen vuotta myöhemmin huomattavasti suurempi. Silloinen järjestelytoimikunnan puheenjohtaja, tutkija Jukka Lehtonen otti tänään yhteyttä ja tarkensi näitä vuosilukuja ja tapahtumia. Vuonna 1984 hän toimi kotimajoitusvastaavana. Kiitos tarkennuksista.

Helsingin Sanomien artikkeli torstaina 12. heinäkuuta 1984.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Teos Kai Sievers - Olli Stålström (1984) Rakkauden monet kasvot oli juuri ilmestynyt ILGA:n kokouksen alla. Olin itse toiminut IGA:ssa kansainvälisellä ruohonjuuritasolla sen alusta saakka ja olin rahoittanut sen toisen toimintavuoden kustannukset lähes kokonaan, koska silloin olin varsin korkeasti palkattu Nokia Elektronikan aluevientipäällikkö.

Olin mukana järjestämässä ILGA:n kokousta Helsingissä. Kun kaupungin johto ei suostunut edes minkäänlaiseen tapaamiseen hltb-ihmisten kanssa, olin mukana järjestämässä miekkaria kaupungintalon eteen, jossa huusimme mm. yhdessä aktivisti/tutkija Jukka Lehtosen kanssa: "Rahkamo tule ikkunaan".
  Olli Stålström • 10.12.2012 13:53
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy