ILGA sijoittaa Suomen jaetulle 12. sijalle HLBT-oikeuksissa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Juhani Viherlahti
  • 9

ILGAn* taulukossa pisteitä annetaan lainsäädännön ja hallinnollisten käytäntöjen perusteella 24 kategoriassa. Suomi saa esimerkiksi kaksi pistettä parisuhdelaista. Jos meillä olisi voimassa tasa-arvoinen avioliitto, pisteitä annettaisiin kolme, kuten Islannille, Belgialle, Hollannille, Norjalle, Portugalille, Espanjalle ja Ruotsille.Toisaalta Suomi saa kaksi miinuspistettä siksi, että transhenkilön uusi sukupuoli tunnustetaan virallisesti vasta pakollisen avioeron ja pakollisen sterilisaation jälkeen.

Täydet 17 pistettä saisi maa, joka toteuttaa täydellisesti HLBT-ihmisten ihmisoikeuksia ja myös lainsäädännössä. Alimman pistemäärän -7 saa maa, jossa rikotaan voimakkaasti ihmisoikeuksia ja syrjitään HLBT-ihmisiä.

Listan korkeimman pistemäärän saa Iso-Britannia 12,5 pistettä. Espanja ja Ruotsi seuraavina 12 pisteellä. Suomi jakaa 12. sijan yhteensä kuudella pisteellä Itävallan ja Kroatian kanssa. Alhaisimman, -4 pistettä saa Ukraina. Vatikaani on myös häntäpäässä, lopusta neljäntenä -2 pisteellä. Venäjä saa myös -2 pistettä.

Baltian maista Viro saa kokoon yhteensä 2 pistettä. Kannattaa huomata, että Virolla on voimassa laki seksuaaliseen suuntautumiseen kohdistuvasta viharikoksesta. Suomesta sellainen laki puuttuu. Latvia sai yhteensä nolla pistettä ja Liettua yhden pluspisteen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

*) The International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association (ILGA) on seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien oikeuksien puolesta toimivien ryhmittymien kansainvälinen kattojärjestö. ILGA Europe on järjestön alueorganisaatio Euroopassa, jonka jäsenenä Suomesta on mm. Seta ry.

ILGA:n kartta ja yhteispisteet 24-portaisella asteikolla
Luettelo maittain

9 kommenttia

Ei tällaista! Kun tietää esim. kuinka tyhjää täynnä on Saksan parisuhdelaki, niin ei tällainen tilasto kuvaa kuin pintatasoa. Sen pohjalta ei voi tehdä päätelmiä edes laillisten oikeuksien määrästä.
  • 2 / 9
  • Homopallero
  • 13.5.2012, 19.56
Paremminkin voisi mennä. Toisaalta tasa-arvoinen avioliitto ja täysi adoptio-oikeus, viharikoslaki ja translain muutos ovat vain ajan kysymyksiä. Joskus kyllä mietityttää, että mikä niissä maksaa. Tuon kartan ulkonäkö kyllä pettää, sillä Unkarikin on siinä Suomea homoystävällisempi.