HS:n vaalikoneessa vain kristilliset tiukasti homoliittoja vastaan

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • jnsto
  • 6

Kristillisdemokraatit vastustavat tiukasti homojen oikeuksien parantamista, perussuomalaisissa ja keskustassa enemmistö on sielläkin vastaan, mutta muissa puolueissa enemmistö on tasa-arvon kannalla.

Helsingin Sanomien vaalikoneessa kansalaiset ovat voineet ottaa kantaa avioliittolakikysymykseen. Lehden julkaisi 5.2 koosteen viime viikon torstaihin mennessä annetuista vajaasta neljästäkymmenestä tuhannesta ja samalla puoluekannan ilmaiseesta vastauksesta. Kaikkiaan vaalikonetta oli ehtinyt käyttämään yli 60 000 suomalaista.

HS:n vaalikoneen vastauksissa korostuvat kuitenkin alle 35-vuotiaiden kaupunkilaisten kannat. TNS Gallupin asiantuntija selittää uutisessa, että kannattajien määrää pitäisi oikaista paljon, jotta tulos olisi edustava. Esimerkiksi SDP:n, perussuomalaisten ja rkp:n määriä pitäisi 1.8-kertaistaa. Kokoomuksella vastaajien määrä vastaa kannattajien määrää. Ikäjakautuma on myös todellisuudesta poikkeava. Vastaajista alle 25-vuotiaiden osuus on kolminkertainen suhteessa koko väestöön ja 25.34-vuotiaillakin kaksinkertainen.

KD:n kannattajista vain kolme prosenttia kannattaa homojen ja heteroiden tasavertaista kohtelua. Perussuomalaisista 23 prosenttia suosittaa tasavertaisuutta ja keskustassa 36 prosenttia. Siitä vasemmalle prosentit nousevat reippaasti, tasavertaisuuden kannattajia on kokoomuksessa jo 58 prosenttia, SDP:ssä 75, RKP:ssa 77, vasemmistoliitossa 91 ja vihreissä 93. "Muu puolue" -ilmoittajissa kannattajien osuus on 78.

Tasavertaisuutta ilman nimikettä avioliitto kannattaa lisäksi 16 prosenttia perussuomalaisista ja 20 prosenttia keskustan kannattajista.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Uutinen HS.fi -palvelussa

6 kommenttia

Puolueiden tutkimusosastoilla lienee kattavampaa tietoa asennekehityksestä, omaan käyttöönsä. Tämän tuloksen perusteella esimerkiksi kokoomksessa mietittäneen, onko puolue menettänyt suurestikin tasavertaisuutta kannattanutta äänestäjäkuntaansa ja luotettavuuttaan heidän silmissään, Kataisen tämän vuoden linjausten takia.
Tulkinta riippunee paljon tulkitsijasta ja samasta asiasta voidaan tehdä monenlaisia johtopäätöksiä.
Voisin kuvitella kokkareiden perinteisen linjan kannattajien iloitsevan siitä, että konservatiivisemmiksi reivatut arvot ovat saaneet välillä perussuomalaisten kelkkaan paenneita kokoomuksen vanhoillisia kannattajia taas palaamaan puolueen helmaan.
Arvovalinnat ovat aina vaikeita, varsinkin kun takana eivät ole eettiset ja moraaliset syyt vaan laskelmointi kannattajakunnan lukumäärän kehityksellä.