HS:n asenneselvitys ehkä yllättää homomyönteisyydellään

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • jnsto
  • 10

Suomalaisten suhtautuminen samaa sukupuolta olevien suhteisiin vaikuttaa julkisen keskustelun luomia mielikuvia vapaamielisemmältä Helsingin Sanomien tuoreessa suomalaisessa asenneselvityksessä. 52 prosenttia ilmoitti hyväksyvänsä samasukupuoliset suhteet, 16 prosenttia hyväksyvänsä jossakin tilanteessa ja 27 ilmoitti, ettei lainkaan hyväksy. Kuusi prosenttia ei osannut sanoa.

Samasukupuolinen suhde sai paljon suuremman hyväksymisen kuin esimerkiksi parisuhteen ulkopuolinen (määrittämätön) suhde. Peräti 70 prosenttia ilmoitti, ettei hyväksy sellaista lainkaan. 22 prosenttia ilmoitti joskus olleensa parisuhteen ulkopuolisessa suhteessa.

Homoihin suhtautui kaikkein myönteisimmin nuorin ikäluokka. 80 prosenttia nuorista hyväksyy samaa sukupuolta olevien suhteet ehdoitta. Vertailun vuoksi todettakoon, että asevelvollisuuden hyväksyi ehdoitta vain 42 prosenttia.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

HS:n tutkimukseen haastateltiin 1051 suomalaista, ei Ahvenanmaalta. He olivat 15-74 -vuotiaita.

Tutkimus julkaistiin laajoina artikkeleina lauantain 5.11 lehdessä, osastossa D.

10 kommenttia

Minä en näe 52:ssa prosentissa mitään yllättävän myönteistä, pidän sitä itseasiassa pettymyksenä, sen pitäisi olla vähintään 90%. Otos on kuitenkin taas vain se klassinen tonni, eikä siitä pitäisi enää nykyään tehdä mitään yleistyksiä koko väestöön. Vasta kymmenkertainen otos takaa todellisen edustavuuden.
Mielestäni tuo "reilu puolet" on esiintynyt joissain aiemminkin tehdyissä asennetutkimuksissa. Tuota lukua merkittävämpi on kuitenkin vastustajien osuus, 27 prosenttia, siis runsas neljännes tutkituista. Se on iso luku ja siitä olen enemmän yllättynyt kuin välinpitämättömien suuresta määrästä. Nuorten kohdalla prosentit antavat ihan rohkaisevia ajatuksia.

Kyllä tuhannen otoksella päästään jo melko edustaviin tuloksiin, kun vastausmassa ajetaan kunnolla mankeleiden ja separaattorien kautta. Kahdella erillisellä tuhannen otoksella ja niiden tuloksia ristiin vertaamalla oltaisiin viimeistään íhan riittävällä tasolla. Kymmentä tuhatta ei tarvita, eikä sekään lopulta takaa ehdotonta edustavuutta, mutta riittävän edustavuuden sekin tietysti.

Kommenttia muokattu: 05.11.2011 klo 09:43