HS: Väärässä ruumiissa

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • (päivitetty )
  • vaeltaja2006
  • 4

Helsingin Sanomissa oli 3.5.2009 Tiede-sivulla puoli sivua sukupuolesta. Pelkät X- ja Y-kromosomit eivät määrää sukupuolta. Sukuelinten kehityskulku tunnetaan hyvin, mutta miksi joistakin tulee hermafrodiitteja. Tutkijat eivät ole vielä pystyneet selvittämään aivojen sukupuolikehitystä. Ilmeisesti on jokin aikaikkuna, jolloin aivot päättävät seksuaalisesta suuntautumisesta.

Tiedejuttuun tuli yleisökommentti maanantaina 11.5.2009. Kooste näistä jutuista:

*****

Erilaisia sukupuolisuuksia


Biologia tekee välillä kepposia. On ihmisiä, joiden aivot ovat eri sukupuolta kuin muu keho. Useimmat kuitenkin ovat aivoiltaan, keholtaan ja kromosomeiltaan samaa sukupuolta. Silloin ollaan "normaaleja".

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Tytöt tykkäävät nukeista ja pojat laitteista.Ja tytöt tykkäävät pojista ja pojat tytöistä. Homoseksuaalia ei enää kavahdeta, mutta se on poikkeus seksuaalisuudessa. Sukupuolisuuden voi jakaa kolmeen osaan:
- kenet haluaa seksiin kanssaan
- millaiset sukuelimet ja kormosomit
- kumpaan sukupuoleen kokee kuuluvansa

Biologiaa


Biologisesti se tapahtuu näin: Hedelmöityksessä munasolussa on X-koromosomi ja 22 muuta kromosomia. Sitten siihen vaappuu siittiö, jossa on joko X- tai Y-kromosomi ja 22 muuta kromosomia. Yhdistelmä XX tuottaa tytön, XY tuottaa pojan. Pojan alkion sukurauhasista kehittyy kivekset ja ne alkavat tuottaa testosteronia. Se vaikuttaan niin, että aivot alkavat kehittyä poikamaiseen suuntaan.

Mutta: Testosteroni ei tee aivoja maskuliinisiksi suoraan, vaan se täytyy ensin muuttaa naissukuhormoni estradioliksi. Jos pojalta puuttuu entsyymi, joka muutoksen tekee, aivot eivät kehity poika-aivoiksi ja lapsi on sukupuoli-identiteetiltään tyttö.

Tytöllä munasarjat eivät nykytiedon mukaan eritä sukuhormoneja ennen murrosikää. Silloin estradioli ei enää maskulinisoi aivoja.

Monen asian on osuttava kohdalleen yksilönkehityksen kuluessa, jotta lapsesta muodostuisi se, mitä pidetän normaalina. Häiriöitä voi olla. Esim. tyttösikiö altistuu tietyssä vaiheessa runsaalle testosteronille ja tulos on siirtymä pojan suuntaan. Pieni määrä testosteronia saattaa tehdä tytöstä poikamaisen, suuremmat määrät voivat vaikuttaa seksuaaliseen suuntautumiseen tai jopa sukupuoli-identiteettiin.

Entä jos poikasikiöllä ei ole kehossaan reseptoreita testosteronille? Miessukuhormoni ei vaikuta, ja lapsi syntyy tyttönä, jolla on ruumiissaan testosteronia erittävät kivekset.

Aivojen sukupuolikehitys

Sitä ei vielä hyvin tunneta. Esim. mikä hetki on se, jolloin kehittyy seksuaalinen suuntautuminen? Ja mitä hormonia tytön aivot tarvitsevat, että hän alkaa leikkiä autoilla barbien sijasta. Pojan kivesten testosteronerityksessä on kaksi huippua ennen murrosikää: raskausviikot 8–24 ja ensimmäiset kuusi kuukautta syntymästä. Silloin varmaan kehittyy "poikamaisuus". Lampaista tiedetään, että tuo aika on niiden seksuaalisuuden kehityksessä tärkeä. Silloin voi hormonitasoa muuttelemalla vaikuttaa siihen, tuleeko pässistä homo vai hetero.

Mutkikas asia tämä seksuaalisuus. Loppuaforismina tässä Helsingin Sanomien jutussa on ranskalaisen nobelistikirjailijan Anatole Francen miete: "kaikista seksuaalisista poikkeavuuksista kaikkein oudoin on siveys".


Lukijakommentti 11.5.2009

Naisasialiitto Unionista Hesarin tiedeartikkelia kommentoivat Bianca Byring, Tanja Lehtoranta ja Anna-Laura Marjeta. He huomauttavat, että Hesarin tiedepalstalla esitetyt näkemykset eivät ole yleisesti hyväksyttyjä totuuksia. Jutussa käytetty termistö on harhaanjohtavaa. Tekstin keskeisin käsite "sukupuolisuus" niputtaa sukupuolen, seksuaalisuuden ja kulttuurisen käyttäytymisen yhdeksi yhtenäiseksi ilmiöksi. Hesarin jutussa kulttuuriset tavat ja biologiset mekanismit sekoittuvat jatkuvasti toisiinsa. Jutussa jää täysin huomioimatta sosialisaation merkitys identiteetin kehittymisessä.

Esimerkki: homoseksuaalisuus selitetään hormonitoiminnalla. Kuitenkaan tieteellisesti ei ole todistettu homoseksuaalisuuden liittyvän pelkästään aivojen rakenteeseen tai niiden toimintaan. Seksuaalisuus ja tunne-elämä ovat ilmiöinä monimuotoisia. Olli Stålströmin väitöskirjassa "Homoseksuaalisuuden sairausleiman loppu" todetaan seksuaalisuuden määrittelyn vaihtelevan historiallisesti ja kulttuurisesti.

Sukupuoli on hyvin monimuotoinen. Se ilmenee kulttuurissa ja luonnossa useammalla kuin kahdella tavalla (mies-nainen). Monissa tutkimuksissa on huomattu, että lasta kohdellaan vauvasta alkaen eri tavoin riippuen sukupuolesta. Lapselta odotetaan tietynlaista käyttäytymistä sen mukaan, onko lapsi tyttövai poika.

Kirjoittajat kertovat, että "tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden toteutumiseksi on kasvattamisen käytäntöjen tutkiminen ja kehittäminen keskeistä. Naisasialiitto Unionin koulutustyöryhmä on käynnistänyt hankkeen, jonka tavoitteena on lisätä tasa-arvokasvatusta muun muassa päiväkodeissa".

Tässä projektissa ei yritetä muuttaa sukupuolirooleja päinvastaisiksi, vaan laajennetaan sukupuolirooleja. Lapsille annettaisiin enemmän tilaa olla oma itsensä. On kasvatusmenetelmiä, joita käytetään vain toiseen sukupuoleen. Nyt ne laajennettaisiin molempiin sukupuoliin. Päämääränä on antaa lapselle mahdollisuus "valita itse".


4 kommenttia

Ruumiissa...nyt menee jo tooosi huonosi sitten. *Invasion of the Body Snatchers väristyksiä täällä...Eikö tuon alkuperäisen otsikon pitäisi olla "keho" aka "Väärässä kehossa" ?
Tämä menee vähän ohi aiheen, mutta "ruumis" tarkoittaa suomessa sekä elävää että kuollutta ihmiskehoa. Keho viittaa kyllä yksinomaan elävään ruumiiseen, kun taas (hieman vanhahtava) kalmo takoittaa kuollutta ruumista. Kuolema kun on melkoinen tabu, niin sanojen käyttö tuntuu liukuvan siihen suuntaan, että kuolemaan jotenkin yhdistettävien sanojen käytön varominen "vetää" aiemmin neutraaleja sanoja mukanaan kohti kuolemaa.