HS: Lakivaliokunta voi kaataa myös kansalaisaloitteen

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • jnsto
  • 16

Jos lakivaliokunnan jäsenet eivät jostain syystä vaihdu vuoden kuluessa, nykyinen valiokunta saa käsiteltäväkseen myös tekeillä olevan kansalaisaloitteen. Uusi aloitejärjestelmä rinnastetaan yli sadan kansanedustajan aloitteisiin eikä sitä voida hylätä tekemättä mietintöä. - Mie­tin­tö ei kui­ten­kaan au­to­maat­ti­ses­ti joh­da sii­hen, et­tä va­lio­kun­ta kan­nat­tai­si kan­sa­lai­sa­loi­tet­ta. Va­lio­kun­ta voi yh­tä hy­vin esit­tää sen hyl­kää­mis­tä, kirjoittaa Helsingin Sanomien politiikan toimittaja Teija Sutinen.

-Näyt­tää vah­vas­ti sil­tä, et­tä la­ki sa­maa su­ku­puol­ta ole­vien avio­lii­tos­ta ja adop­tio-oi­keu­des­ta tu­lee Suo­meen vain jos se kir­ja­taan hal­li­tu­soh­jel­maan,katsoo Sutinen. Hänen huomautta kyllä, että ei kan­sa­lais­aloi­te sil­ti täy­sin huk­kaan me­ne: Kes­kus­te­lu jat­kuu, ja asia py­syy esil­lä.

Sutinen kuvaa aloitepohjaisia visioita itsepetokseksi. - Avio­liit­to­lain tys­sää­mi­nen edus­kun­nan la­ki­va­lio­kun­taan näyt­tää ol­leen kaik­kein ko­vin pa­la niil­le puo­lueil­le, jot­ka oli­vat us­ko­tel­leet kan­nat­ta­jil­leen, et­tä la­ki sa­maa su­ku­puol­ta ole­vien avio­lii­tos­ta on mah­dol­lis­ta saa­da voi­maan la­kia­loit­teel­la.

HS:n toimiottaja kertaa sen, että ho­mo­liit­to­ja hen­keen ja ve­reen vas­tus­ta­vat kris­til­lis­de­mo­kraa­tit pi­ti saa­da hal­li­tuk­seen. -Sik­si vih­reät, va­sem­mis­to­liit­to ja ko­koo­muk­sen li­be­raa­lit suos­tui­vat kak­si vuot­ta sit­ten Sää­ty­ta­los­sa jät­tä­mään ta­sa-ar­voi­sen avio­liit­to­lain pois hal­li­tu­soh­jel­mas­ta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- Jo Sää­ty­ta­lon käy­tä­vil­lä kek­sit­tiin, et­tä ai­na­han on la­kia­loi­te. Pa­ha vain, et­tä edus­kun­nas­sa aloit­teen taak­se aset­tui vain 76 kan­sa­ne­dus­ta­jaa.

Teija Sutisen kommentti HS:ssa 1.3.13

16 kommenttia

Voitaisiinko tuosta puheenvuorosta tehdä se johtopäätös, että ainoa toivomme on hallituksen kaatuminen, mikä sinällään ei ole mahdoton toive.

Toki valtakunnan ja Euroopan asiat ovat nyt sillä tolalla, että hallituksen kaatuminen voisi olla kaikkia haittaava ja yleisesti hankala juttu.
Pitää muistaa, että lakivaliokunnassa enemmistö suhtautuu kansalaisloitteeseen myönteisesti. Perussuomalaisten Arja Juvonen, joka äänesti lakialoitteen käsittelyynottoa vastaan sen allekirjoittajamäärän perusteella kannattaa itse lakia ja kansalaisaloitetta.

Sitä myötä enemmistö lakivaliokunnasta on kyllä lain kannalla ja päätöksethän tehdään määräenemmisöllä, joten en näe syytä miksi lakivaliokunta esittäisi mietinnössään kansalaisaloitteen hylkäämistä saatika muitakaan muutoksia siihen.