HS: Arkkipiispa otti kantaa homoparien vihkimisen puolesta

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 5
Arkkipiispa Kari Mäkinen (kuva: Kirkon kuvapankki / Aarne Ormio)

Arkkipiispa Kari Mäkinen sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa pitävänsä selkeimpänä ratkaisuna sitä, että luterilaisessa kirkossa voitaisiin vihkiä myös samaa sukupuolta olevia pariskuntia.

Arkkipiispa otti kantaa homoparien vihkimisen puolesta Helsingin Sanomien haastattelussa keskiviikkona.

- Vihitään sekä samaa sukupuolta olevia että eri sukupuolta olevia. Se on selkein ratkaisu siihen, mikä on minusta se olennainen asia: että kaikkia avioliittoja ja kaikkia avioliiton solmivia kohdellaan yhtäläisesti ja kaikkia avioliittoja tuetaan, sanoi arkkipiispa Helsingin Sanomien HSTV:n Junkkari & Lyytinen-ohjelmassa.

Mäkinen ei kuitenkaan ota kantaa siihen, milloin homoparien kirkollinen vihkimen voisi olla mahdollista. Hänen mukaansa kirkko elää traditionsa pohjalta. Kun tasa-arvoinen avioliittolaki tulee voimaan maaliskuussa 2017, ei Mäkisen mukaan silloin muutu sen paremmin kirkon säädökset kuin kirkon käsikirjakaan. Mäkisen mielestä nyt on tärkeää selvittää, mitä tämä tarkoittaa niitten normien pohjalta, jotka nyt ovat voimassa.

Mäkisen mukaan paras ratkaisu pitkällä aikavälillä olisi Ruotsin malli. Ruotsissa papit vihkivät pareja riippumatta parin osapuolten sukupuolista.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Mäkinen toppuutteli keväällä 2016 pappeja, jotka haluaisivat vihkiä myös homopareja. Hän sanoi tuolloin, että on vaikutettava kirkon käytäntöihin, ja että kannattaisi kulkea kirkon oman järjestyksen kautta. Hän suositteli tukemaan avioliiton solmivia pareja muilla tavoin. Kirkolliskokouksessa päätös vaatii laajan yksimielisyyden: sen takana on oltava 3/4-enemmistö.

Jo keväällä 2013 Mäkisen tulkittiin puoltaneen homoparien (siviili)avioliitto-oikeutta, mutta sittemmin hän kielsi ottaneensa lausunnoissaan kantaa avioliittolakiin, vaan yleisemmin tasa-arvoon. Syksyllä 2014 Mäkinen kumminkin iloitsi julkisesti kommenteissaan tasa-arvoisen avioliittolain hyväksymisestä. Tuolloin tuomiokapituli antoi arkkipiispalle nuhteita, koska tämä ei tuonut kommenteissaan vahvemmin esiin Suomen evankelis-luterilaisen kirkon avioliittokäsitystä. Tuomiokapituli kuitenkin katsoi, ettei arkkipiispa ylittänyt toimivaltaansa.

Mäkinen valittiin arkkipiispaksi täpärästi keväällä 2010. Mäkinen oli ennen valintaansa kertonut myönteisestä suhtautumisestaan samaa sukupuolta olevien liittojen siunaamiseen, mutta ei tuolloin pitänyt homoparien kirkollista vihmimistä mahdollisena.

Arkkipiispan kommentit samaa sukupuolta olevien parisuhteista ovat toistuvasti johtaneet kirkosta eroamisen hetkelliseen lisääntymiseen.

HS: Arkkipiispa kannattaa homoparien vihkimistä – ´Että kaikkia avioliittoja tuetaan ja kohdellaan yhtäläisesti´
Arkkipiispa Mäkinen tv:n Ykkösaamussa: nyt ei ole viisasta, että papit alkaisivat vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja

5 kommenttia

"Mäkisen mukaan paras ratkaisu pitkällä aikavälillä olisi Ruotsin malli. Ruotsissa papit vihkivät pareja riippumatta parin osapuolten sukupuolista."

Onko tuo tosiaan Ruotsissa noin? Vaiko näin:

"Ruotsissa papit voivat vihkiä pareja riippumatta parin osapuolten sukupuolista - tai olla vinkimättä, jos eivät halua vihkiä."

- - -

Ihan kaikista paras, ihan kaikille paras olisi sama käytäntö avioliittojen virallistamisessa, kuin mikä Ranskassakin on, eli kaikki avioliitot virallisetaan valtiovallan toimesta ja sitten millä vaan uskomuksella tms harrastuspoppoolla on mahdollisuus järjestää vaikka mitä omia juttujaan, jotka eivät mitkään mitään virallisia yhteiskuntamielessä ole.

Suomessahan uskomuksiinsa sortuneet helluntailaiset ja ortodoksit tuskin tulevat aviopareja yhdenvertaisesti vihkimään. Samoin pääosa islam-seurakunnista; joskin Suomeen voi syntyä vapaamielinen islam-seurakunta, joka muutamien muiden maiden tapaan voi vihkiä miesparejakin ja naisparejakin, sillä islamhan ei ole samaan tapaan keskusjohdon kahleissa, kuin esim. ortodoksiuskomus tai katolilaisuus ovat.

Kommenttia muokattu: 13.07.2016 klo 21:26
Human, minusta ei ole ongelma, jos uskonnollisilla yhteisöillä on oikeus avioliittoon vihkimiseen. Yhtä hyvä minusta toki on, jos instituutio on valtiovallan hallussa. Jos nykytila jatkuu, niin on ihan kirkon asia, ovatko vihkimättä, vihkiikö osa papeista vai vihkivätkö kaikki.