ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
hiv harrastukset hyvinvointi linkit kaikki artikkelit

KOMMENTTI: HPV-rokoteohjelma näkee tartuntateinä vain heterosuhteet

jnsto • 24.10.2012 22:38 • 2 kommenttia. TERVEYS JA TUTKIMUS
Uutisiin jälleen noussut Suomen HPV-rokoteohjelma perustuu 6-9 -vuotiaitten tyttöjen rokottamiseen. Ennen sukupuolisesti aktiivista ikää annettujen rokotteiden katsotaan toimivan ns laumaperiaatteella. Poikien rokottamista ei ole suunniteltu. Ohjelma jättää siten miestenkeskeisen tartuntakanavan auki.

Uudessa Suomessa blogia pitävä terveysammattilainen Teemu Hiilinen esitteli tilastoja HPV-infektioista. Tilastojen mukaan Suomessa sairastui vuonna 2010 341 miestä suu- ja nielualueen syöpiin. Vastaavasti naisia sairastui 210. Kun suu- ja nielualueen syöpiin sairastuneihin naisten lukumäärään lisätään myös kohdunkaulan syöpään sairastuneiden naisten määrä (139) päästään yhteiseen lukuun 349. Mahdollisesti HPV:n aiheuttamien syöpien lukumäärä ei siis eroa miehillä ja naisilla juurikaan toisista.

Suomalainen rokotusmalli perustuu siihen, että HPV leviää miehen ja naisen välillä. Poikien jättäminen rokottamatta jättää kuitenkin avoimeksi miestenkeskeisen tartunnan ja aiheuttaja voisi ehkä jopa jäädä homoseksuaalisissa populaatioissa yleiseksi tultuaan hävitetyksi muutoin. Poikien jättämistä rokottamatta voi ehkä jopa luonnehtia tässä mielessä valinnaksi jättää HPV miestenkeskeisten suhteiden miinaksi. Tuo miinakenttä pitäisi tietenkin purkaa.

HPV-rokotusohjelma kuuluu vuoden 2013 talousarvioon, jonka käsittely on vielä kesken.

80-luvulla Suomessa toteutetussa homomiesten terveysselvityksessä kartoitettiin myös HPV-alaryhmien esiintymistä. Silloin oli myös jo tietoja eri HPV:n alaryhmien vaarallisuudesta. Mahdollisesti tuolloin tietoja altistumisistaan saaneet ovat osanneet seurata tilaansa.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Nämä medisiiniset jutut eivät ole ollenkaan niin monimutkaisia, kuin minä olen luullut, vaan paljon monimutkaisempia. Pyysin parilta lääkärituttavaltani kommentteja tähän uutisjuttuun. Tässä heidän kannanottojaan. Koetin hiukan avata joitakin termejä.

***

HPV-rokotuksen peruste on kohdunkaulan syövän ja solumuutosten vähentäminen, ei visvasyylien hävittäminen tai suu- ja nielusyöpien vähentäminen.

Toinen markkinoilla olevista rokotteista sisältää HPV 6, 11, 16, 18 alatyypit toinen HPV 16 ja 18. Ensimainittu käsittää 125 alatyypin joukosta 4 tavallisinta genitaalialueen virustyyppiä, jälkimmäinen vain tavallisimmat onkogeeniset (syöpää aiheuttavat virukset) alatyypit. En tiedä, kuinka paljon rokotteet suojaavat kondyloomilta.

HPV on luonnossa hyvin tavallinen virus. Terveiden ihmisten suun limakalvolla HPV on 20%:lla, nuoren seksuaalisesti aktiivin naisen genitaaleissa lähes 100%, jos näytteitä otetaan riittävän usein. Harva saa taudin. Suusyöpien määrä tuntuu olevan nousussa. Papilloomavirus löytyy noin 30%-35%:lla suu ja nielusyövistä. Sen ekspressiota voidaan mitata, joten se ei ole pelkästään satunnainen lymyilijä näissä tapauksissa. Epstein-Barr virus löytyy 55% ja herpes simplex 15%. Tällä hetkellä ei ole käsitystä miten virukset kokonaisuutena vaikuttavat suusyöpien esiintyvyyteen. Suu- ja nielusyövät ovat huomattavasti yleisempiä Aasiassa kuin Euroopassa. Kohdunkaulan syöpä on ehkä selvin esimerkki onkogeenisen viruksen aiheuttamasta malignisoitumisesta (maligni=pahanlaatuinen). Suu- ja nielusyövän suhteen tilanne ei ole yhtä selvä. HPV- rokotteella voi vähentää suu- ja nielusyöpiä ehkä jonkin verran, tieto tehosta kuitenkin puuttuu. Tupakka, alkoholi ja huono hammashygienia ovat suu- ja nielusyövässä selvästi tärkeämmät riskitekijät kuin HPV.

Siis: Voi sanoa, että tyttöjen rokottaminen on kustannustehokkainta. Ja kun Kohdunkaulan syöpää pyritään ehkäisemään, ainakin tytöt on rokotettava.

Lääkärinä minun on vaikea nähdä tässä tarkoituksellista syrjintää. Jos rahaa on niukasti, pitää ne kohdistaa oikein.

***

Tässä ollaan tietysti kiinnostuneita homomiesten terveydestä per se. (Tarkoittaa asian tai ilmiön tarkastelua erikseen, vain omana itsenään. Huom. termiin kuuluu välilyönti!)

Mutta näen tässä samanlaista harhaa kuin silloin kun miehille vaaditaan eturauhasseulontoja sillä perusteella että naisille tehdään mammografiaseulontoja. Ei se noin mene, peruste on väärä. Jos miehillä ei olisi eturauhasta, pitäisikö keksiä jokin muu tutkittava kohde tasa-arvon nimissä?

(Wikipediaa käytetty ammattitekstin avaamisen apuneuvona.)
  JuhaniV • 25.10.2012 11:48
Juhanin ja hänen lääkärituttaviensa tiedot eivät ole nyt ajan tasalla. HPV virusten tiedetään nykyään liittyvän moniin muihinkin syöpiin kuin kohdunkaulan syöpään. Näyttö tästä on kiistaton.

Esim. syöpää aiheuttavien HPV-virusten tiedetään aiheuttavan noni 90 % peräaukon syövistä. Koska HPV-virukset tarttuvat pääasiallisesti seksiteitse, ovat mm. homoseksuaalit miehet ja miehet, joilla on seksiä miesten kanssa ovat peräaukon syövän riskiryhmässä.

Näyttö myös siitä, että HPV-virus aiheuttaa esim. suun- ja kurkun alueen syöpiä (vaikka ei toki kaikkia niitä) on myös kiistaton. HPV virukset eivät siis aiheuta pelkästään kohdunkaulan syöpää, vain myös useita muita syöpiä.

Toisella markkinoilla olevista rokotteista (tyypit 6, 11, 16, 18) on jo näyttöä peräaukon syövän estosta miehillä, joillla on seksiä miesten kanssa. Rokote, jossa on HPV-tyypit 6 ja 11 16 ja 18 suojaa poikia esim. kondyloomilta ja peräaukon syövältä. Muualla maailmassa keskustellaan myös poikien HPV-rokottamisesta ja Australia on ensimmäinen maa, josa ne aloitetaan valtion kustannuksella. USA:ssa suositellaan myös poikien rokottamista.
  HCP (ei rekisteröitynyt) • 27.10.2012 10:29
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy