Homoteemaiset emojit Venäjän viestintäviranomaisen hampaissa

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren
  • 3
Sateenkaariparit ja sateenkaariperheet on huomioitu Applen keväällä 2015 julkistetussa emoji-valikoimassa.

Venäjän viestintäviranomainen Roskomnadzor on huolestunut sähköisessä viestinnässä käytettyjen emoji-symboleiden joukkoon mukaan tulleista seksuaalivähemmistöihin viittaavista merkeistä.

Izverstia-lehden uutisesta kertoo Suomessa Nyt.

Roskomnadzor on kirjelmöinyt asiasta maan valtapuolue Yhtenäisen Venäjän nuorisojärjestöä ja vaatii sitä seuraamaan alaikäisten käyttämiä emoji-symboleita sosiaalisessa mediassa. Yhtenäinen Venäjä tunnetaan presidentti Vladimir Putinia tukevana puolueena.

Roskomnadzorin varajohtaja kommentoi, että kyseiset sosiaalisessa mediassa yhä laajemmin käytetyt emojit “propagoivat poikkeavaa seksuaalisuutta alaikäisten keskuudessa” ja ovat vastoin perhearvoja. Symbolien käytön mahdollistamisen katsotaan siksi mahdollisesti olevan Venäjän vuonna 2013 hyväksytyn ns. homopropagandalain vastaista.

Yhtenäisen Venäjän nuorisojärjestöstä kerrotaan, ettei virallinen pyyntö ole vielä tavoittanut sitä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Huhtikuussa Applen mobiililaitteiden käyttöjärjestelmän päivityksen yhteydessä päivitetyt ns. emoji-symbolit sisältävät eri sukupuolta olevan parin lisäksi myös samaa sukupuolta olevat parit sekä kahden äidin ja kahden isän vanhemmoimat perheet. Vastaavat emojit on käytettävissä myös muissa merkittävissä alustoissa. Emoji-symboleita käytetään erityisesti sosiaalisen median palveluissa.

Emoji-valikoimaa on pyritty standardisoimaan siten, että yhdellä tietoteknisellä alustalla tuotettu sisältö näkyisi samanlaisena myös toisen valmistajan alustalla. Merkistöjärjestelmiin kuuluu kirjainten, lukujen ja välimerkkien lisäksi muut symbolit sekä tietyt ohjausmerkit. Standardisoinnista huolehtii tietotekniikan ohjelmistoteollisuuden yhteenliittymä The Unicode Consortium.

Emojit ovat hymiöitä tai muita graafisia symboleja, joita sähköiseen viestiin liittämällä voi viestiä nopeasti esimerkiksi tunnetilastaan. Perinteisten suru- tai ilonaamaisten hymiöiden ja hämmentyneen tai pelokkaan ilmeen hymiön ohella tunnetilaansa voi emoji-maailmassa kuvata vaikkapa sydämen tai keskisormen kuvalla. Myös arkisille asioille on emoji-symboleita: talo, kala, auto tai kamera. Emoji-symbolien käyttö yleistyi ensi japanilaisessa sähköisessä viestittelyssä ja laajeni sieltä muualle. Joidenkin mukaan emojien lisääntyvä käyttö on paluuta kuvakirjoituksen aikaan.

Izverstia: «Молодая гвардия «Единой России» провери&
Vocativ: Russia Considers Outlawing Gay Emojis
Nyt: Homoseksuaaliset emojit ovat vaarallisia, sanoo Venäjän viestintäviranomainen – Putinin nuorisojärjestö vahtimaan
Apple päivitti emojit - myös sateenkaariperheet mukaan

3 kommenttia

  • 1 / 3
  • japanista suomeksi, kiitos
  • 30.7.2015, 18.12
Vielä, kun joku viitsisi sen verran nähdä vaivaa, että suomentaisi tuon emoijin. Ei pitäisi olla liian vaikeaa?
Sinänsä "emoji" sopii suomalaisen suuhun, joten ainakin omasta mielestäni tuo on ihan kelpo sana. Perinteisistä naamasymboleista on olemassa nokkela johdos "hymiö". Voisikohan sanasta "tunne", "ilmaiseminen" tai jostain muusta lähtien kehitellä luontevan sanan näille uudenlaisille symboleille?

Kukin suomen kielen käyttäjä voi halutessaan miettiä sopivia sanoja erilaisiin käyttötarkoituksiin. Jos ne tuntuvat sopivan myös muiden kielenkäyttäjien suuhun, niin - heps - uusi sana on syntynyt.

Haluaisitko itse koettaa nähdä hieman vaivaa?