Homoteemaiset emojit kuohuttavat nyt Indonesiassa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 2

Indonesiassa toimivat pikaviestipalvelut joutuvat hallituksen määräyksestä poistamaan homoteemaiset emojit sovelluksistaan. Tapauksen nosti esiin ihmisoikeusjärjestö, ja asiasta kertoi The Guardian.

Hallitus teki päätöksen sen jälkeen, kun paikallinen suosittu Line-pikaviestipalvelu toi verkkokauppaansa homoteemaisia “tarroja”, kehittyneitä emoji-symboleita, ja asiasta syntyi kohu sosiaalisessa mediassa. Tiistaina Line kertoi poistaneensa hlbt-teemaiset tarrat indonesialaisten käyttäjien saatavilta. Tiedonvälityksestä vastaavasta ministeriöstä kerrotaan, että sama vaatimus esitetään myös Facebookin omistamalle WhatsApp-sovellukselle.

- Sosiaalisen median on kunnioitettava niiden maiden kulttuuria ja tapoja, joissa niillä on suuri määrä käyttäjiä, sanoi viestintäministeriön edustaja Ismail Cawidu.

Human Rights Watch -ihmisoikeusjärjestö vaatii, että presidentti Jokowi Widodo suojelee hlbti-vähemmistöjen oikeuksia. Järjestö katsoo hallituksen toiminnan askeleena näkyvän homoseksuaalisuuden kahlitsemiseksi. Presidentille osoittamassa kirjeessä järjestö sanoo, että hallituksen tulisi tuomita julkisesti virkamiehiä, jotka tekevät “törkeästi syrjiviä huomautuksia” lesboja, homoja, biseksuaaleja ja transihmisiä vastaan, ja presidentin tulisi tuomita tällainen, ennen kuin väärinkäytökset saavat lisää jalansijaa.

HRW:n hlbti-asioista vastaava johtaja Graeme Reid sanoo, että presidentti on pitkään toiminut moniarvoisuuden ja moninaisuuden puolesta, ja että tässä on hänelle tilaisuus osoittaa sitoutuminen näihin arvoihin.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Homoseksuaaliset suhteet eivät ole Indonesiassa laittomia, mutta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyvät asiat ovat pääosin maltillista islamintulkintaa noudattavan kansan keskuudessa herkkä kysymys. Esimerkiksi televisiossa esiintyviä sateenkaarivähemmistöihin kuuluvia esiintyjiä on suvaittu, mutta homoteemaiset emojit saivat aikaan myrskyn sosiaalisessa mediassa.

Esimerkiksi tammikuussa opetuksesta vastaava ministeri Muhammad Nasir sanoi, että avoimesti homot opiskelijat olisi suljettava pois yliopistojen kampuksilta. Acehin itsehallintoalueella homoseksuaaliset suhteet ovat rangaistavia.

Homoteemaiset emojit ovat aiemminkin aiheuttaneet kohun alueilla, joissa suhtautuminen hlbti-vähemmistöihin on ongelmaista. Esimerkiksi Venäjällä kesällä 2015 kansainvälisen tietotekniikkajätin Applen julkaisemat homoteemaiset emojit herättivät keskustelua, johon osaltaan saattoi vaikuttaa se, että yrityksen pääjohtaja Tim Cook kertoi avoimesti homoseksuaalisuudestaan syksyllä 2014.

The Guardian: Indonesia bans gay emoji and stickers from messaging apps
MTV: Homo-emojit kiihdyttävät tunteita Indonesiassa - jopa maan hallitus reagoi

2 kommenttia

jotenkin täytyy sanoa että pidän ilmaisusta "alueilla, joissa suhtautuminen hlbti-vähemmistöihin on ongelmaista", sillä juuri muiden suhtautumisessahan se ongelman ydin todella on ..
Ihan Googlen kuvahaulla: "hetero sex emoji", "straight sex emoji"
"marriage sex emoji" sai tulokseksi käsi kädessä pitäviä nais-, tai miespareja, (mikäli niitä nyt tunnistaa).

Saati sitten, kun teki haun: "same sex emoji", "same sex couple emoji", "same sex marriage emoji", "same sex family emoji" tai "same sex marriage heart emoji".

En kiellä, etteikö löytyisi myös käsi kädessä pitävää mies- ja naisfiguuria, mutta sääli silti, että on niin harvassa heteroparisuhteita kuvaavia emojia.