ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Homot kuohuttaa ruotsin hengellistä elämää

Sami Mollgren • 00.00.2005 00:00 UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • ULKOMAAT
Ruotsissa homokeskustelu on nostanut vahvasti päätään, erityisesti uskontoon liittyvissä asioissa.

Homoliittojen siunauskaava

Ruotsin kirkon kirkolliskokous päätti lokakuun lopussa hyväksyä uuden kirkollisen rituaalin, siunauskaavan rekisteröidyille homoliitoille. Äänestystulos oli selvä: 160-81.

Päätös on kuitenkin herättänyt vastustusta pappispiireissä. Eräs pappi julkaisi kotisivuillaan tekstin, jossa arvioidaan kirkolliskokouksen päätöksen olevan Raamatun ja Jumalan sanan vastainen. Useat sadat papit tukivat tätä näkemystä.

Kaikkiaan yli 700 pappia on allekirjoittanut vetoomuksen, jossa vastustetaan kirkolliskokouksen päätöstä. Tekstin nettiin laittaneen papin mukaan vetoomuksen tärkein viesti on se, että monet papit eivät seiso kirkolliskokouksen päätöksen takana. Tämä yhtä asiaa vastustava protesti on herättänyt papit arvostelemaan laajemminkin kirkolliskokouksen tapaa tehdä päätöksiä.

Venäjän ortodoksikirkko katkaisi suhteet Ruotsin evankelis-luterilaiseen kirkkoon sen hyväksyttyä homoparien siunaamisen.

Porvoon hiippakunnan piispa Erik Vikström sanoi Kyrkpressen-lehdelle, että kirkon ei pidä laatia kaavoja sellaiselle, mikä ei ilmennä kirkon normeja. Vikström myös valittelee sitä, että Ruotsin kirkko teki ratkaisun tiedottamatta ja konsultoimatta asiasta ensin Porvoon kirkkoyhteisön kirkkoja. Ruotsin kirkon arkkipiispa KG Hammar on pahoillaan Vikströmin lausumista. Hän kysyy, ovatko kirkon normit Vikströmin mielestä ikuisesti voimassa, vai vaikuttavatko niihin asiayhteys, tiedot sekä tekstien ja traditioiden uudet tulkinnat. Tulehtuneista väleistä kertoi Kotimaa-lehti.

Helluntailaispastori Åke Green

Vuonna 2003 homoja mm. "yhteiskunnan syöpäkasvaimeksi" nimitellyt helluntailaispastori Åke Green on jälleen noussut otsikoihin. Kesällä 2004 Kalmarin alioikeus tuomitsi Greenin kuukaudeksi vankilaan yllytyksestä kansanryhmää vastaan, mutta myöhemmin Götan hovioikeus vapautti Greenin syytteistä. Nyt Ruotsin valtionsyyttäjä on ilmoittanut vaativansa pastorille vankeusrangaistusta kiihotuksesta homoja vastaan. Green ilmoitti, ettei kadu sanomisiaan ja toisti näkemyksensä, että homoseksuaalisuus lisäisi esim. riskiä pedofiliaan.

Monet tahot katsovat asiassa olevan vastakkain sanan- ja uskonnonvapauden ja toisaalta syrjintäsuoja. Monien mielestä vapauttava päätös voisi johtaa juutalaisten, muslimien tai muiden vähemmistöryhmien vastaisen kiihotuksen lisääntymiseen. Lisäksi Greenin kommentit eivät perustu tosiasioihin.


Katso myös nämä
 
 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy