Homot esiintymislavalla

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • vaeltaja2006
  • 1

Baletti on ollut homomiesten aluetta jo kauan. Näytteleminen on kuin heidän toinen luontonsa. Ja nyt viime aikoina on tullut laulutähtiä. Schlager olisi jo kuollutta ilman homoja, samoin euroviisut olisivat paljon mitättömämpiä. Tagesspiegel-lehden kolumnissa Elmar Kraushaar ihmettelee, onko homoilla jokin erityislahjakkuus lavoille. Kuuluuko showbisnes homon reviiriin ja onko viihdyttäminen sydämenasia. Valmiita vastauksia kolumnissa ei anneta.

Kysymys homoseksuaalisuuden ja poikkeuksellisen lahjakkuuden yhteydestä on tabu. Moni menestynyt taiteilija nauraisi, jos heidän ammattinsa ja seksisuuntaus jotenkin yhdistettäisiin. Taiteilijoiden itsetunto on usein heikonlaista. Mieluummin hypätään vessan ikkunasta kuin kestetään kaksoiselämän paljastumista. Monet (ulkomaiset) taiteilijat yrittävät vetäytyä heterokulissin taakse ja lähettävät asianajajia torjumaan homojuoruja.

Ruotsissa on taiteilija, joka suorastaan tekemällä tekee lahjakkuuttaan ja homoseksuaalisuuttaan tykö. Peter Jöback syntyi 1971 Tukholmassa ja jo kymmenvuotiaana hän oli ensi kertaa näyttämöllä. 20-vuotiaana hän oli jo pyrkimässä euroviisuihin, tosin huonolla menestyksellä. Sitten hän on ollut erilaisissa musikaalirooleissa. Nyt hänen äänensä tunnetaan kaikialla Skandinaviassa. Huhtikuussa 2004 Jöback kertoi Ruotsin tv:ssä ensi kertaa homoseksuaalisuudestaan. Hän kertoo jo pitkään harkinneensa ja nyt oli oikea hetki kertoa asiasta.

Homoyhteisö riemuitsi rohkeutta ja vuotta myöhemmin hänet valittiin vuoden 2005 gay-mieheksi. QX järjestää vuosittain tämän gaygaalan. Lukijat valitsevat joka vuosi sekä homo- että heterojulkkiksia, joilla on ollut jotain erityistä annettavaa homo/lesboyhteisölle. Tv on lähettänyt gaalan koko kansalle.

Vuonna 2009 Jöbackilla on takanaan kymmenen soololevyä. Hän muutti New Yorkiin. Woodstockissa äänitettiin hänen uusin "East Side Stories". Siinä Jöback on vaihtanut kaikki "she"-sanat "he"-sanoiksi. Tekstit on tarkoitettu miehille. Näin esim. Depeche mode -popbändin klassikossa "Somebody". Jotta tällaisen sukupuolen vaihdoksen voi tehdä, hänen täytyi saada lupa Depeche Moden Martin Gorelta. Asiasta on sovittu ja se kuulostaa jotenkin uudenlaiselta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Vain pieni askel - yksi kirjain - ja kuitenkin suuri askel jokaiselle homotaiteilijalle. Suomalainen laulaja onneksi välttyyy tältä ongelmalta. "Hän" voi tarkoittaa häntä tai häntä. Kuulijan on päätettävä, kummasta puhutaan.

*****

Gay sensibilitystä ei ole puhuttu äänekkäästi enää pariinkymmeneen vuoteen. 1980-luvulla homot ja lesbot mielellään markkinoivat ajatusta, että sivullisena eläminen herkistää. Vain sivullisena elänyt voi täysin ymmärtää, että hän katselee maailmaa eri tavalla. Mutta syntyykö siitä suurta taidetta - se on vielä ratkaisematta. Taiteen maailmassa on näihin päiviin saakka ollut vahvoja homovastaisia linnakkeita. Ei tule rooleja eikä edes sanota "päivää". Nimiäkin pyörii kielellä, mutta jääköön sanomatta.

1 kommenttia

  • 1 / 1
  • tarkka määritelmissä
  • 25.1.2010, 10.57
Onko Jöback todella homo? Minulle jäi nettiä selatessani jotenkin epäselvä käsitys. Ymmärsin niin, että hänellä olisi ollut jossain vaiheessa rakkaudellinen heterosuhde. Toisin sanoen onko J. homo vai biseksuaali? Hieno laulaja hän tietysti on ja se on toki tärkeintä!

Mutta tietenkin tästä voisi avautua sellainenkin näkymä, että joku käyttää homoutta jostain syystä erikoisuudentavoitteluna. Myynninedistämiskeinona. Voisiko sellainen joskus olla myös mahdollista? Luoda homokulissi, jonka takana onkin umpihetero?