ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
ilmiöitä homoseksuaalisuuden ympärillä vino aivopuolisko internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto pride ja vapautusliike pride-kalenteri tuki- ja neuvontapalvelu homoFAQ seksuaalisuus ja sukupuoli perheet kaappi linkit kaikki artikkelit

Homot esiintymislavalla

vaeltaja2006 • 21.01.2010 08:45 • 1 kommentti. IHMISIÄ JA ILMIÖITÄ
Baletti on ollut homomiesten aluetta jo kauan. Näytteleminen on kuin heidän toinen luontonsa. Ja nyt viime aikoina on tullut laulutähtiä. Schlager olisi jo kuollutta ilman homoja, samoin euroviisut olisivat paljon mitättömämpiä. Tagesspiegel-lehden kolumnissa Elmar Kraushaar ihmettelee, onko homoilla jokin erityislahjakkuus lavoille. Kuuluuko showbisnes homon reviiriin ja onko viihdyttäminen sydämenasia. Valmiita vastauksia kolumnissa ei anneta.

Kysymys homoseksuaalisuuden ja poikkeuksellisen lahjakkuuden yhteydestä on tabu. Moni menestynyt taiteilija nauraisi, jos heidän ammattinsa ja seksisuuntaus jotenkin yhdistettäisiin. Taiteilijoiden itsetunto on usein heikonlaista. Mieluummin hypätään vessan ikkunasta kuin kestetään kaksoiselämän paljastumista. Monet (ulkomaiset) taiteilijat yrittävät vetäytyä heterokulissin taakse ja lähettävät asianajajia torjumaan homojuoruja.

Ruotsissa on taiteilija, joka suorastaan tekemällä tekee lahjakkuuttaan ja homoseksuaalisuuttaan tykö. Peter Jöback syntyi 1971 Tukholmassa ja jo kymmenvuotiaana hän oli ensi kertaa näyttämöllä. 20-vuotiaana hän oli jo pyrkimässä euroviisuihin, tosin huonolla menestyksellä. Sitten hän on ollut erilaisissa musikaalirooleissa. Nyt hänen äänensä tunnetaan kaikialla Skandinaviassa. Huhtikuussa 2004 Jöback kertoi Ruotsin tv:ssä ensi kertaa homoseksuaalisuudestaan. Hän kertoo jo pitkään harkinneensa ja nyt oli oikea hetki kertoa asiasta.

Homoyhteisö riemuitsi rohkeutta ja vuotta myöhemmin hänet valittiin vuoden 2005 gay-mieheksi. QX järjestää vuosittain tämän gaygaalan. Lukijat valitsevat joka vuosi sekä homo- että heterojulkkiksia, joilla on ollut jotain erityistä annettavaa homo/lesboyhteisölle. Tv on lähettänyt gaalan koko kansalle.

Vuonna 2009 Jöbackilla on takanaan kymmenen soololevyä. Hän muutti New Yorkiin. Woodstockissa äänitettiin hänen uusin "East Side Stories". Siinä Jöback on vaihtanut kaikki "she"-sanat "he"-sanoiksi. Tekstit on tarkoitettu miehille. Näin esim. Depeche mode -popbändin klassikossa "Somebody". Jotta tällaisen sukupuolen vaihdoksen voi tehdä, hänen täytyi saada lupa Depeche Moden Martin Gorelta. Asiasta on sovittu ja se kuulostaa jotenkin uudenlaiselta.

Vain pieni askel - yksi kirjain - ja kuitenkin suuri askel jokaiselle homotaiteilijalle. Suomalainen laulaja onneksi välttyyy tältä ongelmalta. "Hän" voi tarkoittaa häntä tai häntä. Kuulijan on päätettävä, kummasta puhutaan.

*****

Gay sensibilitystä ei ole puhuttu äänekkäästi enää pariinkymmeneen vuoteen. 1980-luvulla homot ja lesbot mielellään markkinoivat ajatusta, että sivullisena eläminen herkistää. Vain sivullisena elänyt voi täysin ymmärtää, että hän katselee maailmaa eri tavalla. Mutta syntyykö siitä suurta taidetta - se on vielä ratkaisematta. Taiteen maailmassa on näihin päiviin saakka ollut vahvoja homovastaisia linnakkeita. Ei tule rooleja eikä edes sanota "päivää". Nimiäkin pyörii kielellä, mutta jääköön sanomatta.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Onko Jöback todella homo? Minulle jäi nettiä selatessani jotenkin epäselvä käsitys. Ymmärsin niin, että hänellä olisi ollut jossain vaiheessa rakkaudellinen heterosuhde. Toisin sanoen onko J. homo vai biseksuaali? Hieno laulaja hän tietysti on ja se on toki tärkeintä!

Mutta tietenkin tästä voisi avautua sellainenkin näkymä, että joku käyttää homoutta jostain syystä erikoisuudentavoitteluna. Myynninedistämiskeinona. Voisiko sellainen joskus olla myös mahdollista? Luoda homokulissi, jonka takana onkin umpihetero?
  tarkka määritelmissä (ei rekisteröitynyt) • 25.01.2010 10:57
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy