ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Homosuhteet laillisia 124 maassa, mutta rangaistavia yhä 72 maassa


ILGA:n raporttiin kuuluu myös kartta seksuaalivähemmistöihin kuuluvien asemasta. Tarkempi kartta löytyy ILGA:n verkkosivuilta, jonne linkki uutisen alta.
Täysi-ikäisten samaa sukupuolta olevien henkilöiden väliset vapaaehtoisuuteen perustuvat suhteet ovat laillisia 124 maassa. Homoseksuaaliset suhteet sallivien maiden määrä on lisääntynyt. Silti 72 valtiossa samaa sukupuolta olevien väliset suhteet ovat yhä rangaistavia, osassa elinkautisella vankeudella. Kahdeksassa YK-maassa samaa sukupuolta olevien välisestä suhteesta voidaan langettaa kuolemantuomio, joiden lisäksi viidessä se olisi mahdollista, mutta ei koskaan sovellettu.

Asia käy ilmi ILGA-järjestön maanantaina julkaisemasta State-Sponsored Homophobia – A World Survey of Sexual Orientation Laws: Criminalisation, Protection and Recognition -raportista, joka julkaistiin nyt 12. kerran.

Samaa sukupuolta olevien parisuhteet tunnustetaan virallisesti 51 valtiossa. Oikeus avioliittoon on 23 maassa, minkä lisäksi 28 maassa parisuhde on mahdollista virallistaa jollain muulla tavalla. Yhteisadoptio on mahdollista 26 maassa ja perheen sisäinen adoptio 27 maassa.

Maailman maista alle neljäsosa tunnustaa seksuaalivähemmistöjen olemassaolon ja useissa maissa seksuaalivähemmistöihin kuuluvien itseilmaisua ja kokoontumisvapautta rajoitetaan. Myös seksuaalivähemmistöjä koskettavan asiallisen tiedon välittämistä suitsitaan.

Seksuaalisen kanssakäymisen suojaikärajat ovat 108 maassa yhteneväiset, kun 16 samaa sukupuolta olevien välisillä suhteella suojaikäraja on korkeampi.

Yhdeksässä valtiossa seksuaalivähemmistöjen suoja on määritelty perustuslaissa. Kaikkiaan 72 valtiossa on erityistä lainsäädäntöä työsyrjintää vastaan ja 63 valtiossa muuta syrjintäsuojalainsäädäntöä. Erityistä viharikoslainsäädäntöä on 43 valtiossa ja lainsäädäntöä vihanlietsontaa vastaan 39 valtiossa. Kolmessa valtiossa on kiellot ns. eheytystoimintaa vastaan.

Kansainvälistä homofobian, transfobian ja bifobian vastaista päivää vietetään 17. toukokuuta. Teemapäivää vietetään nyt 13. kerran.


Katso myös nämä
 

 

Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy