Homoseksuaalisuuden mielenterveyshäiriöluokituksen poistamiseen vaikuttanut psykiatri Robert Spitzer kuoli

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 1

Psykiatri Robert Spitzer on kuollut 83-vuotiaana Seattlessa Yhdysvalloissa. Spitzerin vaikutus on ollut merkittävä mielenterveyshäidiöiden diagnosoinnin kehittämisessä. Hän vaikutti homoseksuaalisuuden poistamiseen vuonna 1973 mielenterveyshäiriöiden luettelosta.

Vaimonsa mukaan Spitzer menehtyi sydänongelmiin joulupäivänä.

Ns. eheytyshoitojen kannattajat ja ex-gay-organisatiot tukeutuivat vuosikymmenen ajan Spitzerin vuonna 2001 Archives of Sexual Behavior -julkaisusarjassa julkaistuun artikkeliin, jossa hän kirjoitti hoitojen voivan mahdollisesti vaikuttaa seksuaalisen identiteetin vaihtamiseen. Artikkeli sai osakseen runsaasti kritiikiä. Keväällä 2012 Spitzer totesi, että mainittuun tutkimukseen kohdistunut kritiikki oli pääosin oikeaa, ja että ns. eheytysterapiat saattavat olla vahingollisia. Spitzerin mukaan hänen tukimustaan oli lainattu väärin ja tarkoitushakuisesti perustelemaan eheytyshoitoja. Hän pyysi anteeksi artikkelin julkaisemista - ja totesi, että sen julkaiseminen oli ainoa asia, jota hän urallaan katuu.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Suomessa homoseksuaalisuus poistettiin mielenterveyshäiriöiden luettelosta vuonna 1981.

Iltalehti: Homoseksuaalisuuden hyväksynyt psykiatri on kuollut
BBC: Robert Spitzer, influential US psychiatrist, dies aged 83
NY Times: Robert Spitzer, Psychiatrist Who Set Rigorous Standards for Diagnosis, Dies at 83
USA: ´Eheyttäjien jakkarasta katkesi viimeinen jalka´

1 kommenttia

  • 1 / 1
  • Olli Stålström
  • 31.12.2015, 20.54
Koko Spitzer-ilmiö on kuvattu kokoomateoksessa Jack Drescher et al. (2006) Gay Research. Analyzing the Spitzer Study and Itse Relation to Science, Religion, Politics, and Culture.

Siinä on artikkeli Suomen eduskunnan istuntoon 28.9.2001 Spitzerin lähettämä kirje FinnQueerin kautta, jonka luki eduskunnan täysi-istunnossa Vihreiden kansanedustaja Kirsi Ojansuu. Spitzerin kirje julkaistiin Helsingin Sanomissa 26.9.2001. Lopullinen äänestys parisuhdelaista oli 28.9.2001, jossa eduskunta äänesti parisuhdelain puolesta 99 - 84.