ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
homohistorian merkkipäiviä linkit kaikki artikkelit

Homoliike syntyi Euroopassa 150 vuotta sitten

vaeltaja2006 • 30.08.2017 09:46 • 4 kommenttia. HLBTI-HISTORIAA

Karl Heinz Ulrichs
On totuttu ajattelemaan, että homoliike syntyi New Yorkin kesän 1969 tapahtumien jälkeen. Euroopassa homoliike alkoi tasan 150 vuotta sitten, kun Karl Heinz Ulrichs vaati 29.8.1867 Saksan juristipäivillä homoseksuaalisuuden rangaistavuuden poistamista.

Münchenissä 1867 pidetyille juristipäiville osallistui yli 500 saksankielisen alueen lainoppinutta. Tapahtuman pitopaikka oli Odeonissa, Münchenin keskusta-alueella.

Ulrichsin julkisesti esitetty vaatimus oli ennenkuulumaton. Kukaan ei aikaisemmin ollut uskaltanut lausua tällaista asiaa ääneen. Se ei kuitenkaan johtanut toivottuun suuntaan, vaan neljä vuotta myöhemmin yhtenäistyvän Saksan rikoslakiin kirjoitettiin ns. homopykälä 175, jolla homosuhteet kiellettiin. Pykälä 175 oli voimassa vuoteen 1994 saakka. Nyt sen lain perusteella vangituille maksetaan vahingonkorvausta.

Ulrichs (1825-1895) oli varatuomari Hannoverista. Hän yritti toimia monin tavoin aktivistina ja teoreetikkona. Hän mm. yritti perustaa lehden ja järjestön homoseksuaalisille ihmisille ( hän käytti homoista nimeä Urning). Hän oli jo nuorempana menettänyt opiskelupaikkansa ”luonnottoman hekuman” vuoksi. Myöhemmin hän sai virkakiellon, kun hänen homoseksuaalisuutensa tuli laajemmin tietoon. Vasta 30 vuotta myöhemmin, pian hänen kuolemansa jälkeen toukokuun 15. päivänä 1897 saksalainen Magnus Hirschfeld perusti ns. tieteellis-humanitaarisen komitean, joka oli käytännössä homojen vapauttamista ajava liike. Kun Berliinissä kesällä 1997 järjestettiin suuri näyttely ”Sata vuotta homoliikettä”, siinä homoliikkeen alkupisteeksi määriteltiin Hirschfeldin perustama tieteellis-humanitaarinen komitea.

Ulrichsin toiminnan muistoksi oli lauantaina Münchenissä juhlatapahtuma. Saksan posti oli valmistanut erityisen leiman, jolla leimattiin tuon päivän posti.

Vuonna 1997 Berliinissä oli laaja näyttely: 100 vuotta homoliikettä. Alku laskettiin Hirschfeldin perustaman järjestön perustamisesta 1897.
Odeon-aukion varrella on mm. konserttisaleja ja kuuluisat leijonat, joiden äärellä Hitler poseerasi ennen valtaantuloaan. Konsertti- ja tanssiaissali, joka rakennettiin 1820-luvulla, oli Münchenin kulttuurielämän tärkeä tapahtumapaikka. Sali tuhoutui pommituksissa huhtikuussa 1944. Kun talo rakennettiin uudelleen 1952, se muutettiin Baijerin sisäministeriön taloksi ja konserttisali katosi. Menneellä viikolla järjestettiin opastettu kiertokävely homoliikkeen alkupaikoille. Kuva on paperiesitteen etusivusta.

Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
New Yorkin vuoden 1969 tapahtumia pidetään nykyaikaisen pride-liikkeen syntynä.

Toisinaan kuulee kritiikkiä siitä, että ennen Stonewall Inn -baarin tapahtumia (Euroopassa) tapahtunut kehitys unohdettaisiin. On kuitenkin kyse tavallaan kahdesta eri asiasta; ns. sivistyneistön piirissä kuplineista ajatuksista ja ns. ruohonjuuritason ihmisten ryhtymisestä toimimaan.

Vaikka tuossa varhaiskehityksessä syntyneiden ajatusten perusteella joissain maissa lainsäädäntö liberalisoitui jo 1900-luvun alkupuolella (ja joissain maissa esimerkiksi homoseksuaaliset suhteet eivät ole olleetkaan lailla kiellettyjä), eivät kansan syvissä riveissä asenteet juuri parantuneet, eikä yleinen ymmärrys seksuaalivähemmistöistä juuri päässyt kasvamaan. Varhaishistorialla oli kuitenkin vaikutusta 1960-luvun yleisen vapautumisen yhteydessä, niin Euroopassa kuin nykyaikaisen pride-liikkeen syntysijoilla USA:ssakin.

Tapahtumat vuonna 1969 Stonewall Inn -baarilla johtivat järjestäytyneempään ruohonjuuritason hlbti-aktivismiin, joka samalla laajeni poliittisesti vaikuttavaksi voimaksi. Juuri tuo ruohonjuuritason aktivismi on tuonut hlbti-vähemmisstöt julkiseen tilaan - niin sen syntysijoilla USA:ssa kuin muuallakin maailmassa.

Näin tapahtui myös Suomessa, kun Seta tuli kaapista 1970-luvun puolivälissä. Ensimmäisen kerran Suomessakin tultiin yhdenvertaisuutta vaatimaan ulkoilmaan, siis julkiseen tilaan, Stonewall Inn -baarin tapahtumien innoittamalla tavalla. Tempaus edusti luonteeltaan nimenomaan USA:ssa syntynyttä nykyaikaista pride-liikettä. Toden teolla laajemmin ruohonjuuritason näkyvä aktivismi rantautui Suomeen vasta paljon sitäkin myöhemmin, ja vasta se synnytti todellisen koko yhteiskunnan läpäisseen asennemuutoksen ja asialliseen käsitykseen pohjautuvan tietouden hlbti-vähemmistöjen olemassaolosta. Siinä välissä oli ehtinyt olla aids-kriisikin, joka kyllä lisäsi tietoisuutta homojen olemassaolosta, mutta samalla löi leiman. Vasta oikeastaan 1990-luvun loppua ja vuosituhannen vaihteen jälkeisiä vuosia voi Suomessa pitää laajemman ruohonjuuritason hlbti-aktivismin syntyaikana.

Ilmapiirin muuttuminen hlbti-vähemmistöille suopeammaksi on nimenomaan nykyaikaisen pride-liikkeen ansiota - toki tukenaan sitä edeltävänä aikana syntyneet ajatukset ja 1900-luvun loppupuoliskolla voimistunut yleinen (seksuaalisuuteen ja sukupuolisuuten liittynyt) vapautusmiskehitys.
  smo • 30.08.2017 10:49
Homoliike käskee tuhoamaan toisinajattelijat! - tai niin ainakin "homoliike" haulla tulee. Karl Heinz Ulrichs oli esityksineen varhainen, tosin sematiikka oli vielä jossain uraniaalisessa rakkauskäsitteessä..

Homoliikeen pioneeri lienee kuitenkin Magnus Hirschfeld instituutteineen. Hän lanseerasi myös termin rasismi, oikeistopopulistit huomio! Katse vasempaan päin..
  xxx (ei rekisteröitynyt) • 01.09.2017 16:50
"Euroopassa homoliike alkoi tasan 150 vuotta sitten, kun Karl Heinz Ulrichs vaati 29.8.1867 Saksan juristipäivillä homoseksuaalisuuden rangaistavuuden poistamista."

Noin voi toki uskotella, jos menee unohtamaan että Ranskassa luotiin perustaa glbt-ihmisoikeusliikkeelle jo 1791, kun Ranskan Suuren Vallankumouksen myötä sysättiin syrjään laeista glbt-ihmisten vainoamisen pahin syypää, eli uskonto ja Ranskassa tehtiin glbt-rakastelusta ja -rakastamisesta yksityisesti laillista.

Onkos joku törmännyt glbt-historiakirjoissa tarkempiin tietoihin tuolta Ranskasta mahdollisista keskusteluista, joiden perusteella aiemmat kristillissyiset sodomialait kitkettiin pois?

Sieltähän se glbt-liikkeen syntyperusta sitten levisi myös Belgiaan ja Luxemburgiin 1795, sekä Hollantiin 1811 ja myös Turkkiin 1858 (sekä tuolloin pari vuotta samalla myös Serbiassa ja Balkanilla osin laajemminkin, koska olivat Ottomaani-vasalleja).

Saksa tuli sitten hittaammin muiden perässä ja Usa:ssa (osin 1962 ja maanlaajuisesti vasta 2003) liki hännänhuippuina.

Tosin esim. Koreoissa ei tiedetä koskaan mitään kieltolakeja ollenkaan.

Mutta tuo historiankirjoitushan tuppaa olemaan glbt-asioissakin niin länsimais-kuplassa : )

Kommenttia muokattu: 06.09.2017 klo 21:04
  human • 06.09.2017 20:54
Hei human,

Aikoinaan FinnQueerissa kerroin Ranskan suuren vallankumouksen aikaisista lhbt-tapahtumista:


www.finnqueer.net
  Olli Stålström (ei rekisteröitynyt) • 24.12.2017 07:38
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy