Homofobiaa nettiyhteisöissä

  • Näkökulma
  • Näkökulma
  • Sami Mollgren

Internetiin on viime vuosien aikana syntynyt paljon erilaisia yhteisöjä, jotka ovat ihmisten virtuaalisia ajanviettopaikkoja. Aikaa niissä kulutetaan esimerkiksi keskustelemalla muiden yhteisön jäsenien kanssa tai kommentoimalla toisten kuvia ja tekstejä. Tähän liittyy sellainen ikävä piirre, että kasvottomasti on paljon matalampi kynnys sanoa asioita, mitä tuskin kasvotusten sanoisi.

Homofobista kommentointia esiintyy yleisesti nettiyhteisöissä ja Internetin foorumeilla. Homofobisia kirjoituksia näkyy jatkuvasti myös suurten sanomalehtien nettikeskusteluissa. Joidenkin palvelujen ylläpitäjät poistavat törkeyksiä aktiivisesti, joidenkin vähemmän aktiivisesti. Usein sopimaton viesti roikkuu esillä, kunnes joku itse vähemmistöön kuuluva sen "ilmiantaa" tai ottaa yhteyttä muuten palvelun ylläpitoon. Pahimmillaan ei edes henkilökohtainen yhteydenotto ylläpitoon auta.

Erityisesti homot silmätikkuina

Vähemmistöistä juuri homot saavat niskaansa eniten törkyviestejä, ja toisaalta homoihin kohdistuvaan herjanheittoon puututaan selvästi vähemmän kuin esimerkiksi ihonväriin tai etnisyyteen liittyvään nimittelyyn. Toisinaan kommentit menevät hyvin henkilökohtaisiksi, eikä väkivallalla tai jopa hengen riistämisellä uhkailultakaan ole vältytty.

Syynä uhkailuun on yleensä ainoastaan uhkauksen kohteen - ehkä oletettu, mutta mahdollisesti todellinenkin - kuuluminen seksuaalivähemmistöön. Kiusaamisen kohteeksi joutuminen on rankkaa valtaväestöönkin kuuluvalle, mutta entäpä nuorelle vielä omaa paikkaansa maailmassa etsivälle ei-heterolle?

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Esimerkkejä IRC-Galleria -yhteisöstä poimituista kommenteista: "ei tarvi mun kuvii kytätä, vitu hintti!!!", "onko anaali kivaa?", "homo+pedofiili= Kummatki mielenvääristymiä, joista pitäis antaa rangaistus.", "vittu mä tuun hakkaa sut missä asut sano tarkka osote tuun parin kamun kaa hakataa homosta paskat" ja "vittu tollasia suomeen tarvita häpäsette maanne saunan taakke ja niskalaukaus".

Usein homofobisen kommentin lähettäjä ei tunne vastaanottajaa, eikä kommenttia edellä minkäänlainen viestien vaihto kumpaankaan suuntaan. Homofobisten kommenttien kirjoittaja on yleisimmin alle 20-vuotias miespuolinen henkilö.

Homofobiaan pitää puuttua

Nettiyhteisöjen ylläpitäjien ja taustavaikuttajien on syytä ryhtyä miettimään, miten he parhaiten puuttuvat palveluissaan rehottavaan homofobiaongelmaan. Vastuuta kommenttien siivoamisesta ei voi eikä pidä sälyttää vähemmistöihin kuuluvien käyttäjien itsensä harteille.

Ainakaan toistaiseksi mikään yhteisöpalvelu ei ole ottanut selkeää ja määrätietoista linjaa homofobisten hyökkäysten ehkäisemiseksi, esimerkiksi kampanjoimalla sopimatonta kirjoittelua vastaan. Pahimmillaan joidenkin palvelujen ylläpidossa homofobiaan suhtaudutaan yliolkaisesti. Vakavatkin tapaukset saatetaan selvittää korkeintaan ylläpidollisin toimin, ottamatta yhteyttä viranomaisiin.

Palveluiden on kannettava vastuunsa siitä, millaista viestiä se antaa käyttäjilleen siitä, mikä on sopivaa ja mikä ei. Resurssipula ei ole selitys.

Esimerkiksi Suomen suurimmalla nettiyhteisöllä IRC-Gallerialla on yli 400 000 käyttäjää (7,6 prosenttia Suomen väkimäärästä). Käyttäjistä oletettavasti ainakin 20 000 kuuluu seksuaalisiin vähemmistöihin. Osa vähemmistöön kuuluvista ei peittele suuntautumistaan - se kun ei ole rikollista, eikä sen pitäisi olla häpeällistäkään. Kuitenkin homofobiset kommentit ja hyökkäilyt seksuaalivähemmistöihin kuuluvia kohtaan ovat yleisiä, arkipäiväisestä "homottelusta" puhumattakaan.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!