ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
harrastukset hyvinvointi olympialaiset 2014 HLBTI-kisat linkit kaikki artikkelit

Homofobia 1 – Jalkapallo 0

Lassijuhani • 16.06.2010 17:57 • 4 kommenttia. UUTISET: URHEILU
Etelä-Afrikassa meneillään olevissa jalkapallon maailmanmestaruuskilpailuissa yksikään pelaajista ei ole tunnustanut julkisesti olevansa homo.

Tosiasiassa mestariluokan jalkapallon pelaajien keskuudessa homoseksuaalisuus on kielletty puheenaihe; kaapista ulos tulo merkitsee joukkueesta poistamista. Näin sanovat useat valmentajat, jotka samalla vakuuttavat, etteivät koskaan ole tunteneet homopelaajaa, ja jos sellaisesta saisivat tietää, erottaisivat hänet joukkueesta.

Vuoden 2010 jalkapallon maailmanmestaruuskilpailut järjestetään ainoassa Afrikan maassa, jossa homojen oikeudet on lailisesti tunnustettu ja joka sen lisäksi luetaan homoystävällisten kansakuntien joukkoon. Jyrkkänä vastakohtana toisessa kilpailuihin osallistuvassa afrikkalaisvaltiossa Nigeriassa homoseksuaalisuutta pidetään kuolemantuomion arvoisena.

Riittää, kun muistaa Italian joukkueen valmentajan Marcelo Lippin lausunnot. ”En usko homoseksuaalisten jalkapallonpelaajien olemassaoloon. 40 vuoden pituisen urani aikana en ole tavannut yhtään.” Sen lisäksi hän antaa niille pelaajille, jotka tunnistavat itsensä homoiksi, neuvon pitää suuntauksensa salassa.

Isäntämaan joukkueen brasilialainen valmentaja Carlos Alberto Parreira meni pitemmälle; kun hän oli valitsemassa Brasilian joukkuetta, ketään homoa ei olisi valittu siihen. Hän ei olisi voinut kuvitellakaan homopelaajaa muiden pelaajien joukossa pukuhuoneessa. Parreiran mukaan homoseksuaalisuudesta jalkapallossa puhutaan paljon, mutta hän ei ole koskaan sitä nähnyt.

Espanja ei jää jälkeen, mitä tulee homoseksuaalisuuteen ja jalkapalloon; espanjalainen valmentaja Vicente del Bosque on urheilusankarien kaapista ulos tulon suhteen sitä mieltä, että ihan ok, jos on ja haluaa kertoa sen, ja on myös ihan ok, jos on eikä halua kertoa siitä. Ennen kilpailuihin lähtöään hän totesi lopuksi, että jokaisella on vapautensa.

Jalkapallon pelaajien keskuudessa asiaan suhtaudutaan eri tavoin. Toista ääripäätä edustaa brasilialainen Kaká, joka on kieltänyt homojulkaisuja käyttämästä hänen nimeään tai kuviaan; toista ääripäätä espanjalainen Sergio Ramos, joka on poseerannut näissä lehdissä ongelmitta.

Italialaisen pelaajan Fabio Cannavaron mukaan homopelaajan läsnäolo pukuhuoneessa synnyttäisi ”kiusallisia tilanteita”. Gérard Piqué Espanjan joukkueessa tukee sitä, että homopelaajat tekevät seksuaalisen suuntautumisensa selväksi huolimatta tässä urheilulajissa vallitsevasta machomeiningistä.

Homoavioliittoonkin suhtaudutaan eri tavoin; Cannavaro on vastaan ja Cristiano Ronaldo hyväksyy oman maansa asiassa säätämät lait.

Muiden urheilulajien harrastajat ovat helpommin tulleet ulos kaapista kuin jalkapallon pelaajat. Kaapista äskettäin ulos tullut rugbytuomari Gareth Thomas selittää suuren eron olevan siinä, että kun rugbyssä yleisö tukee ennen muuta joukkuetta, niin jalkapalloyleisöllä on mielipiteensä asioista, joilla ei ole mitään tekemistä jalkapallon kanssa ja jopa sotkeutuvat niihin, kuten pelaajien yksityiselämään ja seksuaaliseen suuntautumiseen.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Tämähän on pilasivusto, mutta menköön nyt pienenä kevennyksenä?
www.theonion.com
  Kari (ei rekisteröitynyt) • 16.06.2010 21:11
Nuo laput silmillä kulkevat urheiluammattilaiset ovat kyllä naurettavia, ja tuo "koskaan en ole itse nähnyt" -linja on joko täyttää hevontuotetta tai sitten herrat eivät hallitse toimikenttäänsä. Jos käsissäni olisi miljoonabudjetit niin en päästäisi joukkueen peräsimeen (no pun) miehiö, jotka eivät tunne joukkuettaan edes tuon vertaa.

Muistan etäisesti tuon Cannavaron kommentin kiusallisista tilanteista ja muistan miettineeni, että kenelle ne tilanteet olisivat kiusallisia? Hänelle itselleenkö? Ylipäätään pidän vastenmielisenä ilmiönä päättää toisten yksityiselämästä puhumisesta suuntaan tai toiseen eli sekä nämä "pysyköön kaapissa" -miehet ja pakko-outtaajat saisiat molemmat päästää kuuntelemaan hyvin pitkää vuvuzela-konserttia eturivistä. Kyseinen soitin on siitä erikoinen, että kisat ovat pitkällä mutta kotimaisen glamrourmallin laulu-uran tavoin niistä ei ole lähtenyt vielä yhtään oikeaa säveltä.
  Ossi Halme • 17.06.2010 13:17
Tunnustanut? Tunnustanut olevansa homo? Kun Jari Sillanpää tuli ulos kaapista televisio-ohjelmassa, joka paikassa kirjoitettiin, että hän tunnusti olevansa homoseksualisti. Minusta hän kertoi meille sen.
Minulle tunnustaminen tarkoittaa jonkin väärän oikomista, sellaista mitä ei olisi saanut tehdä. Rikos tunnustetaan. Tunnustan tehneeni väärin.
  Jaakko (ei rekisteröitynyt) • 19.06.2010 23:17
Tunnustanut? Tunnustanut olevansa homo? Kun Jari Sillanpää tuli ulos kaapista televisio-ohjelmassa, joka paikassa kirjoitettiin, että hän tunnusti olevansa homoseksualisti. Minusta hän kertoi meille sen.
Minulle tunnustaminen tarkoittaa jonkin väärän oikomista, sellaista mitä ei olisi saanut tehdä. Rikos tunnustetaan. Tunnustan tehneeni väärin.
  Jaakko (ei rekisteröitynyt) • 19.06.2010 23:18
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy