ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
ilmiöitä homoseksuaalisuuden ympärillä vino aivopuolisko tuki- ja neuvontapalvelu homoFAQ seksuaalisuus ja sukupuoli perheet kaappi linkit kaikki artikkelit

Homo-ongelmaiset

Sami Mollgren • 01.11.2011 17:36 IHMISIÄ JA ILMIÖITÄ
Homo-ongelmaisuus kuvaa tilaa, jossa jollakin yksittäisellä ihmisellä tai jonkin instanssin piirissä on ongelma suhtautumisessa homoseksuaalisiin ihmisiin tai homoseksuaalisuuteen ilmiönä. Homo-ongelmaisuudeksi voi kutsua myös muihin seksuaali- tai sukupuolivähemmistöihin kohdistuvaa epäluuloista suhtautumista.

Homo-ongelmaisuus ei ota kantaa suhtautumisongelman taustaan. Homo-ongelmaisuus voi kummuta esimerkiksi peloista, inhosta tai vihasta. Yleensä aina homo-ongelmaisuuden taustalla on ennakkoluuloja, väärinkäsitystä ja puutteellista tietoa. Myös maailmankatsomuksella perusteltua homo-ongelmaisuutta esiintyy.

Maailmankatsomuksesta lähtöisin oleva homo-ongelmaisuus saattaa toisinaan kohdistua myös omaan todelliseen homoseksuaaliseen suuntautumiseen tai epävarmuuteen omasta seksuaalisuudesta.

***

Pitkään yleisesti käytetyn homofobia-käsitteen alle on pyritty asettamaan kaikenlaisia ilmiöitä, jotka osittain tai osatekijänä liittyvät sellaisiin käsitteisiin kuin heteroseksismi, homokammo, homopelko, homojen syrjintä, homoviha ja homovihamielisyys.

Aina ei ongelmallisella tai kielteisellä suhtautumisella homoseksuaalisuuteen ole kuitenkaan tekemistä mainittujen asioiden kanssa, mutta toisaalta noiden käsitteiden nostamiseksi hyväksi yleiskäsitteeksi estää se, että ne eivät tarkoita samaa kuin asiarypäs, josta olemme tottuneet käyttämään nimitystä "homofobia".

Homofobia-nimitys puolestaan on hankala, koska fobia lääketieteellisessä mielessä liittyy pelkotilaan, joka on niin voimakas, että pelko-oireinen ei pysty sitä hallitsemaan. Kyse on yleensä kuitenkin lähinnä ennakkoasenteisiin liittyvästä vastenmielisyydestä, inhosta, vihasta tai pelosta. Homon kohtaaminen ei aiheuta homofobikolle yleensä paniikinomaista tilaa, jonka esimerkiksi araknofobikko voi saada hämähäkin kipitellessä kädellä.

***

Homo-ongelmainen -käsitteen ilmaisi eduskunnan puhujapöntöstä Kristillisdemokraattien kansanedustajana toiminut Kari Kärkkäinen silloin kun Suomessa sorvattiin parisuhdelakia. Kärkkäinen peräänkuulutti halua ja taitoa käsitellä hankalia asioita, kuten homoseksuaalisia ihmisiä, jotka hänen arvionsa mukaan kärsivät psykoseksuaalisessa kehityksessä tapahtuneesta häiriöstä, joka puolestaan on syntynyt suhdeongelmista vanhempiin ja ikätovereihin. Ja että homoseksuaalista ihmistä voitaisiin auttaa "eheytymään lähimmäisyydellä".


Katso myös nämä
 

 

Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy