Hollannin vaalit: Geert Wildersin linja

  • Artikkeli
  • Ihmisiä ja ilmiöitä
  • vaeltaja2006
  • 1

Oikeistopopulistiksi sanotun Geert Wildersin puolue voitti selkeästi keskiviikon kuntavaaleissa Hollannissa. Vasemmistolaiset lehdet kyselevät: Onko Hollannista tulossa oikeiston linnake. Entä Geert Wilders ja HLBTI-väestö?

Geert Wildersin vapauspuolue PVV on saamassa 22% äänistä Almeren kaupungissa. Sosiaalidemokraatit jäivät toiseksi (18%). Hallintokaupungissa Haagissa Wildersin puolue oli ensi kertaa, ja se sai heti 8 paikkaa valtuustossa. Sosiaalidemokraatit, kristillisdemokraatit ja sosialistinen puolue olivat suuria häviäjiä Haagissa.


Maa on tunnettu liberaalina. Nyt on tapahtumassa radikaali muutos. Homoseksuaali Pim Fortuyn murhattiin vuonna 2002. Hän ilmoitti, ettei hänellä ole mitään marokkolaisia vastaan, koska hän myös viettää öitään heidän kanssaan. Vuonna 2004 murhattiin Theo van Gogh. Molemmat halusivat rajoittaa maahanmuutoa. Heidän kannatuksensa oli nousevaa. Geert Wilders jatkaa samaa linjaa. Hän on ulkomaalais- ja islamkriittinen. Monet hollantilaiset ovat sitä mieltä, että konservatiivisen islamin läpimurto Hollannissa vaarantaa suvaitsevaisuuden ja liberaalit näkemykset. Jatkuvasti lehdistä luetaan uutisia väkivallasta. Esim. ryhmä tiukkauskoisia muslimeja heittelee kivillä muslimityttöjä, jotka pyöräilevät länsimaisissa vaatteissa.

Wildersiä on vaikea kuitenkaan sijoittaa äärioikeistoon. Toistuvasti hän vakuuttaa olevansa länsimaisen vapauden kannattaja, mm. nais- ja homokysymyksissä. Wildersin lyhytelokuva Fitna vuodelta 2008 herätti valtavaa huomiota. Siitä lähtien hän on ollut poliisin vartioimana (suojelemana). Hän on ainoa poliitikko , jonka osoitetta ei mainita missään. Hän ei myöskään oleskele samalla paikalla kahta päivää pidempään. Häntä ei voi sanoa ulkomaalaisvihamieliseksi. Hän on naimsissa unkarilaisnaisen kanssa. Myös Hollannissa asuvat hindut tukevat häntä. Nämä nimittäin kokevat myös olevansa muslimien ahdistelemia. Wilders on myös Israel-fani. Israel on liberaali maa verrattuna autoritaarisiin Lähi-Idän muslimimaihin, Wildersin mukaan.

Hollannissa kansa on laajasti samaa mieltä kuin Wilders. Maaliskuussa 2008 kyselyssä 58% hollantilaisista oli sitä mieltä, että Hollannin suurin virhe on ollut päästää niin paljon muslimeja maahan. 57% on sitä mieltä, että muslimit ovat aikamme suurin uhka.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Lehdissä Wilders leimataan oikeistoradikaaliksi. Hänen suhteensa homoihin ja Israeliin kertoo kuitenkin muuta. Hän on sitä paitsi intialaisen äidin poika ja vaimo on unkarilainen. Wilders on verrannut toisiinsa Hitlerin Mein Kampfia ja muslimien Koraania. Se tosin toi hänelle syytteen kiihotuksesta kansanryhmää vastaan. Wildersiä on vaikea sijoittaa poliittiselle kartalle. Mutta hänen jatkuvat vaalimenestyksensä kertovat, että Hollannin väestö siirtyy pois vanhoista liberaaleista näkemyksistä.

Hollannissa on parlamenttivaalit 9. kesäkuuta. On mahdollista, että Wildersin puolueesta tulee parlamentin vahvin puolue. Wilders olisi silloin maailman ensimmäinen poliitikko ilman pysyvää asuntoa.

(Lähde: Gayöstereich ja taz)

YLEn uutinen paikallisvaaleista

1 kommenttia

Geert Wildersin ja aikanaan Pim Fortuynin näkemysten herättämistä reaktioista huomaa kuinka vaikeaa on keskustella mm. maahanmuuttokysymyksistä. Aika nopeasti sinkoilevat leimakirveet; rasismisyytökset ja määritelmät "äärioikeistoon" kuulumisesta. Jonkin ryhmän tai poliitikon asemaa poliittisella kartalla tarkastellaan kovin mielellään yksiulotteisesti, kun ulottuvuuksia pitäisi olla useampia.

Toisinaan kuulee sellaisia käsityksiä, että vapaan talouden puolestapuhujat (eli perinteisesti ajateltuna oikeistoon kuuluvat) suhtautuisivat vaikkapa kulttuuriseen moniarvoisuuteen kielteisemmin kuin "vasemmisto". Lisäksi on vaikkapa ekologiset arvot ja käsitykset globalisaation riemusta taikka tuskasta.

Tämän poliittisten näkemysten sopan hämmentäminen on toisinaan tarkoitushakuista. Halutaan vaientaa ne, jotka nostavat keskusteltavaksi hankalia yhteiskunnallisia ongelmia. Toisinaan soppa hämmentyy itsekseen, kun ei jakseta tai osata katsoa pintaa syvemmälle. On niin paljon vaivattomampaa hahmottaa asioita yksinkertaisen vastakkainasettelun kautta. Esimerkiksi maahanmuuttokysymyksissä tästä eri ulottuvuuksien niputtamisesta on tuloksena umpisolmu ja ehkäpä jopa tikittävä turbaanipäinen aikapommi.