ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
internet ja seksuaalivähemmistöt homoseksuaalisuus ja uskonto linkit kaikki artikkelit

Hollannin kuningatar Máxima osallistuu homofobian vastaiseen konferenssiin

vaeltaja2006 • 02.05.2013 07:15 • 7 kommenttia. UUTISET: YHTEISKUNTA JA POLITIIKKA • EU

Kuva kuningashuoneen verkkosivulta
Monet homot ja lesbot olivat tiistaina mukana juhlimassa Hollannin uutta kuningasparia. Willem-Alexanderista tuli uusi kuningas ja puolisosta Máximasta kuningatar. Edellinen hallitsija, kuningatar Beatrix päätti jäädä eläkkeelle.

Kuningatar Máxima tunnetaan hyvin homo- ja lesbopiireissä. Hän on vuosien ajan toiminut seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tasa-arvon puolesta. Vuonna 2008 hän oli mukana homo-oikeuksia käsittelevässä kokouksessa, ja hän allekirjoitti vetoomuksen tasa-arvosta.

Kuningashuone on ilmoittanut, että Máxima osallistuu toukokuun 16. päivänä Haagissa homofobian vastaisen päivän konferenssiin. Tapahtumaan on tulossa poliitikkoja eri maista, mm. ministerit ainakin Belgiasta ja Ruotsista. Sattumalta Máximan 42. syntymäpäivä on samana päivänä kuin homofobian vastainen päivä eli toukokuun 17.


Myöskään kuningatar Beatrixilla ei ollut ongelmia homojen ja lesbojen suhteen. Hän allekirjoitti aikanaan vuonna 2000 maailman ensimmäisen lain samaa sukupuolta olevien avioliitosta. Kuningataren kuvia on ripustettu homobaareihin. Kansallinen juhlapäivä, Kuningattaren päivä huhtikuun lopussa on aina ollut myös homoille juhlapäivä. Ensi vuodesta alkaen vietetään kuninkaan päivää. Ensi kertaa 123 vuoteen maassa on nyt jälleen kuningas.

Myös Ruotsissa kuningasperhe on antanut merkkejä homomyönteisyydestään. Silvia osallistui helmikuussa QX:n juhlagaalaan , ja prinsessa ojensi tunnustuspalkinnon Jonas Gardellille.'Kuningatar' tarkoittaa sekä kuninkaan puolisoa että maan johdossa olevaa kuningatarta. Maata johtavan kuningattaren puolisoa ei kuitenkaan kutsuta kuninkaaksi. Merkilliset sukupuoliroolit pelaavat tässäkin asiassa.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Kiinnostava yksityiskohta kuninkaiden koristelussa. En ole aikoihin nähnyt kenenkään kuninkaan kantavan kruunua, vaikka käsittäisin kruunun olevan sukupuolineutraali kapistus. Kuningattarilla on seremoniallisissa tilaisuuksissa vähintäänkin tiara taikka kruunu. Miksi kuninkaalla ei voisi olla edes tiaraa päässään omissa kruunajaisissaan? ;-)
  JuhaniV • 02.05.2013 07:43
Lisäksi, kuningatarpuoliso Máximan hlbt-edustusrooli on toki ihan hyvä, mutta kyllä minä ainakin homo-miehenä kaipaisin sitä kuninkaankin mukanaoloa asian eteen. Tuossa on sitä faqhaq-henkeä, mikä ihan yksistään ei ihan niin auta. Hollanninkin ääri-oikeistoon, ääri-kristittyihin ja ääri-muslimeihin vaikuttaisi vielä astetta pontevammin maan kuninkaan ruletus asiassa.
  human • 02.05.2013 15:21
Victoria osallistui QXn juhlaan eikä Silvia. Tuli ajatusvirhe noissa nimissä.
  vaeltaja2006 • 02.05.2013 17:48
Länsimaisista monarkeista vain Iso-Britanniassa monarkki saa kruunun päähänsä. Muiden virkaanastujaisissa se on vain tuotu näytille. Ainoa Tanskan hallitsijalle pitää Tanskan kruunua yllään on silloin, kun kruunu lepää tyynyllä hallitsijan ruumisarkun päällä.

Titteleiden kanssa määrää vanha protokolla ja heraldinen arvojärjestys. Kuningas menee aina kuningattaren edelle, paitsi jos kuningatar on hallitseva kuningatar (eng. queen regnant). Jos hallitsevan kuningattaren puolisi olisi automaattisesti kuningas, olisivat he arvojärjestyksessä tasa-arvoisia. Koska tämän saman periaatteen vuoksi monarkilla ei voi olla morganaattista avioliittoa, ei kuninkaan puoliso voi olla prinsessa (kuningattaren puoliso voi kyllä olla prinssi), on kuningatar "vain" kuningatarpuoliso (queen consort).

Historia tuntee muutaman esimerkin yhtä aikaa hallinneista kuningattarista ja kuningattarista. Esim. Englannin ns. Mainion vallankumouksen jälkeisillä hallitsijoilla (Mary II ja William III) oli "yhteishallitsijuus". Jos henkilö on kuningatar vain kuningatarpuolisona, ei hänen nimensä perään tule järjestyslukua, vaikka samalla nimellä olisi tunnettu hallitseviakin kuningattaria.
  Ossi Halme • 03.05.2013 01:17
minusta monarkia on vanhanaikaista mutta olisi hauskaa jos olisi kaksi kuningas tai kuningatar paria :)
  puppeliassi • 03.05.2013 13:28
Euroopan kuningaskunnat ovat syntyneet täysin patriarkaalisen järjestyksen mukaan. Se on näkynyt esimerkiksi vallanperimysjärjestyksessä, joka on ollut joko agnaattinen (vain miespuoliset voivat periä) tai kognaattinen (sekä mies- että naispuoliset voivat periä, mutta etusija on aina miespuolisella). Monet maat ovat noudattaneet agnaattis-kognaattista perimysjärjestystä, jossa kuningashuoneen kantaisän jälkeisten miespuolisten jälkeläisten puuttuessa kokonaan, voi naispuolinen jälkeläinen periä. Vasta nykyaikana on joissakin maissa siirrytty nk. täyteen kognaattiseen vallanperimykseen (eli absoluuttiseen primogenituuraan). Se tarkoittaa, että naispuolisilla hallitsijasuvun jäsenillä on täysin sama oikeus periä kruunu kuin miespuolisilla – toki vallanperimysjärjestyksessä.
Perinnöllisissä monarkioissa vallanperimys noudattaa primogenituuraa eli ensin syntyneen etuoikeutta periä kruunu. Näin vallanperimys siirtyy aina vanhimmalle lapselle vanhimmassa olemassa olevassa linjassa. Mikäli siis vanhin olemassaoleva linja sammuu, seuraa valtaistuimelle lähin seuraavaksi vanhin linja.
Edellä kerrottu on periaatteessa niin, koska esitettyyn on myös poikkeuksia (mm. kruunusta kieltäytyminen, morganaattinen avioliitto (ainakin aikaisemmin) ym.).

Täydellinen kognaattinen vallanperimysjärjestys:
Ruotsi: 1980
Alankomaat: 1987
Norja: 1990
Belgia: 1991
Tanska: 2009

Puppeliassi: Lähinnä esim. miesparin ollessa valtaistuimella, olisi hallitsijasuvun jäsen kuningas ja puoliso prinssipuoliso. Näin myös hallitsevan kuningattaren kohdalla puoliso olisi ilmeisesti prinsessapuoliso.
  martin • 03.05.2013 17:37
Ruotsin perustuslain muutos oli hieman omituinen. Yleensä muutosperiaate on "koskee vasta seuraajianne", mutta siellä perustuslain muuttaminen muutti vallanperimystä. Carl-Philip oli ensimmäiset vuotensa kruununprinssi, vaikka isosisko oli olemassa. Muistaakseni tämä oli niitä harvoja asioita, joista kuningas Kaarle XVI Kustaa on antanut poliittiseksi tulkittavan kommentin.

Martinin listaa voisi täydentää vielä sillä, että jos muutoksilta vältytään niin kruunun perii Williamin ja Katherinen vanhin lapsi, sukupuolesta riippumatta. Muutos tapahtui aikaisemmin tänä vuonna, mutta ei muuta nykyistä kruununperimysjärjestystä (jossa listalla -joskin hyvin kaukana kärjestä- on useampikin eurooppalainen nyky-monarkki).

Sinällään ajatus perinnöllisestä monarkiasta tai jonkinlaiseen kiertoon perustuvasta monarkiasta (Vatikaani, Malesia) voi tuntua vanhanaikaiselta, mutta lähes kaikki perustuslailliset monarkit (erotuksena absolutisen monarkiat, missä kuningas ei parlamenttia kaipaa) voivat tietyllä tavalla olla myös demokratian tai ainakin järjen äänen viimeinen lukko. Monissa maissa presidentistä on tullut edustuksellinen keulakuva, jolla ei ole edes teoreettista valtaa. Vaikka Suomen presidentillä on enemmän käytännön vaikustusvaltaa kotimaan asioihin kuin vaikka Britannian hallitsijalla, niin eduskunnan eli käytännössä hallituksen hulluinkin esitys on mahdotonta pysäyttää. Lisäksi tulee halvemmaksi periä keulakuva kuin valita se kalliilla vaaleilla. Veikkaan Suomessakin presidentin valinnan siirtyvän eduskunnalle jossain vaiheessa, vaikka tasavallan presidentti on kotimaaan maan ainoa poliitikko, jonka valtakirja on suoraan äänestäjiltä, ilman kikkailuja vaalitavalla.

Ainoat täysin "vallattomat" monarkiat taitavat olla Ruotsin kuningas ja Japanin keisari, jotka eivät edes teoriassa voi heittää hallitusta ehdotuksineen ovesta ulos.
  Ossi Halme • 04.05.2013 01:05
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
Uutisista on olemassa RSS-syöte. Jos olet Twitterin käyttäjä, löydät otsikot osoitteessta twitter.com/ranneliike. Ranneliike.net löytyy myös Facebookista.
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy