Hlbti-vähemmistöt elävät väkivallan pelossa Venäjällä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 3

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistuu Venäjällä paljon väkivaltaa, syrjintää ja vihapuhetta etenkin yksityishenkilöiden ja ääriryhmien taholta. Virallisia tilastoja vähemmistöihin kohdistuvasta väkivallasta ei ole lainkaan saatavilla.

Tiedot käyvät ilmi Maahanmuuttoviraston maatietopalvelun kokoamasta teemaraportista hlbti-vähemmistöjen tilanteesta Venäjällä. Virasto julkaisi asiasta perjantaina tiedotteeen.

Tiedotteessa myös arvioidaan, että hlbti-vähemmistöjen ahdinko näkyy myös turvapaikanhaussa Suomeen.

Suomi on myöntänyt joillekin Venäjältä tulleille hlbti-vähemmistöihin kuuluville turvapaikan, ja parhaillaan turvapaikkaa odottaa ainakin yksi miespari.

Ns. homopropagandalaki lisännyt vihaa vähemmistöjä kohtaan

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Venäjällä hyväksyttiin kesällä 2013 laki, jolla mm. kielletään kertomasta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä tai muista kuin heterosuhteista myönteisessä valossa alle 18-vuotiaille.

Kiristyneen lainsäädännön myötä esimerkiksi hlbti-nuorten tueksi perustettu projekti “Lapset 404” (Дети-404) on joutunut vaikeuksiin. Projektin perustaja Elena Klimova on kirjoittanut omalla sivullaan VKontakte-palvelussa, että nuorille mm. psykologein apua tarjoava ja kontaktifoorumina toimiva palvelu todennäköisesti joutuu oikeuden päätöksen myötä lopettamaan toimintansa. Klimova on myös tuomittu yii 800 euron suuruiseen sakkoon homopropagandalain rikkomisesta.

- Eri järjestöjen arvio on, että väkivalta ja jo aiemmin kielteiset asenteet ovat lisääntyneet sen jälkeen, kun Venäjän liittovaltion laajuinen nk. homopropagandalaki säädettiin vuonna 2013, toteaa tutkija Katri-Maija Karvonen Maahanmuuttoviraston tiedotteessa.

Maahanmuuttoviraston tiedotteen mukaan järjestöt kertovat, että viranomaisilta on turha odottaa suojelua seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille tai heidän järjestämilleen tapahtumille.

- Harvat tuomiot vähemmistöihin kohdistuneista, suunnitelmallisista väkivallanteoista ovat vaikuttaneet suhteettoman lieviltä, Karvonen lisää.

Tutkijan mukaan mediassa, maan poliitikkojen keskuudessa sekä valtion ja ortodoksisen kirkon johdon tasolla esiintyy leimaavaa puhetta seksuaalivähemmistöistä.

- Seksuaalinen suuntautuminen saatetaan yhdistää esimerkiksi pedofiliaan ja sukupuolitauteihin, Karvonen täsmentää.

Ilmapiiri kiristynyt mielipidemittauksien mukaan

Maahanmuuttoviraston tiedotteessa kerrotaan, että venäläisen, riippumattoman Levada-keskuksen mielipidemittausten mukaan homopropagandan vastaista lakia kannatti 76 prosenttia venäläisistä. Valtaosa vastanneista eli 85 prosenttia vastusti Pride-kulkueita ja 38 prosenttia kannatti homojen pakkohoitoa.

- Aktivistit arvelevat, että suuri osa venäläisistä on asiasta hyvin tietämättömiä. Enemmän kuin henkilökohtaista tietoa, mielipiteet heijastavat yleisesti hyväksyttyä ja vallalla olevaa vanhoillista käsitystä, Karvonen tiivistää.

- Venäjän LGBT-vähemmistöjen kiristynyt tilanne näkyy myös turvapaikanhaussa Suomeen, arvioi Karvonen Maahanmuuttoviraston tiedotteessa.

Maahanmuuttovirasto: Venäjän seksuaalivähemmistöt elävät väkivallan pelossa
QueerRussia: Court overturns penalty for LGBT youth support group founder, trial on ban to come

3 kommenttia

"Venäjällä hyväksyttiin kesällä 2013 laki, jolla mm. kielletään kertomasta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä tai muista kuin heterosuhteista myönteisessä valossa alle 18-vuotiaille."

Tuo on ollut tosiaan ikävää, että 80-luvun thatcherismi (section 28) levisi Venäjällekin tällä vuosikymmenellä https://www.youtube.com/watch?v=8VRRWuryb4k

saatanaansa uskova Venäjän ortodoksikirkko, islam-hyvävelineen, on lähimmäisenrakkaudettomuuden ja luonnottomuuden perikuva, valitettavasti.

Kommenttia muokattu: 12.04.2015 klo 19:35
En ajattelisi, että se levisi. Venäjällä lähteet ovat kotikutoiset. Mukana on aimo annos halua suunnata huonoon hallintoon liittyvä huomio johonkin muuhun uhkakuvaan. Homot ovat yksi niistä. Samalla hallinto tavallaan maksaa hintaa siitä, että ortodoksikirkko tukee hallintoa. Tuo hinta on nähdyn kaltainen puuttuminen "moraalikysymyksiin".