ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko trendit kirjat lehdet sähköinen glbt-kirjasto elokuvat ja sarjafilmit tv-kalenteri televisio radio levyesittelyt artistiesittelyt listat ooppera linkit kaikki artikkelit

HLBTI-vähemmistöihin kuuluvien kulttuurin kuluttajien toiveita ja kokemuksia selvitettiin

Sami Mollgren • 02.07.2014 17:35 • 2 kommenttia. UUTISET: VIIHDE JA KULTTUURI • KOTIMAA
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat kulttuurin kuluttajat kokevat taide- ja kulttuurikentän palvelevan heitä suurimmaksi osaksi hyvin, mutta ongelmakohtiakin on.

Tiedot käyvät ilmi ”Hurjan paljon enemmän queer!” – Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen toiveita ja kokemuksia taide- ja kulttuuritarjonnasta -selvityksestä, joka pohjautuu kahteen vuonna 2012 Helsinki Pride -festivaalin yhteydessä toteutettuun palautekyselyyn. Selvityksen lähtökohtana olivat kysymykset siitä, miten hyvin taide- ja kulttuurikenttä huomioi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tarpeita ja toiveita, sekä millaisia mahdollisia esteitä taide- ja kulttuuritarjontaan osallistumiselle on.

HLBTI-sisältöjen puute, tiedotuksen niukkuus ja heteronomatiivisuus ongelmina

Ongelmiksi koettiin asenteiden lisäksi HLBTI-sisältöjen puuttuminen tarjonnasta, tiedotuksen niukkuus sekä sukupuolittuneet tilat ja heteronormatiiviset käytännöt. Asennekasvatukseen panostaminen on selvityksen tekijöiden mukaan ensisijaista, kun halutaan kehittää taide- ja kulttuuritarjontaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille saavutettavammaksi. Hetero- ja sukupuolinormatiiviset sisällöt, puhetavat ja rakenteet vahvistavat stereotyyppisiä näkemyksiä ja voivat pahimmassa tapauksessa olla esteenä osallistumiselle. HLBTI-näkökulmien valtavirtaistaminen edesauttaisi vähemmistöön kuuluvien henkilöiden kohtaamista yhdenvertaisesti muiden kanssa.

Myös alueellinen saavutettavuus nousi selvityksessä tärkeäksi kysymykseksi.

Yli 50 prosenttia sukupuolivähemmistöihin kuuluvista vastaajista ilmoitti joskus kokeneensa itsensä ei-tervetulleeksi taide- ja kulttuuritapahtumaan. Sukupuolivähemmistöt ovat selvityksen mukaan taiteen ja kulttuurin näkymättömin ryhmä. Sukupuolittuneet tilat, etenkin wc-tilat, vaikeuttavat sukupuolivähemmistöjen osallistumista taide- ja kulttuuritarjontaan.

Selvitys muistuttaa myös, että erityisesti sateenkaariperheiden lapset sekä HLBTI-vähemmistöihin kuuluvat lapset ja nuoret tarvitsevat taidesisältöjä oman arkensa ja identiteettinsä tueksi.

Selvityksessä nostetaan esiin 20 toimenpide-ehdotusta saavutettavuuden edistämiseksi HBLTI-näkökulmasta.

Tavoitteena löytää konkreettisia ideioita taide- ja kulttuurialalle

”Hurjan paljon enemmän queer!” – Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen toiveita ja kokemuksia taide- ja kulttuuritarjonnasta on suunnattu taide- ja kulttuurilaitoksille, taide- ja kulttuurialalla toimiville tuottajille, rahoittajille, vaikuttajille, tekijöille sekä kaikille taiteesta ja kulttuurista kiinnostuneille.

Selvityksen tavoitteena on antaa konkreettisia ideoita taide- ja kulttuurialalla työskenteleville. Selvityksen ovat kirjoittaneet Emmi Lahtinen ja Rita Paqvalén. Selvityksen julkaisija on Kulttuuria kaikille -palvelu, joka toimii valtakunnallisesti taiteen ja kulttuurin alalla. Palvelun tehtävänä on tarjota tietoa ja tukea kulttuuritoimijoille saavutettavuuden ja moninaisuuden kysymyksissä. Kulttuuria kaikille -palvelua ylläpitää Yhdenvertaisen kulttuurin puolesta ry, jonka puheenjohtajana toimii presidentti Tarja Halonen.


Katso myös nämä
 

 

Lukijoiden kommentit (kommentit ovat kirjoittajiensa mielipiteitä)
Sitten vaan Miesten kesken bodypaintingia yms.

HLBT-yökerhojen kulttuuriin kova tarve saada Mies-esiintyjiä, eikä aina vain niitä naisartisteja tai drag-transuja.


"Hetero- ja sukupuolinormatiiviset sisällöt, puhetavat ja rakenteet vahvistavat stereotyyppisiä näkemyksiä ja voivat pahimmassa tapauksessa olla esteenä osallistumiselle. HLBTI-näkökulmien valtavirtaistaminen edesauttaisi vähemmistöön kuuluvien henkilöiden kohtaamista yhdenvertaisesti muiden kanssa."

Omissakin piireissä termien käytössä on tsemppaamista, esim.

miehekäs, eikä "heteromainen"

transseksuaali, eikä "naisellinen homo"

biseksuaali, eikä naistenkin kanssa oleva "homo"

...

Kommenttia muokattu: 02.07.2014 klo 17:57
  human • 02.07.2014 17:50
Kenellä on kova tarve? Millaisia miehiä?
  Miehiä miehille? (ei rekisteröitynyt) • 02.07.2014 19:19
Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy