HLBTI-ehdokkaiden menestys kuntavaaleissa vaisu

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 5

Kuntavaalit ovat HLBTI-näkökulmasta vaativat vaalit. Jokaisessa kunnassa on omat ehdokkaat ja monissa kunnissa on niiden omat kuntapoliittiset ongelmat. Vain muutama avoimesti HLBTI-ihminen on valittu paikkakuntansa valtuustoon.

Vaalikampanjaa sateenkaariväen suuntaan tekivät näkyvimmin Vihreät pääkaupunkiseudulla. DTM:ssä oli vihreiden vaali-ilta pari viikkoa sitten ja siellä oli yleisöä n. 100. Paikalla oli toistakymmentä ehdokasta Helsingistä, Espoosta ja Vantaalta. Helsingistä Ville Ylikahri putosi varasijalle. Espoossa Teuvo Lohman on varasijalla kakkosena. Varalla on myös Hanna Kalanne. Muualla Suomessa Oras Tynkkynen valittiin Tampereen valtuustoon ja Janne Hakkarainen uutena Oulun valtuustoon Vihreiden ryhmään.

Kokoomuksen Kansallinen sateenkaariryhmä julkaisi verkkosivullaan suosikkilistansa "Dream Team". Siinä oli 11 ehdokasta eri puolilta Suomea. Lisäksi sivulla oli suosittelulista muista ehdokkaista. Helsingissä Laura Rissanen valittiin varsinaiseksi jäseneksi ja Pekka Mattila varalle. Setan varapuheenjohtaja Elina Laavi on ollut Keravan valtuustossa, mutta nyt hän ei ilmeisesti ole ollut edes ehdokkaana.


Muiden puolueiden sateenkaariryhmät eivät ole tehneet suosituslistoja. Vasemmistoliiton HLBTI-ryhmä Vasara on ilmeisesti lepotilassa, kun sivustolla viimeiset päivitykset ovat viime vuodelta. Vasemmistoliitosta Silvia Modig valittiin Helsingin valtuustoon. Sosiaalidemokraattien Pinkkiruusu ei mainitse mitään kuntavaaleista.

Ruotsinkielinen Regnbågsankan järjesti viikko sitten ruotsinkielisen vaalikeskustelun, joka nähtiin staditv:ssä. Keskustelussa ehdokkaat olivat eri puolueista (sosialidemokraatit, svenska folkspartiet, vihreät, vasemmistoliitto ja kokoomus). Kokoomuksen Ted Apter pääsi Helsingissä varasijalle. Tunnin mittainen keskustelu on tässä:

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

http://www.stadi.tv/ohjelma/paatoksen-aarella-tiistai-23102012


HLBTI-järjestöt ovat olleet aktiivisina ainakin Turussa (vaalipaneeli 6.10.2012) ja Tampereella. Tuloksista heidän näkökulmastaan ei vielä ole saatavilla tietoja.

Saksassa Piraattipuolue on ollut supermenestys, ja siellä on keskusteltu puolueen suhtautumisesta HLBTI-ihmisiin. Suomen kuntavaaleissa puolueen kannatus oli minimaalista.

5 kommenttia

Minun mielestäni ehdokkaan suhtautuminen kanssaihmisiin ja heidän seksuaaliseen suuntaukseensa ja sukupuoli-identiteettiinsä on tärkeämpää kuin itse ehdokkaan oma suuntaus tai sukupuolisuus. Toisaalta, on luonnollista haluta äänestää samanlaista ihmistä kuin itse on. Esim. vain homo voi tietää millaista on oikeasti olla homo ja miten merkittävä asia tasa-arvoiset oikeudet ja mahdollisuudet ovat. Kunnallisvaaleissa hlbti-asiat taitavat kuitenkin jäädä jokseenkin taka-alalle.
Noh Helsingissä ainakin Eduskunnassa avioliittolakiparannusta ajoivat näkyvästi Lasse Männistö ja Jaana Pelkonen ja molemmat pääsivät Helsingin kaupunginvaltuustoon.

Noita heteroita käsikassaroita kun myös tarvitaan.

Useimmat äänestäneet varmaankin vilkaisivat vaalikoneista, mitä mietä äänestämänsä ehdokas on näistä asioista - ja ainakin osassa vaalikoineista tätäkin kysyttiin ja siten tiesi ainakin välttää äänestämästä "homoista kiihottuvien" puolueeseen kuuluvaa.

Täältä, uutisen alusta http://www.hs.fi/politiikka/Helsingin+valtuusto+kannattaa+kuntaliitoksia+Espoo+ja+Vantaa+vastustavat++++mielipiteet+grafiikassa/a1305610795388
näkee, miten Pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan kuntavaltuustoihin valitut vastasivat vaalikoneessa yleiseen arvokysymykseen (Valitse kysymys 21 kysymyslistavalikosta) "Eduskunta hyväksyi vuonna 2009 lain, joka mahdollistaa parisuhteensa rekisteröineille homo- ja lesbopareille perheen sisäisen adoption. Homo- ja lesboparien pitää saada oikeus myös perheen ulkopuoliseen adopitoon"
(tuo asiahan ei kuulu kuntien päätettäväksi, mutta vastaukset kuvaavat varmasti hyvin asennoitumista ihmisten tasa-arvoiseen, yhtäläiseen asemaan muutenkin, kuntalaisiin liittyvässä päätöksenteossa ja kuntapalveluiden tuottamisessa)
Vastauksista näkee puolueiden jakauman vastausvaihtoehtoissa (täysin samaa mieltä - täysin eri mieltä, 5 vaihtoehdolla, sekä myös kunkin vaihtoehdon valinneiden valtuutettujen nimet).
Kannattaa huomata tuossa grafiikassa kaikkien valtuutettujen mielipiteiden yhteissummaus-kohta, mikä antaa yksittäisten puolueiden kantoja realistisemman kuvan mielipiteiden valtavirrasta. Kaikkien puolueiden pylvääthän ovat samankokoiset, mikä on harhaanjohtavaa - eli vain 2 valtuutetun KD:n pylväs on saman kokoinen kuin 18 valtuutetun Vihreitten, mikä antaa epärealistisen kuvan päätöksenteon valtavirtasuhteista. Mutta kaikkien valtuutettujen mielipiteiden yhteis-kohta oikaisee tuota yksittäisten puolueitten kuvaajien harhakuvaa.

Huomattavaa on myös se, että monessa kunnassa näytti tulleen nuorennusta kuntavaltuustoihin, joten vanhakantaiset uskomukset sitäkin kautta osin antavat sijaa luonnollisemmalle lähimmäisenrakkaudelle.

Kommenttia muokattu: 30.10.2012 klo 13:10