ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
vino aivopuolisko trendit kirjat lehdet sähköinen glbt-kirjasto elokuvat ja sarjafilmit tv-kalenteri televisio radio levyesittelyt artistiesittelyt listat ooppera linkit kaikki artikkelit

Hivenen rosoisempia homorunoja

Harald Birger Olausen julkaisi muutama aika sitten kirjallisen verran homorunoja. Runouden keinoin tarkasteltu elämä ei ole porvarillista eikä sovinnaistakaan.

Oheisessa kuvassa on pala kirjan kantta.

Kokonaisuutta esitellään kuvaamalla Haraldin kynänjälkeä: Harald suoltaa "tyylikkäinä kukkasina poliittisesti epäkorrekteja hävyttömyyksiä, jotka eivät ole pelkästään seksinnälkäisen homomiehen kullinkaipuuta, oscarwildemaisia sukkeluuksia tai synkkää itsensäpaljastelua, vaan iloista ja ylpeää homostelua sekä puheenomaisiin sutkautuksiin vangittuja homomiehen olemassaolon merkityksen tihentymiä."

Suurennuslasin alla on esimerkiksi jo monilta unohtunut anonyymi puisto- ja käymäläkulttuuri.

Nämäkin
kadunkulmat
ja
puistot
puhkeavat
kukkaan
öisin
ja sinne
tulee
kiimaisia
miehiä
ja poikia
saalistamaan
toisiaan,
ja
he raskauttavat
rytmikkäillä
ääntelyillään
ja
huohotuksillaan
ilman niin,
että
lähiasukkaat
näkevät
painajaisunia
homoista.

(katkelma runosta Joka yö vuodesta toiseen)

Kotkannorjalaiseen rappeutuneeseen ja raiteiltaan suistuneeseen sukuun kotkassa 1962 syntynyt Harald kasvoi lastenkodeissa ja kierteli ympäri maailmaa alati vaihtuvien kasvattivanhempiensa, mm, venäläisemigranttitaustaisen konepäällikkö-perheen kanssa.

Levoton Harald asui, opiskeli ja työskenteli nuorena kaikissa pohjoismaissa, Norjassa, Tanskassa ja Ruotsissa ja toimi lyhyen aikaa myös poikahuorajengissä 80-luvulla Tukholman Klara Norra Kyrkogatanilla.

Suomeen palattuaan Harald työskenteli mm. toimittajana eri medioissa, puheiden kirjoittajana, mainostoimistossa ja tiedotustöissä. Hän alkoi kirjoittaa vakavasti 90-luvulla, kun hänen juttujaan kuunnellut kirjailija Rosa Liksom julisti hänet Suomen Jean Genetiksi. Homorunoja on hänen toinen teoksensa.

Harald Birger Olausen: Homorunoja.
Kulttuuriklubi 2011.
160 sivua.


Katso myös nämä
 

 

Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy